Gündem
24 Eki 2014 14:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:51

KKTC'de 'Ezan sussun' kampanyası!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Kıbrıslı Türk avukatın 'Ezan' çıkışı sosyal medyada patlama yarattı.

Kırıslı türk avukat Feza G.'nin sosyal medyada kendine ait Facebook ve Twitter hesabından ezanla ilgili yaptığı paylaşımlar ülkede bir numaralı gündem maddesi oldu.

KKTC'nin Lefke bölgesinde avukatlık yapan Kıbrıslı Türk Feza G.'nin sosyal medyada kendine ait facebook ve twitter hesabından, 'Ezan kutsal değildir. Gürültü kirliliğine son. Arap bağırtılarını duymak istemiyoruz' şeklindeki paylaşımları ülkede bir numaralı gündem maddesi oldu. Geçen mayıs ayında vefat eden Şeyh Nazım Kıbrısi'nin dergahının da bulunduğu Lefke'de yaşanan sabah ezanı tartışması 30 yıl öncesine dayanıyor.

İMAMI YÜKSEK SESLE EZAN OKUYOR DİYE DAVA ETTİ

1571 yılından bu yana Türklerin yaşadığı Lefke'de ezan tartışmasını başlatan Feza G.'nin 1990 yılında, 'Yüksek sesle ezan okuyor' diye mahkemeye verdiği İmam Mehmet Altınışık, Diyalog Gazetesi'ne konuştu. Güzeloğlu'nun hayatlarını kabusa çevirdiğini belirten Altınışık, "Rahatsız olması mümkün değil. Eskiden ezanı biz okurduk ama şimdi merkezden gelir. İddiası doğru değil. Ne diyeyim. Allah iyilik yapana iyilik, kötülük güdene de elbet ahirette hesabını sorar. Evimize her gece polis gönderdi eşim hastalar oldu yıllarca sinir sistemi bozuldu. Gece gündüz gelip polisler beni aldı. 'Ne oldu' diyorum 'ezan okuyorsun' diyorlar. Yahu bu benim işim ben niçin maaş alıyorum ezan okumak için. Çok çektik. Allah kolaylık versin ne deyim" dedi.

"DAVA AÇTI, SESİ KISTIK"

Feza G., 2000 yılında 'yüksek sesle ezan okuyor' diyerek imamı Mehmet Altınışık'ı mahkemeye verdi. Bir yıl süren dava sonrası mahkeme, 'Sesin kısılması' üzerine tarafları anlaştırdı. Avukat Güzeloğlu, ezanın kutsal olmadığını iddia ederek 14 yıl sonra aynı konuyu tekrar gündeme getirerek Lefke'de yaşayan herkesi, kampanyasına destek olmaya davet etti. Birisi istemiyor diye ezanın okunmamasının olamayacağını belirten İmam Altınışık, "Beni dava etti ve sesimin çok yüksek çıktığını söyleyerek sabah ezanının okunmamasını istedi. Çıktık mahkemeye tek bir komşu dahi gelip aleyhimde ifade vermedi. İddiasına şahit bulamadı. Tam bir yıl boyunca gittik geldik mahkemeye. Netice itibariyle sabah namazı ezanında sesi kıstık ama diğer bütün namazlar normal sesle devam etti" şeklinde konuştu.

"PSİKOLOJİK SORUNLARI VAR"

Lefke'de yanlız başına yaşayan Av. G.'nin kampanyasının ülke kamuoyunda tartışılması üzerine bir açıklama yapan Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gökçebağ, "Ben artık açık ve net söylüyorum bu kadının psikolojik sorunları vardır. Annesi ve babası öldükten sonra bir ablası vardı o da taşındı gitti yanından. Ondan sonra bu kadın psikolojik problemler yaşamaya başladı. Herkese, her şeye takan bir kadındır. Fazla ciddiye almıyoruz bölgeli insanlarımız da kendisini iyi tanır. Bir kere onun evine en yakın cami Piri Paşa Camii'dir ve burada imam yoktur bir cihaz vardır o da merkeze bağlıdır. Sesini de Mürüde hanım açar kapar. Sabah ezanlarında da ses kesinlikle kısıktır hatta sabah ezanlarında ses açılmaz bile. Genel olarak bir şikayet yoktur. Ama dediğim gibi avukat hanımın psikolojik sorunları vardır..."