CineRadar
21 Kas 2014 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:55

Onun ruhunu asla çağırmayın!

Kasım’da sinemaya gitmek başkadır! Türk sinemasının ‘resmen’ 100. yılında salonlar yerli yapımların işgali altında… Murat Tolga Şen'den, haftanın filmleri...

Bu hafta gösterime giren 7 filmin, 5si yerli… Sayıları giderek artan yerli yapımlar aslında beni endişelendiriyor. Türk sinemacıların umutları devam ediyor ancak izlenmeyen filmlerin gişe sayılarında korkunç düşüşler var, filmlerin çoğu kopya masrafını bile çıkaramadan salonlardan ayrılıyor, TV kanalları da önemli komedyenler dışındakilerin yaptıklarına ilgi göstermiyor.

Haftanın filmlerinde en dikkat çeken yapım “ergen bilim kurgusu” olarak adlandırılan türün en popüler örneği olan Açlık Oyunları serisinin son bölümünün ilk kısmı, yani Açlık Oyunları: Alaycı Kuş-Bölüm 1... Ayrıca, Okul filminin korku anlayışını devam ettiren, ruh çağırmalı bir yerli korku filmimiz var; Ümmü Sübyan: Zifir… Arapça isimlerle korku filmi çekme modasının son halkası. İlginizi çekmediyse, 51. Altın Portakal’da yarışan Kumun Tadı bir festival filmi olarak dikkatinizi çekebilir ancak Portakal’ın en zayıf filmiydi ve ödülsüz döndü, o yüzden fazla umutlanmayın derim.

80’ler nostaljisi içeren Karışık Kaset, başrol oyuncularının uyumsuz kimyasının kurbanı oluyor ancak yine de yapım kalitesi yüksek bir film.

Uzun lafın kısası; seveceğiniz bir filmi bulabileceğiniz kadar çeşidi bol bir türler geçidi var sinemalarda... Sinema yazarımız Murat Tolga Şen, filmleri bilet almadan önce incelemeniz için Cineradar'da tanıtıyor. İyi seyirler!

Karışık Kaset

Tunç Şahin’in yönettiği ve Sarp Apak, Özge Özpirinçci, Bülent Emin Yarar, Ulaşcan Kutlu, Aslıhan Kapanşahin, Burak Sarımola, Atilla Taş, Öznur Serçeller ile Sevinç Erbulak’ın oynadığı Karışık Kaset, 21 Kasım 2014’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Filmde Ulaş ile İrem’in 20 yıl önce başlayıp, günümüze dek gelen aşk serüveni fonda hepimiz için çok özel olan Türkçe pop müzik şarkılarının eşliğinde anlatılıyor. 13 yaşındaki Ulaş, güzeller güzeli İrem’e deliler gibi aşıktır ama çok da çekingendir. Bir gün, babasının tavsiyesine uyarak, İrem’e olan büyük aşkını bir karışık kasetle ilân etmeye karar verir.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1

Francis Lawrence’in yönettiği ve Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth ile Woody Harrelson’ın oynadığı Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 (Hunger Games: Mockingjay Part 1), 21 Kasım 2014’de The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Katniss’in, varlığını dahi bilmediği bir dünyada uyanır. Burası 13. Bölge’nin karanlık yeraltı şehridir. Katniss’in yüzleşmesi gereken bir gerçek vardır. 12. Bölge tamamen yıkıntıya dönmüştür ve Peeta beyni yıkanmış olarak Başkan Snow‘un kontrolü altındadır. Aynı zamanda Katniss, 13. Bölge’den yayılan isyan hareketine katılır ve bu onu Snow ile karşı karşıya getirir.

