Gündem
11 Tem 2024 10:38 Son Güncelleme: 11 Tem 2024 10:52

Kanal İstanbul: Çimento Limanı da uygun bulunmadı! Karabat: Çok istiyorlarsa referandum yapsınlar!

Kanal İstanbul için Karadeniz kıyısında bulunan Çiftalan Köyü’nde yapılması planlanan çimento limanıyla ilgili yeni rapor yayınlandı. 5 Mayıs 2024 tarihinde yapılan keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda çimento limanı şehircilik ilkelerine aykırı bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat’tan MedyaRadar’a Kanal İstanbul açıklaması: ‘Kanal İstanbul bu ülkeye ihanettir. Çok istiyorlarsa referanduma götürsünler Kararı İstanbullu versin’’

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Bölge İdare Mahkemesi önümüzdeki günlerde Kanal İstanbul ile hayati bir karar verecek. Gözler bu karara çevrilmişken, Kanal İstanbul köprüsü ve otoyolu tüm hızı ile sürüyor. Yeni şehrin ilk inşaatları TOKİ ve Emlak Konut inşaatları tüm uyarı ve ikazlara rağmen devam ediyor. İstanbul 11. İdare Mahkemesi ve İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin yeni şehrin imar planlarını iptal etmesinden hemen sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da “Kanal İstanbul’u engelleyeceğiz” açıklamasından sonra mahkemenin nasıl bir karar vereceği şimdiden merak ediliyor.

SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, mahkeme kararlarına rağmen son sürat devam eden projeyle ilgili olarak çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karabat, ‘’Kanal İstanbul ile ilgili İBB çok kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Davalar açıyor, savaşıyor. Devlet gücünü de arkasına alan belli rant grupları burada çalışmaya devam ediyor. Biraz daha para kazanmak uğruna İstanbul’a ihanet ediyorlar. Benim onlara bir önerim var. Paralarını buradan çekip başka yerlere yatırsınlar. Geleceğimizle oynamasınlar. Murat Kurum İBB adayı iken ‘Gündemimizde yok’ açıklaması yapmıştı. Aynı Murat Kurum’un bakanlığı döneminde buralar Katarlılara pazarlandı. Şimdi Murat Kurum yeniden bakan oldu. Mahkeme kararlarına rağmen devam eden projelere neler yapacağını hep birlikte göreceğiz.

SIKIYSA REFERANDUM YAPSINLAR

İstanbul 11. İdare Mahkemesi ve İstanbul 3. İdare Mahkemesi kararları ortada. Tüm bu kararlara rağmen bölgede yapılan konutlar devam ediyor. İlçe belediyesi hemen diplerinde yapılan kaçak inşaatlara ses çıkarmıyor. İBB’nin ‘Gereğini yapın’ çağrısına karşılık vermiyorlar. Kanal İstanbul ile İstanbul’u betona sürükleyenlere bir çağrım var. Bu şehre ihanet etmeyi çok mu istiyorsunuz? Gelin o zaman referandum yapalım. Kararı İstanbullu versin.’

ÇİMENTO LİMANI DA UYGUN BULUNMADI!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Kanal İstanbul için YD Madencilik tarafından yapılacak olan çimento limanıyla ilgili açtığı dava sonrası mahkeme bilirkişi görevlendirdi. 5 Mayıs 2024’te yapılan keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporu yayınlandı. Raporda, ‘’Yer seçimi açısından yaptıkları değerlendirmede, yük taşımacılığı için farklı bir lokasyonun bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa uygun olmadığı yönünde bir kritiğin yapılmadığını, Gemi taşımacılığı odaklı bir proje üzerine hazırlanan plan açıklama raporunda gemi trafiğinin durumuna yönelik analiz yapılmadığını, Liman ile karayolunu birbirine bağlayan ve fiilen kullanımda olan şehir ve köy yollarından büyük tonajlı araçların geçtiğini, bölgenin ve kentin araç sayıları üzerine etütlere ve projeyle etkileşimine yer verilmediği tespit edildi’’ ifadelerine yer verildi.

ŞEHİRCİLİK İLKESİNE AYKIRIDIR!

İstanbul Çevre Düzeni Planı’na göre, dava konusu kıyı rehabilite alanında açık ve yeşil alanların artırılmasının hedeflendiğini, günübirlik rekreasyon, spor, dinlence, eğlence ve turizm ihtiyaçlarına yönelik olarak kullanımının özendirildiğini ve yerleşime sakıncalı alanlarda yapılaşmanın sınırlı tutulmasının önerildiğini hatırlattı. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan kıyı alanlarında da tekne imalatı, kayık barınakları ve plaj kullanımlarına yönlendirme yapıldığını aktaran bilirkişiler, nazım ve uygulama imar planı yoluyla belirlenmiş arazi kullanım türünün, planların kademeli birlikteliği ilkesi açısından aykırılık teşkil ettiğini kaydetti. Bilirkişi raporunda, çimento limanının imar planlarının şehircilik ilkelerinin, planlama esaslarının, plan yapımıyla ilgili mevzuatın gerekliliklerini taşımadığı kanaatine ulaşıldı.