Gündem
24 Kas 2015 14:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:11

Sarı basın kartlarıyla ilgili skandal iddia!

TGF Genel Başkanı, BYEGM ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Sarı Basın Kartları Komisyonu’nun kararlarının gizlendiğinin bizzat Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce tescillendiğini açıkladı.

Karaca,”Ayrıntılı komisyon raporunu açıklamaktan korkan BYEGM, tarihi bir rezalete imza atmıştır” dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesine girerek, “Komisyon Kararları açıklandı” butonunu tıklayan gazetecilerin, “TC Kimlik No” sorgulamasıyla karşılaştığını belirten TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Komisyonda dosyası olup da kart alma koşullarını taşıyan yüzlerce gerçek gazeteci, sorgulama sonunda, “Bu kimlik no ile herhangi bir sonuca ulaşılamamaktadır” ibaresiyle yüz yüze gelerek büyük bir şok yaşamıştır. Genel Müdür’ün komisyon kararlarını keyfi eliminasyona tabi tuttuğunun anlaşılmaması için yapıldığı belli olan kamuflaj uygulaması haklı olarak ülke genelinde büyük bir infial uyandırmıştır” dedi.

Karaca şunları söyledi:

Bilindiği gibi Sarı Basın Kartları Komisyonu’nun, bir buçuk yılı aşkın süredir toplanamadığını, bu süre içinde basın kartı almaya hak kazanan yüzlerce meslektaşımızın mağdur edildiğini, aynı süre içinde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından oldu bittiye getirilerek Sarı Basın Kartları Komisyonu’nun yapısını değiştiren adaletsiz bir yönetmeliğin apar topar yürürlüğe sokulduğunu vurgulamıştık.

TGF başta olmak üzere yıllardır komisyon üyesi olan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin komisyondan çıkarıldığını, yerine meslektaşlarımızı temsil kabiliyeti bulunmayan çakma derneklerin dahil edildiğini, oluşturulan yeni komisyonun alacağı kararların da, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü’nün iki dudağından çıkacak onaya bağlandığını ifade etmiştik. Ne yazık ki tam da dediğimiz gibi oldu. Yeni yapısıyla formaliteye dönüştürülen komisyonun 18-19 Kasım tarihlerinde Ankara’da yaptığı toplantının ayrıntılı raporu meslektaşlarımızla ve kamuoyuyla paylaşılmayıp kamufle edildi.

BYEGM tarihinde ilk kez bir komisyon toplantısında alınan kararlar açıkça gizlendi, kaç kişinin kart almaya hak kazandığı, hangi meslektaşlarımızın başvurularının kabul edilip edilmediği bilgisi kamuoyundan vazgeçtik, komisyonun üyelerine dahi verilmedi. BYEGM’nin sitesine girenler, “Komisyon kararları açıklandı” duyurusunu gördüler. Duyuruyu açanlar karşılarında “TC Kimlik No ile sorgula” butonuyla karşılaştılar. Sorgulama yapan yüzlerce meslektaşımız ise “Bu kimlik no ile ilgili herhangi bir sonuca ulaşılamamaktadır” ibaresini şaşkınlıkla okudular.

Bugüne kadar kaç gazetecinin dosyasının görüşüldüğünü, bunlardan kaçının olumlu ya da olumsuz karara bağlandığını, olumsuz olanlara hangi gerekçeyle karar verildiğini, eksik evraklarının neler olduğunu, komisyon üyelerinin kaçının ret, kaçının kabul oyu verdiğini, kimlere oy birliği ile karar verildiğini isim isim açıklayan ve kamuoyuyla paylaşan BYEGM, şimdi ne oldu da büyük bir gizliğe büründü. Yoksa medya camiasından ve Türk halkından kaçırılmak istenen siyasi ya da keyfi kararların duyulmasından mı korkuluyor? “Komisyon kararlarını Genel Müdürümüzün onayından çıktıktan sonra paylaşacağız” diyen Komisyon Başkanının, BYEGM’in gizlilik kararını içine sindirebilmiş olması mesleki bir ayıptır ve basın tarihi kendisini ortak olduğu bu ayıpla tanıyacaktır.

TGF olarak kamuoyu önünde bir kez daha soruyoruz. Sayın Genel Müdür komisyon kararlarını hangi kriterlere göre onaylamış veya onaylamamıştır? Gazeteciler sınıflandırılıp elimine edilmiş midir? Sarı basın kartına hak kazandığı halde genel müdürün olur vermemesi nedeniyle kartını alamayan kaç meslektaşımız vardır? Bir günde belirlenen çakma komisyon kaç kişinin kart almasına onay vermiştir ve genel müdür bunlardan kaç tanesinin kart almasını uygun görmüş veya görmemiştir? Kart verilmesinin uygun görüldüğü ancak genel müdürün uygun görmeyip bu hakkı onaylamadığı meslektaşlarımız kimlerdir? Hukuk devletindeki bilgi edinme hakkı adına soruyoruz ve sormaya da devam edeceğiz.