Gündem
12 Ağu 2024 11:32 Son Güncelleme: 12 Ağu 2024 11:32

Bakan Güler'den Suriye ile normalleşme açıklaması! 'Heyet toplantısı olabilir…'

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi amacıyla bakanlar düzeyinde bir toplantının uygun koşullarda gerçekleşebileceğini duyurdu.

Reuters haber ajansına konuşan Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirmek amacıyla uygun koşullar sağlandığında bakanlar düzeyinde bir toplantı gerçekleştirebileceğini açıkladı.

Güler ardından da "Türkiye Suriye'den çekilme koordinasyonunu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşebilir" mesajını verdi.

Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı ilişkileri normalleştirmek üzere görüşmeye davet edeceğini belirtmişti. Ancak Esad, bu görüşmelerin ancak Türk güçlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi durumunda gerçekleşebileceğini ifade etmişti.

EUROFİGHTER'A YİNE ENGEL

Türkiye, 2022 yılından bu yana Eurofighter Typhoon savaş uçaklarına ilgi gösteriyor, ancak Almanya, bu uçakların tedarikini bir süredir engelliyor. İlk etapta 40 adet Eurofighter Typhoon almak isteyen Türk Hava Kuvvetleri’nin, bu uçakların tamamını Birleşik Krallık’tan tedarik edeceği belirtilmişti.

Dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın İngiltere ziyaretinin sonuçlarını açıklayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye, İngiltere, İspanya ve Almanya'dan Eurofighter Typhoon jetleri tedarik etmeye hevesli olduğunu ancak henüz somut bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

"ÖNCELİĞİMİZ NATO"

Güler, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliklerinin NATO'ya karşı olan sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu belirtti.

Reuters’a verdiği yazılı röportajda Güler, “Önceliğimiz, önemli bir müttefik olarak NATO’yu desteklemek ve dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız, NATO’nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması olmalıdır” ifadelerini kullandı.

BAKAN GÜLER'DEN F-16 VE F-35 AÇIKLAMALARI

Türkiye'nin ABD ile Block-70 F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin tedariki konusunda yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduklarını belirten Güler, "Projelerin son uçağın teslimine kadar herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmasını umut ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin F-35 savaş uçakları programına geri dönmek isteyip istemediğine ilişkin olarak ise Güler, Ankara ve Washington arasındaki yaklaşımın değişmediğini ancak görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.