Gündem
23 Tem 2024 08:35 Son Güncelleme: 25 Tem 2024 19:48

Çökertme’nin Aspat’ı böyle yok oldu... Burası da Aspat değil Halilim...

İmar kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle bir süre cezaevinde kalan Bodrum eski Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 2018 yılında 1. Derece arkeolojik sit alanında kalan Aspat Koyu'na otel, çarşı ve konut yapılmasının önünü açan skandal bir karara imza attı.

Burası da Aspat değil Halilim

Aman Bitez Yalısı,

Ciğerime ateş saldı,

Telli kurşun yarası…

Halil ile İbrahim Çavuş’un hikayesinin anlatıldığı ‘Çökertme’ türküsünü bilmeyeniniz yoktur. Türküde geçen hikayenin doğru olup olmadığı henüz bilinmiyor ancak Aspat Koyu’nun başına gelenler adeta ciğerimize ateş salmış durumda. Halil ile İbrahim Çavuş’un Aspat’ının nasıl yok olduğunun hikayesini okumaya hazır mısınız?

İmar kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle bir süre cezaevinde kalan Bodrum eski Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 2018 yılında 1. Derece arkeolojik sit alanında kalan Aspat Koyu'na otel, çarşı ve konut yapılmasının önünü açan skandal bir karara imza attı. İktidar döneminde aldığı ihaleler, yaptığı projelerle dikkat çeken Ant Yapı, Aspat Koyu’nda hayata geçireceği ‘Anthaven’ projesi için belediyeye ruhsat başvurusu yaptı. Bodrum Belediyesi 18 Mayıs 2018 tarihinde yapı ruhsatı verdi.

BÜROKRASİ ARKALARINDAN GİTTİ

Kocadon tarafından verilen yapı ruhsatından sonra ikinci skandala ise Muğla Valiliği imza attı. Normalde tarihi yerlerde bir proje yapmak için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu almak zorunludur. Belediyeden yapı ruhsatı nalan Ant Yapı, bir hafta sonra da (25 Temmuz 2018) ‘ÇED gerekli değildir’ raporu aldı. Aslında tam tersi olması gerekiyordu.. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bu kararı yargıya taşıdı. Dava dilekçesinde "ÇED gerekli değildir" kararı alınmadan yıkım işlemlerine başlandığına dikkat çeken TMMOB, Bodrum Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatındaki tarihinin 18 Mayıs 2018, "ÇED gerekli değildir" kararının ise 25 Temmuz 2018 olduğunu belirterek alınan kararın iptalini istedi. TMMOB tarafından açılan ve Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. TMMOB’nin lehine çıkan rapor sonrasında inşaat 2019 yılında durduruldu.

PROJE BİR ANDA BÜYÜDÜ..

2019 seçimlerinde Bodrum Belediyesi’nde başkanlık koltuğunda Ahmet Aras oturuyordu. Mühürlenen projeyle ilgili tavrı netti. Aras, ‘’Söz konusu yatırım ile ilgili olarak; Yatırımcının yasal sınırları içinde kalması ve tüm yapı imalatı boyunca çevreye ve doğaya zararını en az düzeyde tutabilmek adına belediye olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağından emin olabilirsiniz” şeklinde bir açıklama yaptı. Bir yıl kadar duran proje, 2020 yılı itibariyle yeniden başladı. Ant Yapı, 2018 yılında hazırladığı projeyi 2 yıl sonra büyüterek yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Küçük tatil köyü ile başlayan proje, büyük kompleks bir yapıya dönüştürüldü. 2020 Ocak ayında adı değişen projeye ilişkin ikinci kez ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi.

AHMET ARAS PLANI MECLİSTEN GEÇİRDİ

2019’da göreve gelir gelmez aslan kesilen Ahmet Aras adeta sırra kadem basıyordu. Mahkeme kararlarına rağmen devam eden projeyi görmezden gelen Bodrum Belediyesi, Kasım 2022 tarihinde yapılan meclis oturumunda yapılan planı oybirliği ile onaylandı. Dışarıda adeta birbirlerine düşman kesilen AKP ve CHP meclis üyeler rantta ortaklık yapıyorlardı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi’nin meclis kararını “Eksikleri giderin.” Diyerek geri gönderdi. Mart 2023 tarihli meclis toplantısında, alelacele gündeme alınarak çay molası ile komisyon toplanıp, rapor yazıyor ve ikinci oturumda bir meclis üyesi firarda olmasına rağmen, imar planı yine “oy birliği” ile geçiyor. İşin mizah tarafı bu planlarda imzası bulunan Bodrum Belediyesi Plan Proje Müdürü aynı zamanda İmar ve Şehircilik Müdürü olan Onur Demirtaş Muğla Şehir Plancıları Odası Başkanı.

