Gündem
17 Nis 2015 15:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

Sanatçılardan sansüre karşı yürüyüş çağrısı!

Meslek örgütleri, 34. İstanbul Film Festivali'nde gösterimi engellenen 'Bakur' filmi için dayanışma çağrısında bulundu.

'Sinema tarihimiz aynı zamanda sansürle mücadele tarihidir' diyen sinemacılar, 18 Nisan Cumartesi günü saat 16:00'da  Fransız Kültür Merkezi önünde buluşup, "özgür sinema" için yürüyecekler.

Atlas Sineması önünde sonlanacak yürüyüşün ardından, saat 20:30’da Abbasağa Parkı’nda buluşma çağrısında bulunan meslek örgütleri, sinemacıların 1977’deki "Sansüre Hayır" yürüyüşünü anlatan "Yollara Düştük" belgeselini izleyecekler.

İşte, sinemacıların o çağrısı:

Sinema tarihimiz aynı zamanda sansürle mücadele tarihidir. Bu mücadelenin son perdesi, ‘Bakur’ filminin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin engellenmesiyle açıldı. Sinemacıların filmlerini festivalden çekerek tepkilerini ortaya koyması, İstanbul Film Festivali’nde bütün yarışmaların iptal edilmesiyle sonuçlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın baskıları sonucu Ankara Film Festivali de 16 Nisan’da kısa film ve belgesel yarışmalarını iptal ettiğini açıkladı. Ardından Ulusal Yarışma Jürisi, jürilik görevinden çekildi.

Önümüzdeki dönemde, filmlerin ve festivallerin çok daha büyük engellemelerle karşılaşma olasılığı  yüksek görünüyor. Sansüre imkan tanıyan kanunların ve ilgili yönetmeliklerin bir an evvel kaldırılmasını talep ediyoruz. Sanatı desteklemesi gereken Kültür Bakanlığı’nın sinemanın özgürlük alanını bu tip baskılarla daraltması kabul edilemez.

Gelinen aşamada sanat üzerindeki tüm baskıların kalkması, filmlerin özgürce izleyicilerle buluşması ve festivallerin bağımsızca var olabilmesi için mücadele kaçınılmaz!

Tüm sinema emekçilerini, sinema yazarlarını, ve sinemaseverleri bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. 18 Nisan Cumartesi günü 16:00’da hep birlikte Fransız Kültür Merkezi’nden Atlas Sineması’na ‘Sansüre Karşı Özgür Sinema’ yürüyüşünü gerçekleştiriyoruz.

Yürüyüşümüzün ardından 20:30’da Abbasağa Parkı’nda buluşuyor, sinemacıların 1977’deki Sansüre Hayır yürüyüşünü anlatan Yollara Düştük belgeselini izleyip, sansüre karşı nasıl dayanışacağımızı konuşuyoruz.

Sansüre Karşı Özgür Sinema Yürüyüşü

18 Nisan Cumartesi, 16:00 Fransız Kültür Merkezi Önü

“Yollara Düştük” Belgeseli Gösterimi ve Forum

18 Nisan Cumartesi, 20:30 Abbasağa Parkı

Sinema Emekçileri Sendikası

Oyuncu Sendikası

Sinema Yazarları Derneği

Türkiye Görüntü Yönetmenleri Derneği

Sinema Televizyon Sendikası

Yeni Sinema Hareketi

İşçi Filmleri Festivali

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

Emek Bizim İstanbul Bizim

Gökyüzü Oyuncuları