CineRadar
09 Mar 2014 21:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:59

Sinemanın kalbi Nürnberg'de atacak

13 – 23 Mart 2014 tarihleri arasında Nürnberg yine Türkiye ve Almanya sinemasının merkezi olacak. Her iki kültürden kısa metraj, belgesel ve uzun metraj filmlerinin tanıtılacağı festivali okurlarımız için sinema yazarı Murat Tolga Şen takip edecek.

Festival kapsamında yapılacak Uzun Metraj Film Yarışması sonucunda En İyi Filme 5.000, En İyi Erkek Oyuncuya 1.000, En İyi Kadın Oyuncuya 1.000 Euro; Kısa Film Yarışması’nda ise En İyi Kısa Filme 1.000, 2. filme 750, 3. filme 500 Euro para ödülü verilecek.

19. Türkiye / Almanya Film Festivali, 13 Mart Perşembe günü 19:00′da Türkiye ve Almanya sinemasının tanıdık sanatçılarıyla açılacak. Açılışta, Yeni Alman Sinemasının kurucularından kabul edilen yönetmen Edgar Reitz festivalin Onur Ödülü’nü alacak. Almanya’nın en sevilen oyuncularından Mario Adorf’un başrolünü üstlendiği ve bir Yahudi Alman ile bir Türk genç kızın dostluk hikâyesinin anlatıldığı Son İnsan adlı film festivalin açılış filmi olarak gösterilecek.

Festivalin ikinci onur ödülü de sinemamızın sevilen oyuncusu Fatma Girik’e verilecek. 180’in üzerinde sinema filminde başrolü üstlenen Fatma Girik, kariyerine 14 yaşında başladı. İleri yıllarda üstlendiği güçlü kadın rolleri ile de Anadolu kadınına örnek oldu. 1989 yılında ise siyasete girerek, Şişli’de Belediye Başkanlığı yaptı.

Festivalde ayrıca bir kısa film yarışması düzenlenecek. 19. Türkiye / Almanya Film Festivali Kısa Film Yarışması’nın Jüri Başkanlığını bu yıl karikatürist, çocuk kitapları ve tiyatro yazarı ve belgesel film yönetmeni olan Behiç Ak üstleniyor. 1982 yılından bu yana karikatür çizen Behiç Ak’ın karikatürleri Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanıyor. 1994 yılında gerçekleştirdiği Türk Sinemasında Sansürün Tarihi – Siyahperde adlı belgesel filmi Ankara Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülüna kazandı. Behiç Ak’la birlikte, oyuncu Bennu Yıldırımlar, VeDRA e.V. yönetim kurulu üyesi Norbert Maass ve gazeteci,  film yapımcısı Robert H. Schumann jüri üyeliği yapacak.