Gündem
27 Şub 2015 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:05

Twitter ve Facebook neden kullanılıyor?

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi, 18-30 yaş arası 229 genç ile yaptığı ankette sosyal medyanın kullanım nedenlerini araştırdı.

Araştırmaya göre, Twitter kullananların temel amacı bilgi paylaşımıyken, Facebook kullananlar, siteyi daha çok dinlenme, eğlenme ve mesleki gelişim amaçlı değerlendiriyor.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi, 2006 yılından bu yana tüm dünyaya yayılan Facebook’un Türkiye’deki gençler tarafından hangi nedenlerle kullanıldığını araştırdı. Araştırmaya göre, gençlerin aidiyet duygusu yaşattığını söyledikleri Facebook’u en çok bilgi ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları ortaya çıktı. İzmir’de yaşayan 18-30 yaş arası 229 genç ile sosyal medyanın kullanım nedenlerini araştırmak için anket çalışması gerçekleştiren Çelebi, sosyal medyada 6 saatten fazla vakit geçiren gençlerin olduğunu söyledi. Çelebi, “Ankete katılan gençlerin yüzde 77,3’ü her gün sosyal medyaya bağlandıklarını;  yüzde 46,3’ü günde 1-2 saat, yüzde 33,2’si günde 3-6 saat, yüzde 7,9’u ise günde 6 saatten fazla sosyal medyayı kullandıklarını belirtti. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 52,4’ü iki veya daha fazla sosyal medya sitesini kullandıklarını açıkladı” dedi.

Aidiyet duygusu oluşturuyor

Türkiye’de 31 milyonu geçen Facebook kullanıcısı olduğunu hatırlatan Doç. Dr.  Çelebi, gençlerin Facebook’u hangi nedenlerle kullandıklarını şöyle anlattı:
“Gençlerin Facebook’u kullanma nedenleri çok çeşitli. Ancak aidiyet duygusu, arkadaş etkisi, bilgi ve eğlence ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam kalitesinin artacağının düşüncesi en başta gelen nedenler arasında. Araştırma sonuçlarından çıkan ve üzerinde önemle durulması gereken konulardan birisi de Facebook üzerinden sunulan özel hayatın gizliliği. Araştırma sonuçlarına göre, kimliklerinin ve özel hayatlarının Facebook tarafından korunduğunu düşünen gençler, Facebook’un yorumlar özelliğini daha fazla kullanmakta. Yani, siber alemde kimliklerinin saklı kalacağını düşünen kullanıcılar kendilerini daha rahat ifade etmekte ve belli konularda arkadaşlarına daha rahat yorumlar yapabilmekte.”