Gündem
06 Eyl 2024 07:55 Son Güncelleme: 06 Eyl 2024 08:03

İnternet sitelerinin ‘özel’ hastalığı! Artık yeter, bu kaçıncı…

Bir, iki, üç, dört, beş… Son bir ayda bizim tespit edebildiğimiz haberlerimizin başka sitelerde ‘Özel’ logosuyla yayınlanma sayısı. Bugüne kadar ‘İlk biz yazdık’ diyerek böbürlenmedik hiç. Ancak bu hastalık düzeyine gelince ‘Artık yeter’ diyerek bu yazıyı yazmaya karar verdik.

İnternet sitelerindeki ‘Özel’ hastalık adeta kronik bir rahatsızlığa dönüştü. İlk defa çıkan haberi kaynak göstererek kullanmak yerine, o haberi ortalık soğuyunca ‘Özel haber’ diye vermek adeta bir gelenek haline geldi. Ey ‘Özel logo’ hastası arkadaşlar; bir haberin ‘Özel’ olabilmesi için o haberin ilk defa sizde yayınlanıyor olması gerekir. İlla sizlere gazetecilik dersi mi verelim? Neyse sevgili okurlar sizleri daha fazla detaya boğmadan MedyaRadar’ın deneyimli muhabiri Ercan Öztürk’ün son bir ayda yaptığı bazı haberlerin günler sonra ‘Özel’ logoyla başka sitelerde yer bulmasını anlatacağız.

BİR DEĞİL, İKİ DEFA YAZDIK!

İBB’nin 28 Ağustos 2024 tarihinde sözleşmesini yaptığı İSKİ personelinin servis ihalesini Yeni Şafak Gazetesi sahibinin damadının şirketi kazandı. MedyaRadar, bu ihalenin haberini 2 Eylül tarihinde 19:07’de ‘’ İBB’den Albayraklar'a bir ihale daha... İSKİ personelini damat taşıyacak’’ başlığıyla verdik. İki gün sonra, İBB Başkanı İmamoğlu Yeni Şafak Gazetesi’ni eleştirince haberi bu defa tüm detaylarıyla yazdık. Dün sabah 07:49’da ‘’MedyaRadar İBB’nin Yeni Şafak dosyasını açıyor’’ başlıklı haberimizde bu ihalenin detaylarına da yer verdik. Dün Sözcü internet sitesi bizim üç günde iki defa verdiğimiz haberi dün saat 15:25’te ‘’İBB’nin dev araç ihalesi Albayraklar’a gitti’ başlığıyla verdi. Habere ‘Özel’ logosu eklemeyi de unutmamışlar tabi..

BİZDEN İKİ GÜN SONRA…

MedyaRadar’ın deneyimli muhabiri, Türkiye’nin aylarca konuştuğu trafik kazasıyla ilgili Amerika'da tutuklu bulunan Timur Cihantimur’un Newark’ta kaldığı cezaeviyle ilgili 24 Ağustos’ta ‘Timur Cihantimur’un keyfi yerindeymiş! Kağıt oynayıp video konferansla babasıyla görüşüyormuş!’ başlığıyla bir haber girdik. Haberimizde Oğuz Murat Aci’nın aile avukatı Burak Erden’in açıklamalarına da yer verdik. Bir gün sonra da o cezaevinin ödül aldığını fotoğraf ve videosuyla haberleştirdik. Patronlar Dünyası, aynı belgeler, aynı bilgiler ve aynı avukatla yaptığı konuşmayı bizden iki gün sonra, 26 Ağustos’ta ‘Timur Cihantimur'un hapishanede keyfi yerinde, avukatı ise usulsüzlük aramanın peşinde’ başlığıyla verdi. Hem de ‘Özel’ logoyla.

HALK TV’NİN ALIŞKANLIĞI

MedyaRadar, nerdeyse hafta bir veya iki günü ekonomik kriz nedeniyle icralık olan ünlü şirketlerle ilgili haberleri belgeleriyle okurlarına duyuruyor. 12 Temmuz’da, TMSF’nin yapacağı dev satış ihalesini ‘Bakan Şimşek'in gözü Silivri'nin Rüzgar Güllerinde! Boydak’ın HES’leri 22 milyara satılacak!’ başlığıyla kamuoyuna duyurduk. Halk TV internet sitesi, MedyaRadar’dan tam 40 gün sonra ‘Dev şirket 22 milyar TL'ye satışa kondu! İlk 500 firma arasındaydı’ başlığıyla haberi ‘Özel’ logosuyla yayına verdi. Halk TV bunu bir kere yapmadı. 5 Ağustos’ta ‘’ Neredeyse Cumhuriyet’le aynı yaştaydı! İplik devi icradan satılıyor…’ başlığıyla Isparta’nın köklü iplik devinin icradan satışa çıkarıldığını haberleştirdik. Halk TV, bizden tam bir hafta sonra, 12 Ağustos’ta ‘90 yıllık İpliksan İplik'in 2 fabrikası icradan satılacak!’ başlığıyla haberi yine bizden sonra ‘Özel’ logoyla yayına veriyorlardı. Bitmiyordu… Hatay’da icradan satışa çıkan Nursan Hospital’in icradan satışının haberini 16 Ağustos'ta ‘Erol Evcil’in çöktüğü hastane icradan satılıyor’ başlığıyla haberi yine ilk duyuran olduk. Hooopppp o da ne? Halk TV yine büyük bir haberciliğe imza atarak bizden 3 gün sonra aynı haberi ‘Özel’ logoyla ‘Nursan Metal’in sahiplerine ait hastane binası icradan satılıyor’ başlığıyla veriyordu.

BUNDAN SONRA İFŞA EDECEĞİZ!

Muhabir ve editör arkadaşlara bir önerim olacak. Haberinize ‘Özel’ damgası vurmak istiyorsanız o haberin daha önce çıkıp çıkmadığını bulmanız iki dakikanızı almayacaktır. Haberin çıktığını görüp ‘Nasılsa kimse görmez’ kurnazlığına sakın girmeyin. Bundan böyle emek hırsızlarını an be an ifşa edeceğiz.