CineRadar
15 Nis 2016 09:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:27

Orman Kitabı, Heidi, Suçlu... Bu hafta hangi filmi izleyelim?

Bu Cuma sinemalarda tam 8 yeni film gösterime girecek ancak önceki haftaların aksine vizyona giren yerli yapım sayısında dramatik bir düşüş var.

Bunun bir sebebi de birkaç hafta önce gösterime giren yerlilerin salon işgalinin devam etmesi, açıkçası bu kadar filme yer yok!

Haftanın sinemaya gitmeye değer filmleri hangileri diye soracak olursanız eğer, Orman Çocuğu’nu öncelikli olarak tavsiye ederim. Belki de çocukluğumun en sevdiğim hikayelerinden biri olduğundan ama Demir Adam filmlerinin yönetmeni olarak tanıdığımız Jon Favreau’nun yönetmen koltuğuna oturduğu bu Disney macerası aynı zamanda sinemanın geldiği noktayı işaretliyor.

Filmde, kahramanımız Mowgli’ye bir orman dolusu hayvan eşlik ediyor ancak hepsi de (Pi’nin Yaşamı’nda olduğu gibi) bilgisayar ortamında yaratılmış CGI karakterler… Yine de izlerken küçük bir çocuğun yeşil fon önünde rol kestiği fikrine kapılmıyorsunuz ve Mowgli’nin öyküsü izlenmeye değer, o Tarzan gibi ırkçı bir fikre sahip değil. Ormanın ve hayvanların efendisi değil, onlardan biri olmaya çalışıyor. Devam filmi şimdiden anons edildi bile… Çocuğunuzla birlikte sinemaya gitmeyi düşünüyorsanız en doğru seçenek…
 
Bu hafta izlediğim filmlerden bir diğeri de Bekar Yaşam Klavuzu… Filmi, kizkiza.com sitesinin özel gösteriminde izledim. “Adam Sandler komedisini kadın odaklı olarak çekersek ortaya nasıl bir film çıkar?” sorusunun cevabı ve hayli eğlenceli bir iş olan Bekar Yaşam Klavuzu ne yazık ki tüm modern New Yorker filmlerinde olduğu gibi cinsellik duvarına tosluyor. Amerikan toplumu yeniden 70’lerin özgür seks günlerine dönmek istiyor olabilir ama bu kez işlerini güçlerini ve kariyerlerini de umursuyorlar. New York’ta filmdeki kadar parti ve eğlence olmadığı ortada ama Bekar Yaşam Klavuzu güzel bir turist tuzağı…
 
Korku, gerilim sevenler için de birbirine benzemeyen iki film var ve ikisi de izlenebilir işler… Kapının Diğer Tarafı ve Ölüm Treni…
 
Ha, bu arada… Uzak durmamız gereken bir film yok mu, elbette var. 35. İstanbul Film Festivali ulusal yarışma seçkisinin en zayıf ve kafası karışık filmi olan Yemekteydik ve Karar Verdik bu hafta gösterime giriyor ancak iflah olmaz festival filmi tutkunları bile bu masadan aç kalkacak, benden söylemesi…
 
Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Orman Çocuğu
 
Jon Favreau'nun yönetmenliğini yaptığı, Rudyard Kipling'in ölümsüz hikayelerine ve Disney'in klasik animasyon filmlerine dayanan "Orman Çocuğu" isimli bu yepyeni aksiyonda bir kurt ailesi tarafından büyütülen erkek çocuk Mowgli'nin (Neel Sethi) destansı macerasını izliyoruz.


 
Mowgli, İnsan yaralarına sahip olan korkutucu kaplan Shere Khan'ın tehdit gördüğü her şeyi yok edeceğini söylemesi üzerine artık ormanda hoş karşılanmadığını öğrenir. Bildiği yegâne yuvayı terk etmek zorunda kalan Mowgli, katı bir akıl hocasına dönüşen panter Bagheera ve özgür ruhlu ayı Baloo'nun rehberliğinde kendini keşfedeceği büyüleyici bir yolculuğa çıkar. Mowgli yolda pek iyi yürekli olmayan orman yaratıklarıyla karşılaşır ve buna baştan çıkarıcı sesi ve bakışlarıyla onu hipnotize eden piton Kaa ile Mowgli'yi nadide ve ölümcül kırmızı çiçek olan ateşin sırrını açıklamaya zorlamaya çalışan yumuşak sesli Kral Louie dahildir.
 
Heidi
 
Johanna Spyri aynı adlı klasik romanından uyarlanan filmin yönetmeni Alain Gsponer…


 
Heidi, yaşlı dedesi ile İsviçre Alplerinde huzurlu ve mutlu bir çocukluk geçirmektedir.. En yakın arkadaşı Peter ile Alplerde özgürce eğlenmekte ve keçileri ile vakit geçirmektedir. Bu özgürlük, maceracı ikiliye durdurulamaz bir enerji vermektedir. Taa ki, Heidi'nin Frankfurt'ta yaşayan zengin teyzesi tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan kızı Clara ile çıkıp gelene kadar... Clara ve Heidi farklı hayatlar yaşamalarına rağmen biliyoruz ki, arkadaşlıklar dünyada birçok şeyi değiştirebilir.
 
