Gündem
03 Tem 2024 08:48 Son Güncelleme: 03 Tem 2024 09:07

Hileli iflastan yargılandı! Babadan sonra oğlu da battı!

Bir dönemin en popüler tur şirketlerinden olan Anı Tur’un iflası domino taşı etkisi yarattı. Şirketin sahibi Veli Çilsal’ın iflasından sonra oğlu Anıl Çilsal’ın 47 milyon sermayeli şirketi de konkordato başvurusu yaptı. 1 Temmuz’da yapılan başvuruda şirket üç ay geçici mühlet alarak kendini korumaya aldı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Türkiye'de bir dönemin en büyük turizm acentalarından Anı Tur'un sahibi Veli Çilsal ve eşi hakkında ‘2017 yılında yakalama emri’ çıkarıldı. Yakalama kararındaki suçlamalardan biri de hileli iflastı. Haberin yayınlanmasının ardından grup bu suçlamaları yalanlasa da bir süre sonra Anı Tur da işten çıkarmalar başladı. Çalışanlar tazminatları verilmeden işten çıkarılmaya başladı. Çok geçmeden iflas kararı alan şirket turizm faaliyetlerine son veriyordu.

BAYRAĞI BABASINDAN DEVRALDI!

Veli Çilsal’ın oğlu Anıl Çilsal babasından görevi alarak 2022 yılında sahalara geri dönüyordu. Anıl Çilsal, 23 Haziran 2022 tarihinde Akbük Kuştur Turizm Yatırımları isimli şirketi kurarak sektöre dönüş yaptı. 7 eylül 2022 tarihinde sermaye artışına giden şirketin sermayesi 47 milyon liraya çıktı. Şirketin faaliyet alanları aynen Anı Tur’un yaptığı işleri kapsıyordu. İTO kayıtlarında şirketin faaliyet alanı şöyle tarif edilmiş; ‘’ Seyahat Acenteleri Kanunu uyarınca seyahat acentalığı faaliyetinde bulunmak, Şirket yurt içinde ve yurt dışında turizm hizmetleri sağlamak amacıyla seyahat acenteleri kurabilir, işletebilir, devir edebilir ve devir alabilir, daha önce kurulmuş bulunan acenteliklerin şubelerini kurabilir, işletebilir, iç ve dış turizm organizasyonlarını yapabilir, gezi turları düzenleyebilir, başka seyahat acenteleri tarafından düzenlenen bu tür turların biletlerini satabilir, bunlara ilişkin rezervasyonları yapabilir ve yaptırabilir’’

SONU BABASI GİBİ OLDU!

Anıl Çilsal’ıın sonu da aynen babası gibi oldu. 1 Temmuz 2024 tarihinde Anadolu 2’nci Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Çilsal 3 ay süreyle geçici mühlet alarak kendini alacaklılara karşı korumaya aldı. Mahkeme, İcra İflas Hukukçusu Evren Kılıçoğlu ile Bankacı Mustafa Tosun ve Mali Müşavir Mustafa Kınacı’yı bilirkişi olarak atadı. Üç kişiden oluşan bilirkişi, üç ay boyunca şirketin mali hesaplarını inceleyecek. Üç ay sonunda ise hazırlayacağı raporu mahkemeye sunacak. Anil Çilsal’ın şirketinin kader duruşması ise 23 Eylül 2024 tarihinde görülecek. Bu tarihte ya iflas ya da şirketin iflasa uygun olmadığına karar verilecek.

NEREDEN NEREYE!

Veli Çilsal, Anı Tur’un 30’ncu yıl kutlamasını 190 davetlisiyle İspanya’nın başkenti Madrid’de yaptı. Törende gelecekteki hedeflerini ‘’ 2015 ve sonrası için ortalama yüzde 25 büyüme hedefliyoruz. Ciddi oranda altyapı yatırımları yaptık. Özellikle teknolojik altyapımızı çok genişlettik. Call center ve satış departmanlarımızdaki çalışan sayımızı 3 katı büyüttük. 2023'e kadar 25 otele ulaşma hedefimiz var’’ sözleriyle açıkladı. Bu törenden sonra işler iyi gitmedi.Çilsal, elindeki otelleri bir bir satmaya başladı. Bir süre sonra da icra tarafından satışları yapıldı. Aydın Didim'deki iki otelini 2020 yılında Neşet Koçkar'a ait bir turizm firmasına kiraladı. Kiracı firma, otellerin işletme hakkını başka bir turizm firmasına devretti. Bu gelişmenin ardından iki otobüsle otele giden 40 kişinin, içeriye müşteri alınmasına engel olduğu iddia edildi. Çilsal oteline zorla giren kişilerle hukuk mücadelesi başlatsa da bir süre sonra kendisi aynı eylemi gerçekleştirdi. Kardeşi Mustafa Çilsal’la otele girerek kendisini kilitleyen Veli Çilsal, olay yerine gelen çevik kuvvet tarafından dışarı çıkarıldı. Bir hafta sonra da başka bir oteline baskın yapan Çilsal yine polis tarafından dışarı çıkarılmıştı.