Politika
04 Eyl 2024 13:43 Son Güncelleme: 04 Eyl 2024 21:17

12 yıl sonra ilk: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ankara'da; Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıladı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine bugün Türkiye'ye ilk kez resmi ziyarette bulunuyor. Bu,12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret. İki liderin görüşmesinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve barış çabaları ele alınacak.

Ankara'nın bugün önemli bir konuğu var. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Türkiye'ye bugün ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Bu, 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olarak dikkat çekiyor.

RESMİ TÖREN DÜZENLENDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anakara Esenboğa Havalimanı'nda karşılanan Sisi için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi tören düzenlendi. Karşılama heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.

ANA GÜNDEM GAZZE
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sisi ile görüşmesinin başlıca gündem maddesi Gazze olacak. İsrail'in saldırılarının durdurulması, bölgede ateşkesin sağlanması ve Netanyahu hükümetinin yargılanması konusunda atılabilecek ortak adımlar görüşülecek.

BÖLGESEL MESELELER DE MASADA OLACAK
Filistin başta olmak üzere Libya, Sudan, Somali gibi bölgesel meselelerde; kalıcı istikrar, barış ve huzurun tesisi iki yapılabilecekler ele alınacak.

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat'ta gerçekleştirilen Kahire ziyaretinde, iki ülke arasında 10 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkarılması hedeflendiği açıklandı. Görüşmede iki ülke arasındaki ticaret rakamlarının da masada olması bekleniyor.

SAVUNMA SANAYİİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ
Türkiye ve Mısır, geçen yıl karşılıklı olarak büyükelçilerini yeniden atadı ve Ankara, Kahire'ye silahlı insansız hava araçları sağlayacağını açıkladı. Ziyaretin öne çıkan gündem maddelerinden biri ise Mısır'ın Türkiye'den SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) tedariki olacak.

ENERJİ
Kritik zirvede yenilenebilir enerji ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda da iş birliğinin derinleştirilmesinin planlandığı belirtildi. İki lider ayrıca, sağlık ve turizm alanında uzun vadeli iş birliği imkanlarını da konuşacak.

20 ANLAŞMANIN İMZALANMASI BEKLENİYOR
Görüşmenin ardından savunma, enerji, turizm, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında yaklaşık 20 anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.