Gündem
23 Tem 2024 09:07 Son Güncelleme: 23 Tem 2024 10:14

SİHA mühendislerine suikast girişimi

İHA’ları lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit madde geliştiren akademisyen çifte suikast girişimi. O anlar saniye saniye kaydedildi. Suikast girişiminde bulunan 4 kişiden 2’si yakalandı.

İnönü Üniversitesi’nde görev yapan, İHA’ları lazer silahlara karşı koruyabilecek malzeme geliştiren iki akademisyene suikast girişimi emniyet tarafından engellendi. Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ile İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş'a suikast girişiminde bulunan 4 kişiden 2’si yakalandı. Saldırıyı gerçekleştirenlerden birinin ihraç edilen eski bir asker olduğu öğrenildi. Polisle zanlılar arasında yaşanan kovalamaca ise kameralara yansıdı.

NE OLMUŞTU?

Malatya İnönü Üniversitesinde görev yapan akademisyen çift tarafından, insanlı ve insansız hava araçları ile füze ve roket gövdelerini lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit malzeme geliştirildi. Geliştirilen ileri fonksiyonel malzeme sudan iki kat hafif, 2 bin 600 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre koruma kalkanı sağlayacak.

Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonrasında Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ile İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Türkiye’de lazer silahlarına karşı uçakları, insansız hava araçlarını koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Patent için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması beklenen nano partiküller, metal oksitler, bor katkılı birtakım minerallerin bulunduğu kompozit madde, lazer ışınları şeklinde hava aracına ulaşan yüksek ısı enerjisinin malzeme tarafından emilerek tüm yüzeye yayıp hızlı bir şekilde soğutarak hava araçlarını koruyabilecek.