Gündem
18 Eyl 2014 15:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:44

Medya devinden Google'a 'haksız rekabet' suçlaması

ABD'li ünlü medya patronu Rupert Murdoch'ın şirketi NewsCorp, Avrupa Komisyonu'na bir mektup yazarak Google'ı şikayet etti.

NewsCorp CEO'su Robert Thomson'ın imzasını taşıyan mektupta "Google'ın kurucularının çığır açan vizyonu, yerini kötü niyetli bir yönetime bıraktı" deniyor.

Google'ın telif haklarını ihlal eden bilgisayar korsanları için bir platform haline geldiği belirtilen mektupta, Google arama motorunda tercih edilen sitelere haksız avantajlar sağlandığı da iddia ediliyor.

Google ise suçlamaları reddediyor ve özellikle bilgisayar korsanlığı konusunda taviz vermeden mücadele edildiğini ifade ediyor.
NewsCorp'un Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia'ya itafen yazdığı mektupta iddialar şöyle sıralanıyor:
Google arama motoru algoritmaları NewsCorp gazeteleri Times, Sun ve Wall Street Journal Europe ile yayın evi HarperCollins'i haksız biçimde dezavantajlı konuma düşürüyor.
Google arama trafiğini kendi sayfalarına yönlendirerek NewsCorp sitelerine gelen trafiği kendi sayfalarına çekmiş oluyor.
Şirket uyguladığı internet reklamları indirimleriyle tematik yayın yapan internet sitelerinin iş modeline zarar veriyor ve haksız rekabet yaratıyor.
CEO Robert Thomson mektubunda Google'ın hakim durumunu kötüye kullanmasının engellenmemesi halinde "Daha az bilgiye ulaşabilen ve baskıcı sistem içerisinde sıkışmış bir internet ortamının" ortaya çıkacağını da iddia ediyor.
Google CEO'su Eric Schmidt ise oluşturdukları iş modelinin kullanıcılar için daha işlevsel olduğunu savunuyor.
"Google internete açılan tek kapı değil. Ayrıca birçok gazetenin internet sitesi kullanıcılara Google aracılığıyla değil, doğrudan erişim ile ulaşıyor" diyen Schmidt, Financial Times'ta yayımlanan açık mektubunda Google'ın kendi ürünlerini haksız rekabet yaratacak şekilde pazarladığı iddialarını da yalanladı.
Schmidt, "7 yıldır benzer iddialarla hep suçlanıyoruz. Şu ana kadar Avrupa'da ya da ABD'de Google'ın haksız rekabet yarattığına dair bir emareye rastlanmadı" dedi.
Rekabetten sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Almunia ise kısa vadede çözüm öngörmediğini ifade etti ve "Ben görevi devredene kadar sanırım bu sorunu çözmemiz mümkün olmayacak" dedi.
Avrupa Komisyonu'ndaki değişikliklerle birlikte Almunia gelecek ay görevini Danimarkalı liberal siyasetçi Margrethe Vestager'e devredecek.