Gündem
26 Tem 2024 09:09 Son Güncelleme: 26 Tem 2024 09:34

Havadan, karadan, denizden gezdi ama göremedi! Bakanlık, Ant Yapı’ya yol vermiş…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 2019 yılında Bodrum’u havadan, denizden ve karadan denetledi. 9 proje ve 611 bağımsız kaçak yapı tespit etti. Tespit edilen projelerin yıkımı hemen başladı. Kurum’un aynı tarihlerde Akyarlar Aspat Koyu’nda yapılan projeyi görmezden geldiği öğrenildi. Bakanlık, bu yetmezmiş gibi Atnhaven projesi içerisine yapılan marina için ‘ÇED gerekli değildir’ raporuyla adeta Ant Yapı’ya yol vermiş…

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kaçak yapıların tespiti ve yıkımı için Bodrum’a çıkarma yaptı. Kurum, Bodrum’da villa, rezidans ve otel inşaatlarının Kıyı Kenar Kanununa aykırı kısımlarıyla ilgili başlatılan yıkım işlemlerini denizden inceledi. 8'i otel olmak üzere toplam 9 proje ve bin 611 bağımsız bölümün tespiti yapıldı. Tespiti yapılan kaçak yapıların yıkımına başlandı.

BODRUM’U KORUYACAĞIZ!

Bodrum’da kaçak yapılaşmayla ilgili şunları söylemişti: "Müfettişlerimiz ilgili yüklenicilere kaçak yapılarla ilgili hem belediyelere hem yüklenicilere tespitleri bildiriyorlar ve bu tespitlere müteakip de bir ay içinde kaçak yapıların kaldırılmasını bekliyoruz. Bugün de 9 proje süreçte bekledi. Biz de fiilen iş makineleri ile imara aykırı yapıların yıkımın gerçekleştirdik. 21 bin kaçak yapıya ilişkin de aynı süreci işleteceğiz. Ayder'i de Uzungöl'ü de Nevşehir'i de Bodrum'u da koruyacağız. Bu noktada süreci kararlı ve azimli bir şekilde bu süreci yürüteceğiz."

HAVADAN, KARADAN, DENİZDEN GEZDİ AMA ANTHAVEN’İ GÖREMEDİLER!

2019 yılında Bodrum’u Havadan, denizden ve karadan gezen Kurum çok sayıda kaçak yapıyı gördü ama Aspat Koyu’nda yapılan doğa katliamını göremedi. 2018 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ raporuyla inşaata başlayan Ant Yapı’ya mahkeme ‘dur’ dedi. Mahkeme kararına rağmen inşaata devam eden şirketi kimse durduramadı. 2019 yılında Aspat’ı yok eden bu projeye ses çıkarmayan Kurum, 2022 yılının sonunda burada yapılan marina için ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verdiği ortaya çıktı.

DENİZ ALTINA İSTİNAT DUVARI!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 yılının sonunda, Bodrum’un Akyarlar Mahallesi Aspat mevkiindeki Mersin Deresi’nin denize açıldığı alanda kurulacak yat bağlama yeri ve deniz içerisine inşa edilecek istinat duvarı (mahmuz) projesi için ÇED gerekli değildir kararı verdi. 2019 yılında Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından ÇED izinleri iptal edilen projeye verilen yeni onay kapsamında, firma 3. derece arkeolojik SİT alanı ve önemli doğa alanı statüsüne sahip söz konusu bölgede 6337 metrekarelik 47 yat kapasiteli bağlama yeri kurdu. İzin kapsamında denizin içerisine toplam 1720 metrekare genişliğinde su altı istinat duvarı (mahmuz) inşa edildi. 5 milyon 332 bin lira bedelle hayata geçirilen yatırım için ÇED değerlendirmesini gerekli bulmayan bakanlık, Bodrum Belediyesi’nin aksi yöndeki görüşü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu raporlarını da dikkate almadı.

RANTA KURBAN EDİLDİ

Bodrum Kent Konseyi üyesi Nihat Koyuncu “Bodrum son on yılda Türkiye'nin belli başlı inşaat firmaları ile resmen talan edilmektedir, arkalarına aldıkları iktidarın yol vermesiyle bu rant mafyası artık kural, karar, yargı tanımıyor. Gözü dönmüş bu vahşi kapitalizm inşaat çılgınlığı önüne gelen herşeyi yok ediyor. Deresi, denizi, arkeolojik kalıntıları ile binlerce yıllık tam bir doğa harikası adım adım yok ediliyor. Başladığı günden bugüne kadar tam bir kıyım ve yasa tanımaz yayılmacı stratejisi ile bodruma ihanet projesidir” ifadelerini kullandı. Bodrumlu çevre örgütleri Aspat Mevkii’nde defalarca eylem yapmıştı.

HALKIN PLAJINA DEV MARKALAR

2018 yılına kadar halkın bedavaya denize girip doğanın tadını çıkardığı koy artık dünyaca ünlü markaların istilası altında… 2023 yılı Haziran ayında yapılan haberde şu ifadelere yer verildi: Anthaven Çarşı, Bodrum'un gözde lezzetlerini bir araya getiriyor. Zengin menüsü ile Big Chefs, daima taze ve lezzetli deniz ürünleriyle Hadi Balık, meyhane kültürünü yeniden yorumlayan Buselik, Uzakdoğu menüsüyle Sake-Wa, rahat ve eğlenceli ortamıyla Minister Pub Anthaven Çarşı’da misafirlerini bekliyor. Sıcak-soğuk kahveleri ve atıştırmalıkları ile Starbucks, Kahve Dünyası, Karabatak Aspat ve Vi Cafe molalara keyif katıyor. Anthaven Çarşı’da ayrıca zengin kavıyla Antre Gurme ve ferahlatan lezzetleriyle Bitez Dondurma’nın yanı sıra CarrefourSA Gurme, Fırınya, Juniper, Kayhan Burger, Mantımia, Samsunlu Nuri Usta Pidecisi, W Point ve Yüksek Kardeşler Midye gibi farklı lezzet durakları da gün boyunca hizmet veriyor.