Meclis'te yumruklu kavga ve hayatın gerçekleri... Haber kanallarının habercilik refleksi...

Medyaradar'ın televizyon dünyasını mercek altına alan yazarı Ekran Kedisi, yine ses getirecek bir yazıya imza attı.

Sevgili ‘Ekran Kedisi’ takipçileri,

Malum cümbür cemaat cuma günü öğlen itibariyle haber kanallarından ‘milletin vekillerinin’ kavgalarını izledik.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Gezi Parkı davasından hapis yatan ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay için toplanmıştı… Benim gibi haber düşkünleri vekillerin bu konuda ‘ne düşündüklerini’ merak ediyordu.

Kürsüye çıkan TİP Milletvekili Ahmet Şık sert ifadeler eşliğinde konuşma yaptığı sırada AK Partili İdare Amiri Alpay Özalan, Şık'a yumruk attı. Saldırı sırasında DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit de başından yaralandı.

Bu görüntüler tek kelime ile ‘utanç vesikasıdır…’ onu yazalım buraya…

Parti gözetmeksizin bu görüntüler vekillere yakışmadı. 'Türkiye'nin örnek alacağı ülkeler Çin ve Kuzey Kore’ olmamalı…

TBMM’de bunlar yaşanırken akşam saatlerinde haber kanallar neyi ön plana çıkarttı diye elimde kumanda gezinmeye başladım.

Öncelikle benim gündemimde; ‘Tüm gün izlediğim ve dünyaya rezil olduğumuz Meclis'teki yumruklar değildi... Yüreklerimizi yakan İzmir'deki yangın vardı!’

İlk olarak TRT Haber’e göz atayım dedim. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın TBMM Genel Kurulunda Gazze'ye gitme kararını açıkladığı konuşması enine boyuna ele alınıyordu. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde evlere ve iş yerlerine sıçrayan orman yangını ilk etapta ne yazık ki yoktu gündemlerinde!

Eleştirilerin odağındaki TRT’nin haber uzantısı TRT Haber ne yazık ki, “Birinci Sayfa” yayınında yangını çoook sonra görebildi. Yayın akışları içinde TBMM’deki kavga da yoktu tabikî… Saatler 23.00’ı gösterdiğinde ise uzun süredir ekranda göremediğimiz deneyimli haberci Fuat Kozluklu yayını İzmir’e yıktı… Olması gereken de buydu!

İzmir yanarken ne kadar da çaresiz kaldığımızı buğulu gözlerle izlemek durumunda kaldık ya... Ne diyim!

CNN Türk’e döndüğümde ise, Kuzey Irak'ta aniden fenalaşarak yine haber olmayı başaran MHP lideri Bahçeli'nin 'Asena' dediği Fulya Öztürk ekrandaydı. İlk bölümde İran-İsrail hattındaki son dakika gelişimleri ele alınırken, İzmir'de korkulan olmuş ve yangın evlere sıçramıştı! İşte bu noktada CNN Türk yayın akışını değiştir ve İzmir’den canlı yayına girdi! Habercilik refleksi bunu gerektirirken ben anlı şanlı kanallarımıza arasında zap yapmaya devam ettim…

Türkiye'nin ilk haber kanalı (habercilik anlamında) NTV ise 90'lı yılların adeta TRT'si gibi. Habercilik refleksinden uzak bir yayıncılık içindeler. Özel günlerde yaptıkları yayıncılık ile kalitesini ortaya koyarken normal günlerde adeta bir eğlence kanalı tadındalar. Dün akşam mesela 21.44 itibariyle ‘Tarih Avcıları’ adlı program NTV ekranlarında arz-ı endam etmekteydi! Ne TBMM’deki kavga ne Türkiye genelindeki yangınlar ne de İsrail- İran- ABD hattındaki gerginlik vardı ekranlarında.

Bakın değerli okurlar,

Haber Global, 24 TV, HaberTürk, Halk TV, KRT ve Tele 1 yanan ciğerlerimizden uzun süre bir haberdi.

A Haber de yayın akışını İzmir’deki yangına çevirenler arasındaydı.

Sözcü TV, Halk TV ve tv100 TBMM’deki kavga ağırlıklı yayınlarından İzmir’e geç de olsa dönebildi. HaberTürk, Mesut Yar ile İzmir’i hatırladı diye de not düşeyim!

16 Ağustos itibariyle ‘haber kanallarımızın ahvali’ buydu değerli dostlar…

Televizyon haberciliği son yıllarda ne yazık ki itibar kaybı içinde. Masa başı ‘ajans ağırlıklı habercilik’ haber merkezlerinde hüküm sürmekte. Sosyal medya bu anlamda öne çıktı ne yazık ki! Burada yayınlanan görüntüler ve haberler adeta gündemi belirlemekte…

Sahadan habercilikte CNN Türk’ün müthiş bir atakla öne geçtiğini bir kez daha vurgulayalım ve yiğidin hakkını yiğide verelim…

Kutuplaşma; objektiflik, tarafsızlık, doğruluk gibi habercilik prensiplerinden uzaklaşan medyamız kendisini eleştirmiyor, eleştirilmesine de izin vermiyor. Türkiye’de ‘medya etiği, editoryal bağımsızlık ve habercilik anlayışı’ daha çok tartışılacağa benziyor.