CineRadar
01 Mayıs 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Kurtarıcımız yine Amerikalı süper kahramanlar!

Hollywood, CGI efektlerin hayali kahramanları yaratmak için bulunmaz nimet olduğunu kavrayınca, ne kadar kahraman varsa hepsinin filmi çekilmeye başlandı.

Çizgi roman hep vardı. Sinemada izlediğim ilk filmlerden biri Örümcek Adam Dragon’a Karşı adlı bir çizgi roman uyarlamasıdır. O zamanlar bu filmler gerçekten çocuklar için yapılırdı, meraklıları tarafından seyredilen ucuz bütçeli, mütevazı işlerdi. 

Bu alanın lideri, ‘Comics’ mefhumunun zirvedeki firması olan Marvel… Disney’in bir yan kuruluşu olarak faaliyet gösteren Marvel, artık kendi filmlerini çekiyor ve önemli gişe hasılatları elde ediyor. Biz de her yıl daha da ihtişamlı şeyler izliyoruz. Hollywood’un çizgi roman uyarlamalarından ibaret hale gelmesi iyi bir şey mi, bunu ayrıca tartışmak gerek.

Yeni macerada, Tony Stark uyku halinde olan bir barış programını başlatmayı deneyince, işler ters gider ve Yeryüzünün En Güçlü Kahramanları, Iron Man, Kaptan Amerika, Thor, Hulk, Black Widow ve Hawkeye, gezegenin kaderini dengede tutabilmek için bir teste tabi tutulurlar. Ultron yaklaşırken, korkunç planlarını durdurmak Yenilmezler’e düşer.

Hulbuster, Hulk'ı durdurabilecek mi?

Bir kahramanlar topluluğu olan Yenilmezler (Avengers) takımı, çizgi roman uyarlamalarının altın yumurtlayan tavuğu… Kaptan Amerika’nın, Hulk’ın, Iron Man’in kendi filmlerini zaten bayıla bayıla izlerken bir de hepsini aynı filmde görmekten daha keyiflisi olamaz. Daha çok kahraman demek daha çok yıkım demek ne de olsa…

Yenilmezler 2, en çok bu sözünü tutuyor! Film başlar başlamaz aksiyonun gazına basılıyor! Kahramanların adım attığı yerlerde taş üstünde taş kalmıyor, binalar değil, şehirler yok oluyor ama sadece kaslarına güvenerek süper kahraman olunmuyor, mental açıdan da güçlü olmak gerek (sağlam vücut sağlam kafada). Kahramanlarımız Ultron'la ilk karşılaşmalarında ağır bir travma yaşıyor ve başları sıkıştığında sığındıkları yer, sadık bir eş ve babasının yolunu gözleyen çocuklardan mütevellit huzur dolu bir Amerikan ailesinin evi… Aile reisi ise takımın okçusu Hawkeye!

Hawkeye bütün kahramanların kendilerini sorguladıkları bu macerada kafa karışıklığı yaşamayan tek kahraman çünkü diğerlerinin aksine, onun bir ailesi var! Üstelik eşinin ağzından “Senin yaptıklarına saygı duyuyor ve destekliyorum” lafı bile çıkıyor. Bunu diyen kadın hamile… Buradan ABD’nin çıkarlarını korumak ve dünyayı sömürmek için başka ülkelerde savaşan askerlere mesaj gönderiliyor; “siz yaptığınız işe odaklanın, eşiniz sizi anlıyor ve ailenize sahip çıkacak”



Bu filmde iki yeni kahramanla (aslında üç) karşılaşıyoruz; ikizler yani Quicksilver ve scarlet Witch… Onlara filmde çizgi romandan farklı bir çıkış hikayesi uydurulmuş. Stark Industries yapımı bir bombanın anne babalarını katletmesi yüzünden onu üretenlere ve ülkelerine (bir doğu bloku ülkesi gibi görünen Kostovia) saldıranlara düşman olmuşlar ama o da ne! Filmin bir yerinde hatalarını anlayıp onlar da ABD saflarına katılacak. Amerikalılar istemeden ailenizi havaya uçurmuş olabilir ama sıkmayın canınızı, vardır bir sebebi!

Alt metinlere takılıp kalmazsanız ya da bunlara takılacak yaşta değilseniz, Yenilmezler 2 oldukça gürültülü ve ihtişamlı bir fantastik aksiyon… Bana göre filmin ödülü Hulk ve onu durdurmak için Hulkbuster zırhına bürünerek er meydanına çıkan Tony Stark’ın kapıştığı sahne… Kaybedenin kim olduğunu söylemeyeceğim, tadını çıkararak izleyin!

En acıklı şeyi yazacağım yer burası; Yenilmezler 2 tüm gümbürtüsüne rağmen ilk filmi aşamıyor, onun kadar eğlenceli olamıyor. Bu filmlerin meraklısı seyirciyi mutlaka oyalayacaktır ancak insan çizgi romandaki kadar heybetli ve acımasız bir Ultron bekliyor. Burada ise Avengers takımı tarafından kıçının tekmeleneceği çok belli,  Robotlarını da al, git Ultron!

Joss Whedon’un yönettiği ve Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner ile Don Cheadle’ın oynadığı Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron), UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.

Film biter bitmez salonu terk etmeyin, finalde bir sürpriz yumurta var, üçüncü filmin kötüsünün kim olacağını işaret ediyor (Gerçi ilk filmde de “geliyorum” demişti ama…)

Bu hafta Yenilmezler 2 ile birlikte vizyona giren diğer filmlere de bir göz atalım. Yerli sinemacılar 3 yeni filmle, sezonun en iddialı yapımından seyirci kapmayı başarabilecekler mi?

