Gündem
17 Nis 2014 09:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:05

İngiltere bu manşet fotoğrafını tartışıyor! Etik mi değil mi?

Daily Mirror'un dün yayınlanan açlıkla ilgili manşet haberi Britanya'da tartışma yarattı.

Daily Mirror gazetesinin dünkü manşet haberinde ağlayan bir çocuk fotoğrafı yer aldı ve "İngiltere 2014. Dünyanın en büyük 6. ülkesiyiz. Öyleyse neden 1 milyon yiyecek paketi dağıtılabilir" ifadeleri yer aldı. Fakat gazete sayfasında yer alan ağlayan kız Britanyalı değildi. Fotoğraf yıllar önce çekilmişti. Fotoğraftaki kız bir fotoğrafçının kızıydı, aslında Amerikalıydı ve solucan gördüğü için ağlıyordu.

Bunu ilk fark eden kişilerdn biri blogger Dan Barker oldu.

Fotoğrafın Getty Imgages'a satıldığını belirten Barker şu soruları yöneltti:
Haberin başlığının İngiltere 2014 olarak yazılmış olması fark eder mi?

Yoksulluk içinde bir çocuğun arşivlenmiş fotoğrafını satın almak etik mi?
Barker, yukarıdaki soruların kesin bir cevabının olmadığını ifade ederek insanların bu konuda ne düşündüğünü soruyor. İnsanlar 2 farklı cevap veriyor.

Bazı gazeteler aslında fakirlik çekmeyen çocuk fotoğrafının kullanılmasını onaylanmazken, bir çok medya kuruluşu da Getty Images'dan fotoğraf satın alabiliyor.

İşin enteresan yanı ise Daily Mirror aynı gün gazetede başka bir haberle ilgili düzeltme yazısı yayınladı. Gazetede yayınlanan büyük fare fotoğrafı aslında geçen yıl Kuzey Londra'da çekilmişti. Gazete kullandığı fare fotoğrafı için yanlış bilgi verip kafa karışıklığına neden olduğu için özür diledi.

Mirror'un manşetinde kullandığı ve ilk olarak flickr'da yayınlanan fotoğraf serisine bu linkten ulaşabilirsiniz.

İşte tartışma yaratan manşet: