Dünya
25 Tem 2024 12:31 Son Güncelleme: 25 Tem 2024 13:03

Joe Biden'ın yeniden gündem olan Bosna konuşmasına yorum yağdı

ABD Başkanlık yarışmasından sağlık problemleri nedeniyle çekilen Başkan Joe Biden’in, yıllar önce senatörken Bosna katliamı ve Sırpların savaş suçu işlemeleriyle ilgili etkili konuşması yeniden gündem oldu. Binlerce beğeni alan bu konuşmayı paylaşanlar, Biden için, “Keşke yaşlı olmasaydın” notunu düştü.

ABD Başkanı Joe Biden’in Demokrat Parti’de muhalif bir senatör olduğu dönemde yaptığı etkili bir konuşma, paylaşılan bir videoyla yeniden gündeme geldi.

Biden, 30 yıl önceki senatodaki konuşmasında, Bosna’da herkesin gözü önünde bir soykırım gerçekleştiğini ve dönemin Bosna’daki Sırpların liderleri Karadzic ile Sırp lideri Milosevic’in savaş suçlusu olduklarını ifade ediyor.

“AYNI DUYARLILIK GAZZE İÇİN NEREDE?” YORUMLARI

Bugün sosyal medyada sıklıkla paylaşılan görüntüyle ilgili yorum yapanlar, sağlık sorunları nedeniyle ABD’de başkanlık yarışından çekildiğini bildiren Biden’e “Keşke yaşlı olmasaydı” şeklinde konuştu. Bazı kullanıcılar da Biden’in o zaman başkan olmak için popüler konuşmalar yaptığını ancak başkanken Gazze için aynı duyarlılığı göstermediği eleştirilerinde de bulundu.

İşte Senatör Joe Biden’in o tarihi konuşmasındaki ifadeleri:

“Sırpların tecavüz kampları kurduğunu mahsus hazırlanmış bir politika dahilinde özellikle Müslüman kadınların kamplara götürüldüğünü, onlara tecavüz edildiğini, hamile bırakılıp çocuklarını doğurana kadar taşımak zorunda bırakıldıklarını, Bosnalı Müslümanları kirletmek ve aşağılamak amacıyla bunların yapıldığını anlattım.”

“BOSNALILAR ÖZGÜR OLMAK İSTİYOR”

“Bu mecliste kaç kişi benim gibi Holokost anmasına gittiğinde “Bir daha asla” sözünü duydu. Aynı kıtada, aynı bölgede yine aynı ölüm kampları yine aynı şey yaşandı ve yaşanıyor. Bu sefer Yahudilere değil, bilhassa Müslümanlara yapılıyor. Bize, ’Taraf tutmayın’ dediler. Ben taraf olmak için buradayım. Benim fikrim, eğer mevcut başkan ve önceki yönetimde biraz cesaret olsaydı Avrupalı müttefiklerimize çoktan silah ambargosunu kaldırdığımızı söylemiştik. Bu bir Vietnamlaştırma programı değil. Güneydeki Vietnamlılar, güneyde mi yoksa kuzeyde mi olmak is tediklerinden emin değildi. Bu yüzden işler yürümedi. Bosnalılar nerede olmak istediklerini biliyor. Onlar özgür olmak istiyor. Ve kendilerini savunmak için savaşacaklar.”

“TARİHTE MÜSLAMANLAR TOPLU KATLİAM YAPMADILAR”

“Kuveyt’te tek bir örnekten yola çıktık. Tecavüz edilip dövülen genç bir kadının hikayesi…Ki onun da doğru olmadığı ortaya çıktı. Saddam Hüseyin’in söylediği tüm korkunç şeylerin herkesi hiddetlendirmesine yetti. Şimdi burada toplu mezarlardan bahsediyoruz. Eğer ahlaki merkeziniz petrolse sizi anlıyorum. Eğer ahlaki merkeziniz insanlıksa, Kuveyt Emiri’ni geri getirmekle Bosna’daki soykırımı bitirmenin karşılaştırılması bile abesle iştigal. Tarihte Hırvatların ve Müslümanların da yaptığı zulümler olmuştur. Ama onlar tecavüz kampı kurmadılar, ölüm kampları inşa etmediler. Belirli bir etnik veya dini gruba karşı plana bağlı bir şekilde toplu katliam yapmadılar.”

“BUNA SOYKIRIM DENİR”

“Buna soykırım denir, soykırım. Mladic bir savaş suçlusudur. Bosnadaki Sırpların lideri Himmler’den bir farkı yok. Gobbels’ten aşağı kalır bir yanı yok. Karadzic bir savaş suçlusudur. Ve bu savaş suçlularına Sırbistan lideri Milosevic’i de ekleyebilirim."