Gündem
22 Tem 2024 08:58 Son Güncelleme: 22 Tem 2024 09:10

Bir rant hikayesi! AKP döneminde kaçak başladı, CHP döneminde yasallaştı!

Tuzla’da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ‘Rezerv Alanı” ilan edilen 70 malikli “Bin Evler Sitesi” inşaatına AK Parti döneminde kaçak bir şekilde başladı. O dönem verilmeyen ruhsat, belediye el değiştirdikten sonra verildi. Emsal artışı yapıldı. 19 bin metrekare olan inşaat alanı 32 bin 908 metrekareye çıkarıldı. Tapu tescil davası açan 70 malik şimdi de ruhsat davası açmaya hazırlanıyor.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, AK Parti döneminde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle rezerv alan ilan edilen Tuzla Villalar bölgesinde kalan 70 malikli inşaat projesi için Fars Yapı’yla sözleşme imzalandı. Ancak o dönem Ak Parti elinde bulunan Tuzla Belediyesi’nden ruhsat alamayınca projeyi belediye şirketlerinden TUZYAP’a devretti. Yerel seçimlerde belediye yönetimi CHP’ye geçtikten sonra maliklerden yeşil alan ve yol için bedelsiz alınan yerler projeye dahil edildi. AK Parti döneminde verilmeyen ruhsat 29 Mayıs 2024 tarihinde verildi.19 bin metrekarelik inşaat alanı emsal artışıyla birlikte bir anda 32 bin 908 metrekareye çıktı. Maliklerin avukatı dava açmaya hazırlanıyor.

AVUKAT HUKUKSUZLUĞU MADDE MADDE ANLATTI

Maliklerden Av.Belçin Acka Niran, sosyal medya hesabından “CHP’li İstanbul Tuzla Belediyesi’nde İmar Rezaleti” başlığıyla bir paylaşım yaptı. Süreci ve gelinen noktayı madde made anlattı.

-Tuzla'da Cumhurbaşkanı kararnamesi ile rezerv alanı ilan edilen, emsali 1.10 olan, 4 (Zemin +3) kat ve en fazla 19 bin 648 metrekare inşaat izni verilen villalar bölgesine, CHP belediyesi 7 (Zemin+6) kat ve 32 bin 908 metrekare inşaat izni verdi. Bu ruhsatı nasıl verdiniz?

-Maliklere ait olan ve bedelsiz terk edilmiş yol ve yeşil alanları parsele çeviren Tuzla Belediyesi'nin bu hukuksuz işlemini neden iptal etmediniz? Hukuksuzluktan Tuzla Belediyesi'nin kazancı olacağını varsaydıysanız, belediyenin bu inşaattan 16 adet daire alması gerekiyordu. Parsel TUZYAP'a devredilerek, Belediye en az 150 milyon TL. zarara uğratıldı. Bunun için Tuzla Belediyesi, TUZYAP'a tapu iptal ve tescil davası açtı mı? ,

*Plan notlarına göre, yol kotunun 2 kat altına inmesi gereken inşaatın, yoldan kot alarak devam etmesine, nasıl ve hangi yasal gerekçe ile izin verdiniz İnşaat Ruhsatı almadan önce inşaa ettiği !!! otopark alanları için, Fars Yapı'ya hukuki ve cezai işlem başlatıldı mı AKP'li belediye başkanı Şadi Yazıcı bile ruhsat vermemişken, bir CHP Belediyesi bu hukuksuzluklara hangi saiklerle göz yumdu” diye sordu

BAŞKAN BİNGÖL: NE YAPAYIM, VERDİM!

Malikler avukatı Acka, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl’den randevu alarak belediyede bir görüşme yaptığını söyledi. Akça görüşmeyle ilgili olarak, ‘’ Zor da olsa randevu aldık. Makamda bir görüşme gerçekleştirdik. Belediye Başkanı ruhsatı neden verdiğini bana şu sözlerle aktardı, ‘‘Müteahhit yapmam diyor, malikler kapımıza dayanırsa ben ne yapacağım, verdim’ dediğini belirtti Sanki burası kimsenin yapmak istemediği bir kentsel dönüşüm alanıymış gibi. Oysa burası Tuzla’nın en değerli bölgesi ve yapmaya talip olmuş onlarca müteahhit var.. Bu arada projeye ulaşamıyoruz. Arşivde yok. Tapu tescil davası açtık. Plan notlarını ve ruhsatın iptali için dava açacağız’’ diye konuştu.

KAÇAK İNŞAATI İBB BAŞKANVEKİLİ ORTAYA ÇIKARMIŞTI!

Tuzla’daki skandal bununla sınırlı değil. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önceki dönem başkan vekili olan İnşaat Mühendisi Akın Gürkan, 20 Ocak 2024’te inşaatın önünde bir video çekerek olayın vahametini anlattı. 31 Mart seçimlerinde Zafer Partisi’nden Tuzla Belediye Başkan adayı olan Gürkan: “Bu yaşanan afetlerden hiç ders alınmadığının ise en büyük örneği deprem açısından en riskli ilçe olan Tuzla’da karşımıza çıktı. Rezerv yapı alanı ilan edilen Tuzla postane mahallesinde sıfır ada 8492 parsel alanı 9160.51 metrekare olan, inşaat tabanı oturumu yaklaşık 4500 metrekarelik kaçak bir şantiye. İnşaat ruhsat tabelası yok, zabıtadan öğrendiğimize göre inşaat ruhsatı yok, dolayısıyla yapı denetim firması da şantiye şefi de yok. Anlayacağınız hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan inşaat yapılmaya başlanmış. Hem de oturacak insanların hayatlarını riske atma pahasına. Peki Devlet insan yaşamını, can ve mal güvenliğini denetlemesi ve koruması için kimi yetkilendirmiş? Tuzla Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesini. Ama maalesef bu kaçak yapı bizatihi Tuzla Belediyesinin gözleri önünde insan yaşamını yok etmek için yükseliyor?’’ ifadelerini kullanmış.