Politika
13 Mayıs 2024 16:56 Son Güncelleme: 13 Mayıs 2024 17:02

Özel'den 'kamuda tasarruf paketi' yorumu: Bu örtülü bir IMF programıdır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den bugün açıklanan kamudaki tasarruf tedbirleriyle ilgili ilk değerlendirme geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 10 yıl önce hayatını kaybeden 301 madenci için Manisa Soma'da toplandı. CHP lideri Özel, MYK toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 'kamuda tasarruf paketi' hakkında değerlendirmelerde bulunan Özgür Özel, "Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8'inci. Bu 8'incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir. Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı özelliği, hep eleştirdiğimiz Saray'ın ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır." dedi.

"BU ÖRTÜLÜ BİR IMF PROGRAMIDIR"
"Bu, örtülü bir IMF programıdır." diye açıklamasını sürdüren Özel, "3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğini, sadece emekli kadar personel alınacağı ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece riskli bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır. IMF'yi getirirseniz 'yeni kamu personeli alma, işçiye, emekliye zam verme, esnek çalışma modelleri geliştir' diyecek zaten. Şu anda IMF'nin hayal ettiği, işçinin camına gelmiştir. Gulyabani, işçilerin camındadır, onlara bir tek gücü yetmektedir. Birazcık işverenlere, birazcık zenginlere, birazcık multi milyarderlere, Kur Korumalı Mevduat'la servetine servet katanlara yönelsinler. Öğretmenler atama bekliyor, 20 bin öğretmen emekli olacak, 20 bin alacaksın. Bir milyon kişi okuttun. Dünya kadar işsiz var, 'kamuya alım yapmayacağım' diyor. Elbette konvoy olmasın, benzin tasarrufu olsun, kiralama olmasın, yerli araç kullanılsın, hepsini destekliyoruz, bizim dün yayınladığımız genelgemiz bunun da ilerisindedir. Ama istihdamsızlık, esnek çalışma, kıdem tazminatı birikmeden çalıştırma emeği sömürecek modellerin tamamı için işçilerin arkasındayız. Bunlardan tasarruf değil, yapılacak iş, adil bir vergi sistemidir. Türkiye'de verginin yüzde 65'i dolaylı vergi, yüzde 24'ü çalışanların maaşlarından kesilen gelir vergisi. Geriye kalıyor yüzde 11, esas vergi vermesi gereken, kazananlar yüzde 11'i veriyor." diye konuştu.