Dünya
06 Eyl 2024 21:14 Son Güncelleme: 06 Eyl 2024 21:32

Amerika'nın medyasında tenkisat şoku!

ABD'nin hükümet destekli yayın kuruluşu Al Hurra TV'de çalışan 160 çalışan işten çıkarıldı. Al Hurra Irak kanalı kapatıldı. Amerika'nın Sesi'nden de onlarca kişi işten atıldı.

ABD hükümeti tarafından finanse edilen Voice of America birimlerinde ve Arapça yayın yapan Al Hurra’nın çatı şirketi MBN'de çalışan 160'tan fazla kişi işten çıkarıldı.
Şirketin CEO'su Dr. Jeffrey Gedmin, çalışanlara gönderdiği bir notta bu gelişmeyi duyurdu.

"Bugün üzücü bir gün. Bugün 160 meslektaşımıza veda ettik. İş gücümüzü %21 oranında azalttık," diyen MBN Geçici Başkanı ve CEO'su Dr. Gedmin, bu adımların zorunlu olduğunu belirtti.

“Bütçe kesintileri, şirket maliyetlerini yaklaşık 20 milyon dolar azaltmamızı zorunlu kıldı,” diye ekledi.

MBN, iki uydu televizyon kanalı - Al Hurra ve Al Hurra Irak - ile iki radyo istasyonu ve birkaç internet sitesini bünyesinde barındırıyor. Merkezi ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan Al Hurra, Şubat 2004'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesinin ardından Orta Doğu'daki izleyicilere ulaşma çabası olarak yayın hayatına başladı.

MBN, Al Hurra Irak’ı Al Hurra TV ile birleştirerek “her iki ağın en iyi özelliklerini izleyicilere sunmayı” amaçladığını, ve "Irak’ın MBN bölgesi ve ekosisteminin hayati bir parçası olmaya devam ettiğini" açıkladı.

Şirket sözcüsü, işten çıkarılan 160 personelin 30’unun Irak’ta, 130’unun ise diğer bölgelerde ve ABD’de bulunduğunu söyledi. MBN ayrıca, maliyetli fiziksel ofislerden uzaklaşarak, çalışanlarının çoklu medya gazeteciliğini önceliklendireceğini ve yapay zeka gibi yeni teknolojileri keşfetmeyi planladığını bildirdi.

VOA Türkçe servisinden kimse işten çıkarılmazken, VOA'nın diğer dillerinden pek çok muhabir, editör ve kameramanın görevlerine son verildi.