MADEN MÜHENDİSİ BİLİRKİŞİ OLDU!

Skandallar sadece belediye ve valilikte yaşanmıyordu. Ant Yapı’nın 1,9 milyarlık projesinde mahkeme, maden mühendisi olan bir kişiyi bilirkişi olarak görevlendirdi. Yapılan itirazdan sonra yeni bir bilirkişi heyeti oluştu. Nacak tüm bu süreçte inşaat hızla devam ediyordu. 2022 yılında yapılan keşifte ‘’Turizm ve konut işlevleri tanımlanmış dava konusu taşınmazların önemli doğa alanı kapsamında kaldığı, Proje Tanıtım Dosyası içeriğinde endemik ve nadir-önemli türlerin korunmasına yönelik tedbirlerin teknik yönden yeterli ve makul-kabul edilebilir olmadığı, doğal habitat/bitki örtüsünün büyük ölçüde değiştirildiği…” gibi ifadeler yer aldı. Projenin canlı türlerinin yaşam alanlarını yok ettiği, doğayı geri dönüşümsüz bir biçimde tahrip ettiği, korunması gerekli kültür varlıklarını zarara uğrattığı, alınacak önlemlerin teknik ve bilimsel açıdan yeterli olmadığı, proje konusu faaliyetin işlevsel-mekânsal açıdan gerekli olmadığı ve entegre bir tesis olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

BURASI DA ASPAT DEĞİL HALİLİM AMAN ANTHAVEN YALISI!

AKP iktidarında birçok projeye imza atan Ant Yapı’nın bürokraside göstermelik olarak en fazla zorlandığı Anthaven projesinin açılışı da bir hayli tartışmalı geçti. Dönemin Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Aspat Koyu’nu yok eden Ant Yapı’nın projesini öve öve bitiremiyordu. Yılmaz, ‘’Bodrum’a yatırım yapan her zaman kazanır ama şunu da hiç unutmuyoruz, Bodrum’a yapılan, seçilen projeler, Bodrum’a yakışı olmalıdır. Ant Yapı’nın gerçekleştirdiği bu proje gerçekten muhteşem, çevre dostu, doğa dostu, güzel bir proje’’ ifadelerini kullandı… İçerisinde otel, çarşı ve mini bir marina olan Anthaven’de 100 metrekare 2+1 dairenin satış fiyatı 50 milyon civarında olurken, 1+1 dairenin aylık kirası ise 250 bin lira civarında.. Mahkeme kararları, göstermelik mühürlemeye rağmen Aspat Koyu dört yılda betona gömüldü. Çökertme şarkısının yeni versiyonu yazılıyordu; ‘Burası da Aspat değil Halilim aman Anthaven Yalısı’’

SERMAYESİ 500 MİLYON

Bodrum’un Aspat’ını betona gömen Ant Yapı’yı dilerseniz biraz yakından tanıyalım. Şirketin İstanbul Ticaret Odası’na kayıt tarihi 13 Aralık 1991. Firmanın iş kolu ise şöyle tanımlanmış: Yurt içinde ve yurt dışında her türlü bina konut iş merkezi tatil sitesi spor tesisleri dinlenme ve eğlenme tesisleri... kat karşılığı inşaat yapmak yukarda belirtilen işleri ve taahhütleri gerek tek başına ve gerekse ortaklıklar kurarak yapabilir ve üstlenebilir.. Şirketin sermayesi 500 milyon TL.. Şirketin yönetimi ise Kadir Tokman, Mehmet Okay ve Hasan Hüsnü Yılmaz^dan oluşuyor.. Geçtiğimiz yıl deprem ihalesi de kazanan Ant Yapı, son yıllarda yurt dışında yatığı projelerle adından sıkça bahsettiriyor.