Televizyon
10 Mar 2015 11:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Amerikan dizisinde olay sözler: Türkler güvenilmez elçisini kovalım!

Amerikan CBS televizyonunun en çok izlenen dizisi Madam Secretary'nin son bölümünde konu Türkiye'ydi.

Tarlabaşı'nda operasyon yapan CIA ajanlarından birinin ölümünün ardından Ankara'ya giden ABD Dışişleri Bakanı ile Türk meslektaşı arasındaki diyaloglar ve dizideki Türkiye enstantaneleri bölüme damga vurdu.

CBS’te pazar akşamları yayınlanan popüler dizinin 15’inci bölümünde  İstanbul  Tarlabaşı’nda yaşanan çatışmada ABD vatandaşı Brett Boris, İranlı Samila Mahdavi adlı kadın ve 2 Türk vatandaşı hayatını kaybediyor. Bir dükkanın güvenlik kamerasına yansıyan olay görüntülerinde çatılarda sniper tüfekli ABD ajanları açık bir şekilde görülüyor. Türk hükümeti ABD’den beklenen açıklama gelmeyince, ‘CIA İstanbul’da adam kaçırmak için operasyon yaptı. Türk vatandaşları öldü’ diyerek videoyu tüm dünya televizyonlarına veriyor. Bunun üzerine ABD Başkanı ‘Bu Türklerle ne yapacağız? İstanbul sokaklarında benim kuklalarımı yakıyorlar’ diyerek kurmaylarını topluyor. Başdanışmanı, ‘Türkler son zamanlarda iyice güvenilmez bir müttefik oldu. Elçilerini kovalım. Karadeniz’deki ortak askeri tatbikatı iptal edelim’ diye tavsiyede bulunsa da dizinin başrol oyuncusu olan ve ABD Dışişleri Bakanı rolünü oynayan eski CIA analisti Elizabeth McCord (Tea Leoni) Türkiye ’ye gizli bir seyahat yaparak durumu düzeltmeyi öneriyor.



DOĞALGAZ PAZARLIĞI

ABD’li Bakan,  Ankara ’ya varır varmaz elçilikten CIA ajanlarının peşinde olduğu İranlı kadına ait bilgileri alıyor ve Türk polisinin kadının cesediyle birlikte bir de laptop ele geçirdiğini öğreniyor. McCord, ertesi Sabah Türk Dışişleri Bakanı Ozan Canoğlu ile bir araya geldiğinde hem ABD’li ajanın cesedini ve hem de laptopu talep ediyor. Ancak Canoğlu, ‘Hem topraklarımızda operasyon yapıyorsunuz hem de böyle davranıyorsunuz. Bir operasyon da Ankara emniyetine yapıp laptopu alın’ diye yanıt veriyor. Ardından ‘Bugünlerde çok popüler bir adamım’ deyip İranlıların da laptopun peşinde olduğunu belirterek, ‘Onlarla bir doğalgaz anlaşmamız var’ diyor. ABD’li bakan ise Türkiye’ye çok daha ucuza Amerikan doğalgazı satabileceklerini söylüyor.



Ankara'da bir berber salonunun önü...

Canoğlu bu teklifi, ‘Cumhurbaşkanı Kozlu’ya ileteceğini’ belirtiyor ardından teklif kabul ediliyor. Ancak Türk hükümeti laptopu İranlılar’a teslim etmeye karar veriyor. Bu sırada Ankara’da bulunan İran Dışişleri Bakanı da ABD’li bakana, ‘O kadının CIA için çalıştığını tespit ettik. Başkanınıza söyleyin nükleer barış görüşmelerinden çekiliyoruz’ diyor. Dizinin sonlarında CIA’nin ABD hükümetinden habersiz bir şekilde İran’da bir darbe planladığı anlaşılıyor. (Milliyet)


Öldürülen CIA ajanı ve onu öldüren İranlı kadın ajan...