Suçlu
 
Başrollerinde Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Gal Gadot ve Ryan Reynolds'ın yer aldığı Suçlu/Criminal'ın yönetmen koltuğunda Ariel Vromen otuyruyor.


 
Aksiyon-gerilim türündeki film; öldürülen bir CIA ajanının anılarının ve becerilerinin, tehlikeli bir suçlunun zihnine aktarılmasını konu alıyor. 1991 yılında JFK filminde birlikte rol alan Kevin Costner, Gary Oldman ve Tommy Lee Jones yeniden bir arada.
 
Kapının Diğer Tarafı
 
Başrolünde televizyon dizilerinden aşina olduğumuz Sarah Wayne Callies'in olduğu korku filminin yazar ve yönetmeni Johannes Roberts.


 
Kapının Diğer Tarafı, sessiz sakin bir hayat yaşayan ailenin trajik bir kaza sonucu genç oğullarını kaybetmesinin hikayesi. Bir türlü teselli bulamayan anne, kaybettiği oğlunu geri getirecek bir ritüel olduğu keşfeder ve ona son kez veda edebilmek ister. Bunun için eski bir tapınağa gider, bu tapınağın kapısı iki dünya arasındaki geçiş olarak kullanılmaktadır. Ama kadın, kapıyı ritüel bitmeden açmaması gerektiği uyarılarına uymamıştır ve sonucunda ölüm ve yaşam arasındaki dengeyi bozmuştur.
 
Ateş
 
Oyuncu Haluk Piyes'in yazıp yönettiği ve aynı zamanda başrolünü üstlendiği filmde aktöre, Büşra Ayaydın, Eren Hacısalihoğlu, Meltem Miralıoğlu gibi isimler eşlik ediyor.


 
Ateş ve Yavuz Cihangirli ve Tophaneli iki yakın arkadaştır. Ortak noktaları geçmişlerindeki bir hatanın bedelini en sevdikleriyle ödemek zorunda kalmış olmalarıdır. Annesi gibi tiyatrocu olmak isteyen Ateş, girdiği hiçbir işte haksızlığa tahammül edememiş ve kendi doğrusu için hiç bir kavgadan çekinmemiştir. Taksici arkadaşı ve eski kulağı kesiklerden Yavuz onu bu durumdan vazgeçirmeye çalışır; ancak o da Ateş gibi yeni bir hayata başlamadan önce geçmişteki hesapları kapatması gerekecektir.
 
Ölüm Treni

USA Today'in "The Sixth Sense'i seviyorsanız bu film tam size göre" şeklinde tanımladığı filmde Oscar ödüllü Adrien Brody'ye Jurassic Park'ın yıldızı Sam Neill eşlik ediyor.


 
Psikolog Peter (Adrien Brody), trajik bir kazada küçük kızını kaybetmiştir. Acı ve suçluluk duygusu ile baş etmeye çalışan Peter, hastalarında karanlık duygular ve tuhaflıklar fark etmeye başlar. Parçaları birleştirince hastalarının 20 sene önce aynı gün ölmüş olan insanların hayaletleri olduğunu fark eder. Bu korkunç gerçek, Peter'ı geçmişte saklı kalmış sırları çözmek üzere sürprizlerle dolu bir yolculuğa sürükleyecektir.
 
Bekar Yaşam Klavuzu
 
Bekar Yaşam Kılavuzu"nun başrollerinde Dakota Johnson, Rebel Wilson, Damon Wayans Jr., Anders Holm, Alison Brie, Nicholas Braun, Jake Lacy, Jason Mantzoukas, ve Leslie Mann yer alıyor.


 
Bekar olmanın bir doğru yolu var, bir yanlış yolu ve bir de... Alice var. Ve Robin. Lucy. Meg. Tom. Ken. David. Josh. Ve George. New York şehri; ister aşk bağlantısı, ister bir macera ister ikisinin arasında bir şey olsun, doğru eşleşmeyi arayan eğlence peşinde çok sayıda insanla doludur. Ve gece geç saatte buluşmalar, kışkırtıcı cep mesajları ve bir gecelik ilişkiler arasında bir yerde, tüm bu bekarların ortak yönü, aşkın tanımının sürekli evrim geçirdiği bir dünyada nasıl bekar olunacağını —ve nasıl dehşet eğlenileceğini— öğrenmeye duydukları ihtiyaçtır. Asla uyumayan şehirde birileriyle geceyi geçirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.
 
Yemekteydik ve Karar Verdim
 
Türkiye'de ilk kez bir kadın yönetmenin su altında hem film yönettiği, hem de oynadığı Yemekteydik ve Karar Verdim'de Görkem Yeltan yönetmenliğinin yanı sıra filmde bir sualtı eğitmenini canlandırıyor.


 
Her aile içinde bir fırtına büyütür. Bazen cılız bir rüzgâr bile bu fırtınanın kuvvetini arttırması için yeterlidir. Aile bireylerinin birbirlerine asla söylemeyecekleri sırlar, tozlu raflara kaldırılan ve asla kapağı açılmayacak dosyalar vardır. Bunlar yaklaşmakta olan fırtınanın sessiz habercileri olarak daima bir kuytuda sinsice bekler.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri Boxoffice Turkey sitesinden alınmıştır.