Gündem
05 Tem 2015 01:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

UNESCO'dan Diyarbakır'a 'miras' müjdesi!

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi.

Almanya 'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi.

Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, dünyanın çeşitli ülklerinden 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü. Diyarbakır'da tarihi Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile başvuruda bulundu. Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri'nin, 'Dünya Mirası' olarak tescillenmesi için Diyarbakır'da uzun süren çalışmalar gerçekleştirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eşbaşkan Fırat Anlı'nın yanı sıra ilçe belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu Diyarbakır heyeti de toplantıya katılarak çeşitli temaslarda bulundu. Diyarbakır heyeti Türkiye 'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi H. Avni Botsalı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri yemekte bir araya geldi. Yemekte, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı dosyası konuşuldu.

UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda görüşelecek 38 dosyadan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri 31'inci sırada görüşüldü. Görüşmede 21 delegenin oyunu alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri oy birliğiyle 'Dünya Kültür Mirası' listesine girdi.

Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi H. Avni Botsalı, Diyarbakır'ın tarihi önemini anlatan bir konuşma yaparak, koruma konusunda her türlü önlemin alınacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, bir teşekkür konuşması yaparken Fırat Anlı, herkesi Diyarbakır'ı ziyaret etmeye çağırdı