Gündem
07 Eyl 2024 09:03 Son Güncelleme: 07 Eyl 2024 09:22

'Doğru tercih' dedi ihaleyi kaptı… 2 milyarlık ihale AK Partili isme gitti!

Murat Kurum’un yeniden bakanlığa getirilmesi en çok onları mutlu etti. AKP’den milletvekili aday adayı da olan Diyarbakırlı Aziz Özkılıç, Kurum’un bakanlığa getirilmesini sosyal medyadan ‘Çok doğru bir tercih. Hayırlı olsun’’ diye paylaştıktan sonra TOKİ’den 2 milyar 145 milyonluk ihale aldı. Özkılıç Yapı dışında, REC Uluslararası İnşaat ile Leda Yapı da deprem pastasından nasiplenen diğer şirketler oldu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olan TOKİ, Diyarbakır Bağlar Karacadağ mevkiinde yapılması planlanan 976 konut yapılması için ihale düzenledi. 9 Ağustos 2024 tarihinde yapılan ihale 21b’ye göre pazarlık usulü yapıldı. 2 milyar 615 milyon TL yaklaşık maliyetli ihaleye sekiz firma davet edildi. Davet edilen firmalardan biri de 2018 yılında AKP’den Diyarbakır Milletvekili Aday Adayı olan Aziz Özkılıç’ın şirketi Özkılıç Yapı oldu. Özkılıç Yapı, 2 milyar 145 milyonluk teklifiyle ipi göğüsleyen firma oldu. TOKİ ile Özkılıç’ın firması arasında 2 Eylül’de sözleşme imzalandı.

DOĞRU TERCİH!

Bir ara adı Diyarbakır İl Başkanlığı için de geçen Aziz Özkılıç, İBB’de Ekrem İmamoğlu karşısında seçimi kaybeden Murat Kurum’un yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na getirilince adeta sevinç naraları attı. X hesabından ‘Doğru Tercih Sayın Murat Kurum Bakanım. Hayırlı olsun’ paylaşımı yapan Aziz Özkılıç’a oğlu da eşlik etti. Yusuf Özkılıç, Kurum için, ‘Özverili çalışmalarıyla gece gündüz demeden selde, depremde, yangında ve her afette durmadan çalışan sosyal konut hamlesini hayata geçiren ve halkın sevgisini kazanmış teknokrat bir bürokrat olan Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’a hayırlı olsun’ mesajı attı. Özkılıç, Kurum tarafından TOKİ Başkanlığı’na getirilen Levent Sungur’a ise, ‘’Bir ODTÜ’lü TOKİ Başkanı oldu. Yeni göreviniz hayırlı olsun sayın başkanım başarılar diliyorum. ODTÜ’lüler olarak devrimde çay içmeye bekliyoruz’ mesajı attı.

TEBRİK MESAJINDAN BİR HAFTA SONRA SÖZLEŞME!

Hatay Arsuz’a inşa edilecek 662 adet konutun dördüncü etap çalışmalarına yönelik ihale 14 Haziran’da düzenlendi. TOKİ koordinesinde düzenlenen ihaleye, “Kamu ihalelerinde istenmeyeni eleme aracı olarak” kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen pazarlık yöntemi kullanıldı. İhaleye toplam yedi şirket teklif verdi. 7 Temmuz’da Kurum’a ‘Doğru tercih’ mesajı atan, Özkılıç’ın şirketi Özkılıç Yapı ile 12 Temmuz 2024 tarihinde sözleşme imzalandı. TOKİ ile Özkılıç Yapı arasında imzalanan sözleşmenin bedeli ise 2 milyar 48 milyon oldu. Böylece Kurum’un bakanlık koltuğuna oturmasından sonra TOKİ’den alınan ihale bedeli toplamda 4 milyar 200 milyon TL oldu.

RÖNESANS HOLDİNG’E TESELLİ İHALESİ

TOKİ’nin deprem pastasından faydalanan diğer şirketler ise Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in ‘Değerli dostum’ dediği Nazmi Coşar’ın şirketi Leda Yapı ile Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat şirketlerinde de toplamda 5 milyarlık ihale verildi. REC Uluslararası İnşaat firması geçtiğimiz günlerde 45 günde yaptığı hastanenin tavanının çökmesi sonucu bir bebeğin hayatını kaybetmesi olayıyla gündeme gelmişti. Yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki bu skandal olaydan sonra şirketin girdiği ilk ihalede ipi göğüslemesi dikkatlerden kaçmadı. REC Uluslararası İnşaat, Adana’da Çukurova Söğütlü Mahallesi’nde yapılması planlanan 980 konut için TOKİ’yle 2 milyar 343 milyon TL’lik sözleşme imzaladı. Leda Yapı da Malatya Yeşilyurt’ta planlanan 1048 konut için TOKİ’yle 2 milyar 948 milyon TL’lik sözleşme imzaladı.