Aşkı Bulunca

Lulu Wang’ın yönettiği ve Jack Huston, Brit Marling, Lambert Wilson ile Tom Schilling’in oynadığı Aşkı Bulunca (Posthumous), 01 Mayıs 2015’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Bir yanlış anlama sonucu, eserleri eskisi kadar ilgi görmeyen bir ressam olan Liam Price’ın öldüğü dedikodusu çıkar. Bu haberle eserlerin satışlarının patladığını gören Liam, gerçeği söylemek yerine “Liam’ın erkek kardeşi” kimliği ile hayatını sürdürmeye karar verir. Fakat intihar eden ressam hikâyesini ilgi çekici bulan gazeteci McKenzie, Liam’ın peşine düşecek, aşk ikisinin de planlarını alt üst edinceye kadar oyun devam edecektir.

Toprağın Tuzu

Wim Wenders ile Juliano Ribeiro Salgado’nun yönettiği ve Sebastian Salgado, Wim Wenders ile Juliano Ribeiro Salgado’nun oynadığı Toprağın Tuzu (Le Sel De La Terre – The Salt of the Earth), 01 Mayıs 2015′de M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Uluslararası uyuşmazlıklara, açlığa ve toplu göçlere tanıklık eden ünlü fotoğrafçı Sebastio Salgado, oğlu Juliano ile çıktıkları bir seyahate, Wim Wenders’ın da eşlik etmesini isteyince, Wenders bu seyahatleri belgesel filmi yapmaya karar verir. Belgesel, bir fotoğrafçının oğluyla çalışma ilişkisine ve Salgadoların aile yaşantısına da değinen dokunaklı bir çalışma.

Yolunda A.Ş - Çinçin Bağları Hikayesi

Emre Budak’ın yönettiği ve Erdağ Yenel, İbrahim Aymergen, Emre Budak ile Bahadır Çalı’nın oynadığı Yolunda A. Ş.: Çinçin Bağları Hikayesi, 01 Mayıs 2015’de Chantier Films dağıtımıyla Han Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.



Fehmi Kır, arkadaşları Ramo ve İbo’yla birlikte Çinçin’de yaşamaktadır. Mahalleye gelen kentsel dönüşüm, mahallenin bir bölümünü yıkmış, İbo ve Ramo da bu yeni yapılan bloklara borçlanarak taşınmışlardır. Şimdi ise yeni bir şirket, Tam-Gaz İnşaat, mahallenin geri kalanını yıkmak istemektedir. Mahallede yapılan toplantı sonrasında, Fehmi ve arkadaşları bu işten kaçışın mümkün olmadığını anlarlar.

Tehlikeyle Flört

Murat Şenöy’ün yönettiği ve Mete Horozoğlu, Ezel Akay, Ozan Kotra ile Fuat Güner’ın oynadığı Tehlikeyle Flört, 01 Mayıs 2015′de Mars Dağıtım dağıtımıyla Limon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Rock aşığı, yaşları hafif geçkin, naif üç kafadardan oluşan Flört müzik grubu, kenar mahallelerin düğün salonlarında sahne alıp güç belâ karınlarını doyurmaya çalışır. Çıktıkları son düğünde Ozan, gelinle flört etmeye başlayınca kızılca kıyamet kopar, salondan atılırlar. Yıllardır tüm çabalarına rağmen hiç bir yapımcıyı, albümlerini yapmaya ikna edememişlerdir. Sonunda bıçak kemiğe dayanır, tehlikeyle flört etmeyi göze alırlar.

Ezan

Fuat Yılmaz’ın yönettiği ve Osman B. Keser, Yeliz Yeşil, Şahin Özden ile Muammer Şahin’in oynadığı Ezan, 01 Mayıs 2015’de MC Film dağıtımıyla BYFY Prodüksiyon tarafından vizyona çıkarılıyor.



Asi ve asabi bir genç olan Ali, hiçbir işte tutunamamaktadır. İşinden kovulduğu bir akşam aşırı alkol aldığı bardan çıkışta bir kız çocuğuna çarpar ve kaçar. Olay yerinde düşürdüğü yüzük kullanılarak yapılan büyü sonrasında annesini kaybeden Ali köyüne dönmeye karar verir. Amcasının oğlu Mehmet’le define aramaya çıktıklarında cinler tarafından kaçırılırlar. Bunun üzerine eşi Zeynep ve yakın arkadaşı Cengiz, Ali’yi aramak için köye gelir.

Karlar Kraliçesi 2

Aleksey Tsitsilin’nin yönettiği ve Erkan Taşdöğen, Figen Aksoy, Berrak Kuş ile Funda Postacı’nın seslendirdiği animasyon film Karlar Kraliçesi 2 (The Snow Queen 2), 01 Mayıs 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Karlar Kraliçesi yenik düşmüş, gücünü yitirmiştir. Onu yen troller özgürlüğün tadını çıkarmaktadırlar fakat yeni bir düşmanları vardır. Dünyayı sonsuza dek buza dönüşmekten kurtarmak için yeni bir kahraman beklenmektedir. Troll Orm, beklenen o kahraman olmayı başarabilecek midir? Bu büyüleyici macerada Orm, arkadaşlık ve gerçek aşkın bütün kötülükleri yenebileceğini öğrenecektir.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.