Gündem
03 Mayıs 2015 10:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Fecr Film Festivali'nde Türk yönetmene ödül

İran'da bu yıl 33'üncüsü düzenlenen Fecr Film Festivali, düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.

Tahran'da ki Vahdet Salonunda gerçekleştirilen törende, festivalin "Dünya Sineması" kategorisinde Faruk Hacıhafızoğlu "Kar Korsanları" filmiyle en iyi yönetmen ödülünü aldı.

İran Kültür ve İrşad Bakanı Ali Cenneti, ödül töreninde yaptığı konuşmada, binlerce yıllık miras ve medeniyete sahip topraklarda, bilgi, kültür ve sanatın yükselmesinin ancak halkların etkileşimde olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

İran sinemasının bariz özelliğini "insanı gerçek saadete ulaşması çabası" olarak tanımlayan Cenneti, "Fecr Film Festivali'nin vizyonu 7. sanatın penceresinden kimlik krizindeki insanın ihtiyaçlarına cevap aramak" diye konuştu.

Festivalin Dünya Sineması kategorisinde en iyi film ödülünü Richie Mehta'nın yönettiği Kanada-Hindistan ortak yapımı "Siddharth" filmi, jüri özel ödülünü ise "Sınırsız" filmi ile İranlı yönetmen Emir Hüseyin Askeri aldı.

Festivalde her yıl verilen "Mustafa Akad Özel Ödülü"nü ise "Dağların Kraliçesi" filmi ile Kırgız yönetmen Sadık Şerniyaz aldı.

"Doğu Panaroması" kategorisinde verilen ödüller ise şöyle:

- En iyi film: "Norjmaa", Bayane Ruul - Çin

- En iyi yönetmen: "Nebat", Elçin Musaoğlu - Azerbaycan

- En iyi senaryo: "Senin Dünyanda Saat Kaç?",  - Safi Yezdaniyan – İran

25 Nisan-5 Mayıs arasında süren festivalde yaklaşık 50 ülkeden 33'e yakın film, belgesel ve kısa filmin gösterimi yapıldı.