Gündem
21 Haz 2024 19:12 Son Güncelleme: 21 Haz 2024 19:20

Yangın faciasının nedeni kopan elektrik telleri mi? Soruşturma başlatıldı

Mardin ve Diyarbakır arasında çıkan yangında 11 kişi hayatını kaybetti. Yangın faciası ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, " Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır" açıklamasını yaptı. Yangının elektrik telleri nedeniyle çıktığı iddia edilirken Dicle Elektrik tarafından açıklama yapıldı.

Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan anız yangını kısa sürede büyüdü. Yangında 11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi ise yaralandı. Yangının kontrol altına alınarak söndürülmesinin ardından ekiplerin, geniş bir alanda yürüttükleri soğutma çalışması sabah saatlerinde sona erdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tunç, "Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan anız yangınıyla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verdi.

ELEKTRİK TELLERİNDEN Mİ ÇIKTI?
Facianın anız yangını sonrası çıktığı açıklaması yapılırken olay yerindeki görgü tanıkları ise yangının elektrik telleri nedeniyle çıktığını iddia etti. Bölge halkından bir kişi, "Yangın elektrik tellerinden çıktı. Biz yıllardır onarım istiyoruz ama yapmıyorlar. Teller koptu düştü sonra köy yanmaya başladı. Biz defalarca DEDAŞ'a dilekçe verdik ama bir şey yapmadılar" iddiasında bulundu.

İLK MÜDAHALEYİ VATANDAŞLAR YAPTI
Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangına ilk müdahalenin vatandaşlar tarafından yapıldığını ilk etapta yangına müdahalenin yetersiz olduğu vurgulandı. Yangın çıkan alanda çobanlar ve hayvanların olduğunu ve ulaşamadıklarını da aktardı.

Yangında yaşamını yitirenlerin çoğunluğunun yangını söndürmek için müdahale eden 17-20 yaşlarındaki gençler olduğu öğrenildi.

DİCLE ELEKTRİK AÇIKLAMA YAPTI
Dicle Elektrik, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasında dün akşam çıkan ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği yangının elektrik hatlarından kaynaklanmadığı açıklamasını yaptı. Açıklamada, "Yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta yangının çıktığı bölge olarak belirtilen bazı alanlardan elektrik iletim hatlarının dahi geçmediğini gördük" denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Dicle Elektrik olarak ekiplerimizle sahada incelemelere başladık. Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da, yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta belirtilen bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarının dahi yangının meydana geldiği bölgelerden geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Herhangi bir farklı bulgu edindiğimizde yetkili birimlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.”