Ticaret Bakanlığı ‘zorunlu’ deyip uyarmıştı! Restoranlardan müşterilere yeni hesap oyunu!

Ticaret Bakanlığı'nın menü zorunluluğunu delen işletmeler, vatandaşları bezdirdi. “Yeni menü basıyoruz. QR kod sisteminde sorun var” gibi bahanelerle vatandaşları fiyat konusunda uyaran restoranlar, sürpriz hesaplar çıkarıyor.

Ticaret Bakanlığı ‘zorunlu’ deyip uyarmıştı! Restoranlardan müşterilere yeni hesap oyunu! - Sayfa 1

Ticaret Bakanlığı restoranlara fiyat tarifesi asma zorunluluğu getirmişti. Yılın başında uygulamaya giren kanuna rağmen bazı restoran ve kafeler kapı önlerine menü koyamamakla beraber masaya da menü getirmiyorlar. Vatandaş, menü istediğinde ise "Fiyatlarımız güncellendi, yeni menü basıyoruz. QR kod sisteminde sorun var" gibi nedenler sıralıyorlar. Vatandaş, verdiği siparişin fiyatı karşısında ise hayatının şokunu yaşıyor.

19
Ticaret Bakanlığı ‘zorunlu’ deyip uyarmıştı! Restoranlardan müşterilere yeni hesap oyunu! - Sayfa 2

KÜÇÜCÜK MEZE 450 TL


Söz konusu menü oyunu ağırlıklı olarak balık ve kebap restoranlarında yapılıyor. Datça'ya tatile giden bir vatandaş, restoranın menü oyununu şöyle anlatıyor: "Arkadaşlarımızla 4 kişi Eski Datça'da bir balık restoranına gittik. Kapıda menü yoktu, içeriye girdik ve menü istedik. Bize menülerinin yenilendiğini o nedenle veremeyeceklerini, istediğimiz şeyi büfeden seçebileceğimizi söylediler. Büfede de fiyat yazmıyordu.

29
Ticaret Bakanlığı ‘zorunlu’ deyip uyarmıştı! Restoranlardan müşterilere yeni hesap oyunu! - Sayfa 3

5 çeşit meze seçtik. Küçük bir tabak mezenin en fazla 100- 150 TL olacağını düşündük. Her bir meze tabağına 450 TL yazmışlar. Sadece mezeler 2 bin 250 TL tutmuş. Ana yemek olarak ise alabalık istedik. Ona ne yazdılar bilmiyoruz. Birer kadeh alkol aldık. Kuver, su, meze toplam 11 bin TL hesap geldi. Fiyatı bilseydik oturmazdık. Tadımız kaçmasın diye konuyu uzatmadık, hesabı ödedik"

39
Ticaret Bakanlığı ‘zorunlu’ deyip uyarmıştı! Restoranlardan müşterilere yeni hesap oyunu! - Sayfa 4

QR KOD SİSTEMİ ARIZALI

Restoranların bir diğer oyunu ise QR kod. Masa üzerinde bulunan QR kod sistemini kapatan restoranlar, bakanlık denetimi olduğunda bunu hemen aktif ediyorlar. Menü ya da fiyat öğrenmek isteyen vatandaşa ise "Sistem arızalı, menüde sorun var" şeklinde dönüş yapılıyor. Bu sorunu yaşayan bir vatandaş, başına gelenleri şöyle anlattı:

49