Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor"

Konut kiralama piyasasında son iki yıldır uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı, yeni bir karar alınmazsa 1 Temmuz'da sona eriyor. Bu tarihten itibaren, kiralar yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Uzmanlar boş evlerin piyasaya girmesi için ev sahiplerinin yüzde 25 kira sınırının kalkacağı 2 Temmuz'u beklediğine işaret ediyor.

Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 1

İstanbul’da kira fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 "köpüğün" alındığını, ancak arz sıkıntısı ve talep göz önüne alındığında buradan geriye gidiş beklenmediğine işaret gayrimenkul uzmanları, İstanbul genelinde ortalama kira fiyatlarının 30 bin bandına oturduğunu söylemenin gerçekçi olmadığına işaret etti.

112
Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 2

Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre; uzmanlar, "İstanbul’da bölgesine, binanın yaşına, sosyal imkanlarına göre kiralar değişiklik gösteriyor, şu anda 10 bin liraya da 300 bin liraya da lüks sitelerde 15 bin dolara da kira var” değerlendirmesinde bulundu. Kirada yüzde 25 zam tavanının kalkmasıyla 400 bin ile 600 bin olduğu tahmin edilen boş evlerin sisteme girmesinin piyasayı rahatlatacağını belirten uzmanlar, "Şu anda 1 evi olan da 16 dairesi olan da 2 Temmuz’u bekliyor, boş evler arza girerse rekabetçi piyasa olur" diye konuştu.

212
Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 3

"EV ARAYAN ÇOK, KİRALIK YOK"

İSTOÇ İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, her bölgenin belli bir kira skalası olduğunu ve kira fiyatlarını bölge, binanın yaşı ve sosyal donatılarda otopark, yüzme havuzu ve peyzajın etkilediğini söyledi.

312
Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 4

İstanbul için ortalama tek bir rakam söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Araç, "Örneğin Bağcılar’da iki artı bir daire 15 bin TL’yse, Halkalı’da 35 bin, Etiler’de 50 bin TL. Kanlıca’da 70 bin TL, Bebek’te ise manzaralı bir daire 180 bin TL. Her bölgenin bir değeri var" dedi.

412