Gündem
24 Kas 2015 15:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:12

Putin'den ilk açıklama: Sırtımızdan bıçakladılar!

Rusya Devlet Başkanı Putin'den Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı hakkında flaş açıklamalar geldi.

Rısya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Suriye'de Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağı hakkında son dakika açıklama yaptı.

Putin, Ürdün Kralı Abdullah ile Soçi'de düzenlediği basın toplantısında Rus uçağının Türkiye sınırının 4 kilometre dışında Suriye topraklarında düşürüldüğünü söyledi.

Putin açıklamasında, "Rus uçağının düşürülmesini sırtımızdan bıçaklanmak olarak yorumluyoruz. Uçak düşürme olayının Rusya-Türkiye ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacaktır. Savaş uçağımız vurulduğunda Suriye sınırının 1 kilometre içerideydi, pilotlar kimse için tehdit oluşturmuyordu." dedi.
Olayın yaşanmasının ardından Vladimir Putin Rusya Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı.

 ANKARA VE MOSKOVA ELÇİLERİ ÇAĞIRILDI

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Hemen ardından Türkiye’nin Moskova’daki misyon şefi Rus Dışişleri'ne davet edildi.

Türkiye’nin Suriye sınır bölgesinde sabah saatlerinde vurularak düşürülen SU-24 Rus savaş uçağı diplomasiye devredildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesi hazırlıklar için İstanbul'da olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na Müsteşar Sergey Panov geldi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Umit Yardım’ın da Lavrov’un ziyareti nedeniyle Türkiye’de bulunması sebebiyle Rus Dışişlerine Büyükelçilik Müsteşarı çağrıldı kısa açıklamayla duyurulmuş oldu.

Her iki tarafın misyon şeflerine verdikleri mesajlar hakkında ise hiçbir açıklama yapılmadı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: İHLAL ETMEDİK

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan olayla ilgili açıklamada şunlar bildirildi;
"Su-24 uçağımız Suriye üzerinde vuruldu. Hava sahası ihlali yoktur, tüm uçuşlar Suriye topraklarında oldu. Angajman kurallarını ihlal etmedik, ihlal etmediğimizi kanıtlayabiliriz. İlk verilere göre düşme nedeni karadan açılan ateş. Uçaktan kurtulan 2 pilotumuzun akıbeti de belirsiz"

KREMLİN : ÇOK CİDDİ BİR OLAY

Rus uçağının Türk F-16'lar tarafından düşürülmesi sonrası Kremlin'den de flaş bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü "Rusya uçağının düşürülmesi çok ciddi bir olay" dedi.

Kremlin adına açıklama yapan sözcü Dimitri Peskov, "Uçağın düşürülmesi ciddi bir olay ancak sonuç çıkarmak için henüz çok erken. Tüm bilgileri elde etmeden birşey söylemek doğru değil" dedi.