Ümmü Sıbyan: Zifir

Efe Hızır’ın yönettiği ve Melisa Akman, Berkan Bulut, Rabia Kaya ile Mustafa Kırantepe’nin oynadığı Ümmü Sıbyan: Zifir, 21 Kasım 2014’de M3 Film dağıtımıyla AC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Lise son sınıfta okuyan bir grup arkadaş, mezun olmadan önce son bir çılgınlık yapmaya karar verirler. Gece okula gizlice girip öğretmenler odasına girip parti yapacaklardır. Parti başlar, çok eğlenmektedirler, ta ki içlerinden biri yıllar önce okullarında intihar eden Kevser isimli öğrencinin ruhunu çağırmayı teklif edene kadar. Başta hiçbirinin ciddiye almadığı bu ruh çağırma seansı Kevser’in ruhunun gerçekten de gelişiyle kontrolden çıkar.

Seni Seviyorum Adamım

Biray Dalkıran’ın yönettiği ve Barış Kılıç, Gizem Karaca, Ayşen Gruda, Yıldız Kültür, Serhat Özcan, Asuman Dabak ile Emre Koç’un oynadığı Seni Seviyorum Adamım, 21 Kasım 2014′de The Moments Entertainment dağıtımıyla VTR Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, yaşadığı kötü günlerin ardından hayata ve mesleğine küserek Kıbrıs’ta bir sahil kasabasına yerleşen, eskiden oldukça başarılı bir müzik yapımcısı olan Ömer ile hayatının son günlerini yaşadığını öğrenen genç ve yetenekli bir genç kız olan Ezel’in hikâyesini konu alıyor. Berk’in hayatı Ezel ile karşılaştıktan sonra bir daha asla sakin kalamaz. Çünkü hayat artık “aşk”tır.

Asfalt Çiçekleri

Kamil Koç’un yönettiği ve Hilmi Korkmaz, Sema Şahingöz, Sinem İslamoğlu ile Semir Aslanyürek’in oynadığı Asfalt Çiçekleri, 21 Kasım 2014′de Roll Caption dağıtımıyla Eskimez Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Hasan, eşyanın sınırları ile kendi sınırları arasında varoluşsal ilişki kuran genç bir ressamdır. Haifa ise Fransa’dan doğuya yolculuğuna çıkan Asfalt Çiçekleri adlı sokak müzisyenlerinin solistidir. Hasan ve kız arkadaşı bir gece Haifa ve arkadaşlarıyla bir üst geçitte karşılaşır. Bu karşılaşma Hasan’ın hayatında bir dönüm noktası olur. Kendi varoluş sancılarını anladığını düşündüğü Haifa’yı takibe başlar.

Kumun Tadı

Melisa Önel’in yönettiği ve Mira Furlan, Timuçin Esen, Ahmet Rıfat Şungar ile Mustafa Uzunyılmaz’ın oynadığı Kumun Tadı, 21 Kasım 2014′de M3 Film dağıtımıyla Bulut Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



İnsan kaçakçılığı yapan kömür tüccarı Ali hesabına çalışan Hamit, kamyonetiyle kömür götürürken dönüşte kaçak göçmenler getirmektedir. Hamit’in tek tesellisi, yurtdışından bir araştırma projesi için gelmiş, botanik bilimci Denise’dir. Hamit ve Denise, geceleri denizin kenarında gizlice buluşurlar. Yeni bir grup mültecinin kasabaya gelişi ve mahsur kalmasıyla gerilim artarken ikilinin ilişkileri de kırılmaya başlar.

Şeflerin Savaşı

Daniel Cohen’in yönettiği ve Jean Reno, Michael Youn, Raphaelle Agogue ile Julien Boisselier’in oynadığı Şeflerin Savaşı (Comme Un Chef), 21 Kasım 2014’de M3 Film dağıtımıyla Umut Sanat – Özen Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Jacky yemek sanatı meraklısı bir gençtir. Yıldız Şef Alexandre’ın ise restoranın yönetim kurulu başkanı Stanislas ile ciddi sorunları vardır. Stanislas’ın niyeti ona bir yıldız kaybettirmek, yemek endüstrisi için daha kârlı olan kimyasal ürünler kullanacak, genç bir şefi onun yerine getirmektir. Stanislas, Alexandre’ın ekibindeki elemanların işten ayrılmalarını sağlar. Alexandre bir gün Jacky ile karşılaşır.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.