Spor
26 Tem 2024 00:30 Son Güncelleme: 26 Tem 2024 08:58

Kanada Olimpiyat kadın futbol takımında drone skandalı! Antrenmanı gizlice kaydederken yakalandılar

Kanada Olimpiyat kadın futbol takımı, rakiplerini drone ile gözetleme skandalıyla çalkalanıyor. İki personel gönderildi, teknik direktör açılış maçında sahaya çıkmama kararı aldı.

Kanada Olimpiyat kadın futbol takımının, rakiplerini gözetlemek amacıyla insansız hava araçları kullandığı ortaya çıktı. Bu olayın ardından takımda kargaşa hakim oldu. İki personel "derhal evlerine gönderildi" ve teknik direktör Bev Priestman Kanada'nın Olimpiyat açılışında Yeni Zelanda ile karşılaşacağı maçta yer almayacak.

Kanada Olimpiyat Komitesi (COC), "Kanada Futbolu destek ekibinin akredite olmayan bir üyesinin" Paris'in 400 km güneyindeki Saint-Etienne kentinde Fransız yetkililer tarafından uygunsuz drone kullanımı nedeniyle gözaltına alındığını duyurdu. Bu tutuklama, Yeni Zelanda'nın antrenmanlarını kaydetmek için bir drone'un kullanıldığı olayın ardından gerçekleşti.

Kanada takımını üç yıl önce Tokyo'da altın madalyaya taşıyan teknik direktör Bev Priestman, olayla herhangi bir ilgisi olmadığını belirtti ancak ilk maç için "gönüllü olarak kenara çekileceğini" söyledi.

Priestman, çarşamba günü öğleden sonra bir takım antrenmanının ardından yaptığı açıklamada, "Ayrıntılar ne olursa olsun, bu takımdan nihai olarak ben sorumluyum. Hiçbir şekilde bireyleri ben yönlendirmedim... Hâlâ ayrıntıları öğreniyorum ve açıkçası her şey ortaya çıkıyor. Ama yine de şu anda önemli olanın ileriye bakmak, gerekli adımları atmak ve yaptırımları uygulamak olduğunu düşünüyorum." dedi.

FIFA SORUŞTURMA AÇTI

FIFA'nın disiplin komitesi, iddialar üzerine Canada Soccer ve aralarında Priestman'ın da bulunduğu bazı kişiler hakkında soruşturma başlattı.

COC, futbol takımındaki personelin "süreç boyunca şeffaf ve işbirlikçi" olduğunu açıkladı. Son şampiyon Yeni Zelanda karşısında takımın başında yardımcı antrenör Andy Spence olacak.

Bu dramatik değişiklik, Yeni Zelanda Olimpiyat Komitesi'nin IOC'ye şüpheli insansız hava araçlarının iki kez takım antrenmanları üzerinde uçtuğunu bildirmesinin ardından geldi. Spor kurumu yaptığı açıklamada, "NZOC ve Yeni Zelanda Futbolu, Olimpiyat Oyunlarının dürüstlüğünü ve adaletini korumaya kararlıdır ve tarafların Paris 2024'ün açılış maçında karşı karşıya gelmelerinden sadece üç gün önce meydana gelen bu olay karşısında derin bir şok ve hayal kırıklığı yaşamaktadır," dedi.

İddiaların ardından COC soruşturma başlattı ve ardından yardımcı antrenör Jasmine Mander ve Kanada futbol analisti Joseph Lombardi'yi takım kadrosundan çıkardı ve "derhal evlerine gönderildiklerini" söyledi. Lombardi, Yeni Zelandalı oyuncuları antrenörlerinin verdiği talimatları yerine getirirken görüntülemek için drone kullandığını itiraf etti. Mander ise yetkililer tarafından sorgulandı ancak kayıtlarla herhangi bir ilgisi olmadığını ve suçsuz bulunduğunu belirtti.

8 AY ERTELENMİŞ HAPİS CEZASI

Saint-Etienne savcısının açıklamasına göre, 43 yaşındaki Kanadalı bir adam, yasaklanmış bir bölgede insansız hava aracı bulundurmakla suçlanmasının ardından sekiz ay ertelenmiş hapis cezasını ve ele geçirilen ekipmanına el konulmasını kabul etti.

COC, futbol personelinin zorunlu etik eğitiminden geçmesi gerekeceğini duyurdu. Kanada Spor ve Fiziksel Aktivite Bakanı Carla Qualtrough, "Fair play sporun en yüksek ilkesidir. Olaya karışanların eylemleri Kanada'nın değerlerini ya da sporun değerlerini yansıtmamaktadır. Kanada Olimpiyat Komitesi tarafından uygulanan yaptırımları, Yeni Zelanda'dan özür dilenmesini ve Baş Antrenör Bev Priestman'ın kararını destekliyorum... Bu kararlı eylemler, bireylerin sorumlu tutulmasını sağlamaya ve oyunun bütünlüğünü ve tüm sporcular için adil oyunu korumaya yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kanadalı orta saha oyuncusu Vanessa Gilles, "Açıkçası, özellikle ufukta böylesine büyük bir turnuva varken, bu ideal değil. Ama günün sonunda hepimiz profesyoneliz. Hepimiz içinde bulunduğumuz durumdan en iyi şekilde faydalanacağız. Birbirimize yaslanacağız." dedi.