Gündem
27 Tem 2024 10:56 Son Güncelleme: 27 Tem 2024 11:48

Bomba iddia: İBB kaçak inşaatlara milyonluk ceza kesti! Kurum’dan ‘Yenişehir’ talimatı…

AK Parti ile CHP arasında normalleşmeye başlayan ilişkiler, sokak hayvanları yasası ve Kanal İstanbul ile yeniden kopma noktasına geldi. Rize’ye gitmeden önce Arnavutköy’deki toplu konut inşaatlarını ziyaret eden Bakan Murat Kurum, Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Alanı planlarının bir an önce bitirilmesinin talimatını verdi. Mahkeme kararından sonra kaçak konuma düşen inşaatlara İBB tarafından milyonları bulan bir ceza kestiği iddia edildi. ‘Kanal İstanbul’ ilanlarında artış ise dikkat çekti.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 15 Temmuz 2021’de onaylanan ve 16 Temmuz 2021’den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarılan İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne itiraz etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB’nin söz konusu imar planı değişikliğiyle ilgili itirazını zımnen reddetti. İBB, bu işlem üzerine imar planının iptal edilmesi için konuyu yargıya taşıdı.

HUKUKA UYGUN BULUNMADI

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar planını iptal etti. İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’nin imar planına ilişkin açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme; Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğini iptal etti. Mahkeme ayrıca İBB’nin imar planına ilişkin İBB’nin itirazını reddeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işleminin hukuka uygun olmadığına hükmetti.

İBB CEZA KESTİ!

İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi’nin Ocak 2024 tarihli kararından sonra Emlak Konut ve TOKİ’nin burada yaptığı 17 bin konut kaçak duruma düştü. İBB bu kararlardan sonra Arnavutköy Belediyesi’ne ‘Gerekeni yapın’ çağrısında bulunsa da belediye kendi planlarında da kaçak olan projeye dokunmadı. Bunun üzerine harekete geçen İBB, hem TOKİ hem de Emlak Konut projelerine ceza kesti. İddialara göre Emlak Konut’un kendilerine kestiği cezayı ödediği, ancak ödenen cezayı KAP (Kamu Aydınlatma Platformu)’a bildirmediği öğrenildi.

KURUM’DAN TALİMAT: ÇABUK BİTİRİN!

Mehmet Özhaseki’nin görevden alınmasıyla birlikte yeniden koltuğa oturan Murat Kurum'un Kanal İstanbul konusunda çok agresif bir politika yürüteceği konuşuluyordu. İBB adayı iken ‘’Gündemimizde yok’’ açıklamaları yapan Kurum’un seçimi kaybedip yeniden bakanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte yeni bir kavganın fitili de ateşlenmiş oldu. Deprem bölgesinde incelemelerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayali Kanal İstanbul Yenişehir ile ilgili kolları sıvayan Murat Kurum, yeni planların ve 18 İmar uygulamasının hızlı bir Şekilde yapılması için çalışmalara başladı. Rize’ye gitmeden önce Arnavutköy’deki projeleri ziyaret eden Kurum, yeni planların bir an önce bitirilmesi için talimat verdi. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında Ekrem İmamoğlu Murat Kurum CB Tayyip Erdoğan arasında kısa süreliğine duran Kanal İstanbul tartışmaları yeniden başlayacak.

KANAL İSTANBUL CEPHELİ ARSA 980 MİLYON!

Kanal İstanbul’da bu tartışmalar yaşanırken, emlak sitelerinde verilen ilanlarda ‘Kanal İstanbul’ detaylarında yeniden artış olmaya başladı. Başakşehir, Çatalca ve Arnavutköy civarında satışı yapılan konut, villa ve arsa ilanlarında ‘Kanal İstanbul cepheli’, ‘Kanal İstanbul manzaralı’ gibi açıklamalara yer veriliyor. Başakşehir Şahintepe Mahallesi’nde 45 bin metrekare büyüklüğündeki bir arsanın ilan başlığı ‘Kanal İstanbul Cepheli konut imarlı arsa’ oldu. Arsanın satış bedeli ise 980 milyon TL olarak belirlendi. Bir villanın ilanında ise ‘Kanal İstanbul’a komşu’ başlığı atıldı.