Gündem
30 Kas 2015 11:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:12

Kasım ayında hangi konular konuşuldu?

Interpress tarafından yapılan araştırmada, Kasım ayında Türkiye 3 konuya kitlendi.

Türkiye’de geçtiğimiz ay, 1 Kasım’da yapılan seçimlerin ardından AK Parti’nin yeniden tek başına iktidarı kazanması ile dünyanın önde gelen devlet başkanlarının katıldığı ülkemizde yapılan G-20 zirvesinin konuşulduğu tespit edildi. Ayrıca Suriye sınırımızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi haberlerinin de basında geniş bir şekilde yer bulduğu belirlendi. Medya Takip Ajansı Interpress’in iki bini aşkın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan araştırmasında, yazılı basında 1 Kasım erken genel seçim sonuçları ile ilgili toplam 11 bin 129 haberin çıktığı belirlendi. Geride bıraktığımız ay Türkiye gündemine yansıyan bir başka konunun,  Antalya’da yapılan ve dünyanın bir çok ülkesinden devlet adamlarının iştirak ettiği ve Fransa’da meydana gelen terör olayları nedeniyle başkan Hollande’nin katılmadığı G-20 Zirvesi’nin 6 bin 463 habere yansıdığı tespit edildi.

Kasım ayının sonlarına doğru Rus savaş uçaklarının Hatay sınırımızı ihlal etmeleri sonucu Türk F-16’ları tarafından düşürülmesi gündeme damga vuran bir başka konu olurken, yaşanan bu gelişme gazetelere 2 bin 40 haberle yansıdı. Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül’ün yapmış oldukları MİT Tırları’nın durdurulması haberinden ötürü tutuklanmaları ise yazılı basında 1.419 haberle yansıdı.

Terör, asker ölümleri ve sokağa çıkma yasağı haberleri hız kesmedi

Interpress‘in yapmış olduğu incelemede,  Kasım ayında öne çıkan haber başlıkları arasında, terör olayları gündemdeki yerini korurken, terör hakkında toplam 32 bin 420 haber çıktığı belirlendi. Yazılı basına terör sonucu hayatını kaybeden asker ve polislerle ilgili 12 bin 426 haberin yansıdığı saptanırken, Nusaybin ve Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı konusu hakkında da 3 bin 655 haber yayınlandığı görüldü.