Gündem
07 Şub 2016 13:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:20

İz TV 10. yaşını kutladı, geceye kimler katıldı? (Medyaradar/Özel)

Türkiye'nin ilk yerli belgesel kanalı İZ, 10 yılı geride bırakmanın haklı gururunu yaşıyor.

24 saat yayın yapan Türkiye'nin ilk yerli bilgi ve belge kanalı olan İZ TV'de 10. yaş günü İstanbul'da Galata semtinde küçük bir aile içi toplantısıyla kutlandı.

6 Şubat'ta İstanbul'da olanlar, Galata Kulesi Sokak'taki Nola'nın ev sahipliğinde bir araya geldi, ilk günden bugüne acı-tatlı anılar tazelenirken geleceğe dair projeler konuşuldu.

Kuruluş fikrinin sahipleri 4 ortak Coşkun Aral, Vedat Atasoy, Murat Toy, Ahmet Sargın kaptanlığında Türk televizyoncuları için önemli ve de takdire şayan bir hayali gerçekleştiren ekip, üzerinde İZ TV logosu bulunan pastayı keserken "nice on yıllara" temennisini dile getirdi.



İstanbul'da bulunan İZ TV ailesinden Coşkun Aral, Murat Toy, Vedat Atasoy, Ahmet Sargın, Nazım Alpman, İsmail Şahinbaş, Banu Acar, Azade Aslan, Oğuz Özdemir, Aydın Kapancık, Selda Kaya, Nazmiye Şeralioğlu, Melek Dengiz, Hüseyin Babuçoğlu, Bahar Sayım, Batuhan Tuncer, Şenol Şen, Alp Buğdaycı, Ümit Dolu, Didem Çimen yaş günü kutlamasına katılan isimlerdi.



Diğerleri ise hayatın İZ'inde yeni belgeseller için Türkiye'nin ve dünyanın öteki bölgelerinde iş başında olduklarından, mesajları hatırlatılarak yaş günü kutlaması gerçekleştirildi.



İZ TV HAKKINDA...

İZ TV'nin yapımcısı Şarküteri Prodüksiyon, 2005 yılında kuruldu. Şarküteri Prodüksiyon, genç, dinamik ve konusunun uzmanı profesyonellerden oluşuyor. 

"Her şey ardında bir İZ bırakır" sloganıyla yola çıkan İZ TV 6 Şubat 2006'dan bu yana, daha önce yürünmemiş bir yolda ilk ayak izlerini bırakıyor.

Türkiye coğrafyasında geçmişin izlerini topluyor, geleceğe izler bırakıyor. Hatırlıyor, hatırlatıyor... Zamanın seyir defterine notlar düşüyor; bu coğrafyanın dününe, bugününe ve yarınına ayna tutuyor. İzliyor, izleniyor...

Türkiye'nin ilk yerli belgesel kanalı İZ, kalıcı olanın izinde, yerelden evrensele uzanan bir yolculuğun kilometre taşlarını koyuyor.

DIGITURK'ün 18, 182 ve 318'inci kanallarından HD olarak yayın yapan İZ'in kuruluşundan bu yana 60 kişilik dinamik çekirdek kadroya, 100'u aşkın bağımsız belgeselci katkı verdi. 

İZ, uluslararası uydu platformu Hotbird tarafından, 2006'da mansiyon, 2007'de Avrupa'nın en iyi belgesel kanalı ödülüyle onurlandırıldı. 2009 yılında aynı platformdan aldığı Mansiyon ile Avrupa’da yerini sağlamlaştırdı. İZ TV Discovery Historia, Escales, National Geographic Channel, History Channel, MarcoPolo, Nat Geo Adventure gibi kanalları geride bırakan İZ, bu uluslararası ödülle, kulvarında kısa sürede evrensel bir kimliğe kavuştuğunu kanıtladı.

Avrupa'nın en iyi belgesel kanalı İZ, Türkiye'nin en saygı değer ödüllerinden Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ödüllerini de yayın hayatının ilk iki yılı içinde kazanmayı başardı. Yurt içinde sayısız festivale katıldı; uluslararası festivallerde Türkiye'yi temsil etti; önemli ödüller aldı.

Türkiye'nin ilk belgesel kanalı, Türkiye'de 16/9 formatında ilk yerli yayını gerçekleştirdi; ilk 3 boyutlu yerli yapıma imza attı; 2011 yılında başladığı HD yayını, 2012 başında 24 saate çıkardı. 2013 yılı itibariyle, belgesellerine 5 dilde altyazı seçeneği ekledi; 3D yayın içeriğini geliştirdi, 2014 yılında 4K Ultra HD kalitesinde yapımlar üretmeye başladı.

Avrupa fonları ve TC Kültür Bakanlığı desteğinde kapsamlı belgeseller üretti. Avrupa Birliği ülkelerinden Çin’e, Avustralya’dan Katar’a sayısız uluslararası televizyon kanalıyla ortak yapımlar gerçekleştirdi.

İZ, Türkiye'nin görsel-işitsel kütüphanesini geliştirmek üzere çıktığı yolculukta, yerel bilgiyi yüceltti; tarih, doğa, mimari, folklör gibi kültürün ana damarları konusunda farkındalığı arttırdı; ardında evrensel kalitede kalıcı eserler bıraktı.

İZ, kurulduğu günden bu yana 1130 adet SD, 610 adet HD, 10 adet 3D, 10 adet 4K Ultra HD belgesel yapıma imza attı. Türkiye'nin ilk ve tek yerli belgesel kanalı, Asya'yla Avrupa'yı buluşturan coğrafyanın üzerinde büyütecini gezdirerek, tatların, kokuların, dokuların izlerine, bir dünya vatandaşının gözleriyle bakmaya devam ediyor. Dünün izcileriyle yarının yolcuları, DIGITURK 18, 182 ve 318'inci kanallarda buluşuyor...

MEDYARADAR/ÖZEL