Gündem
12 Eyl 2010 09:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:36

VENEDİK FİLM FESTİVALİ'NDE TÜRK YÖNETMENE BÜYÜK ONUR!

Venedik Film Festivali'nde, Geleceğin Aslanı ödülünüTürk yönetmen Seren Yüce, ‘Çoğunluk' adlı filmiyle kazandı


67. Venedik Film Festivali’nde ödüller, dün gece yapılan bir törenle sahiplerini buldu. Ünlü yönetmen Quentin Tarantino başkanlığındaki, Guillermo Arriaga, Ingeborga Dapkunaite, Arnaud Desplechin, Danny Elfman, Luca  Guadagnino ve Gabriele Salvatores’den oluşan jüri, festivalin büyük ödülü Altın Aslan’a Sofia Coppola’nın yönettiği “Somewhere”i layık gördü.  Venedik Film Festivali’nde Türkiye’yi temsil eden tek film, Seren Yüce’nin yönettiği ve festivalin “Venedik Günleri” (Venice Days) bölümünde gösterilen “Çoğunluk” oldu. Film, Fatih Akın başkanlığındaki Nina Lath Gupta, Stanley Kwan, Samuel Maoz, Jasmine Trinca’dan oluşan ilk film jürisinden En İyi İlk Film anlamına gelen Geleceğin Aslanı ödülüyle döndü.

‘Çok ileri yerlere gitti’
Aralarında “Gemide”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” ve “Takva”nın da bulunduğu filmlere imza atan Yeni Sinemacılar ekibinin altıncı filmi “Çoğunluk”, orta sınıf bir aileye mensup Mertkan’ın hikâyesini anlatıyor ve aile yapısı üzerinden ayrımcılığı eleştiriyor. Mertkan’ı Bartu Küçükçağlayan’ ın canlandırdığı filmde, Settar Tanrıöğen, Erkan Can  ve Esme Madra  başrollerde karşımıza çıkıyor.
İlk filmiyle bu önemli ödülü kazanan Seren Yüce, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede “Film bizim tahmin ettiğimizden ileri yerlere gitti. Sadece iyi bir film yapmak istiyorduk ama buralara geleceğini tahmin etmiyorduk” dedi. Yüce, “Venedik’te aldığımız tepkiler mükemmeldi.. İzleyicinin içten bir şekilde filmimizi beğendiğini anladık” diye değerlendirdi.
“Çoğunluk”, 9 Eylül’de başlayan  Toronto Film Festivali’nde İstanbul’da geçen filmlerden oluşan “City to City” bölümünde de izleyiciyle buluşacak ve Ekim ayında 47. Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal için yarışacak.

FESTİVALDE ÖDÜL ALANLAR
- Altın Aslan: “Somewhere”, (Yön: Sofia Coppola)
- Gümüş Aslan / En İyi Yönetmen: Alex de la Iglesia (“Balada Triste de Trompeta”)
- Jüri Özel Ödülü: “Essential Killing” (Yön: Jerzy Skolimowski)
- En İyi Erkek Oyuncu: Vincent Gallo (“Essential Killing”)
- En İyi Kadın Oyuncu: Ariane Labed (“Attenberg”)
- Marcello Mastroianni  Genç Oyuncu Ödülü: Mila Kunis (“Black Swan”)
- En İyi Senaryo: Alex de la Iglesia (“Balada Triste de Trompeta”)