Gündem
31 Eki 2014 17:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:52

Erdoğan “IŞİD” yerine “DAESH” dedi

Irak Şam İslam Devleti Terör Örgütü'nden Türkçe'de kullanılan kısaltılmış adıyla "IŞİD" olarak bahseden Erdoğan, Paris'te örgüt için "DAESH" terimini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Paris'e resmi ziyaretinde bir ilk yaşandı. Daha önceki tüm açıklamalarında Irak Şam İslam Devleti Terör Örgütü'nden Türkçe'de kullanılan kısaltılmış adıyla, yani "IŞİD" olarak bahseden Erdoğan, Paris'te örgüt için "DAESH" terimini kullandı.

Erdoğan, Paris'te Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bu terör örgütlerinin attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır. Ama maalesef buralarda da yalnız kaldık. Esed rejimini karşısına almayan acaba Esed giderse ne olacak diye düşünen bir anlayışın DAESH (IŞİD) ile mücadele etmesi mümkün değil" diye konuştu.

FRANSA HÜKÜMETİ "İSLAM DEVLETİ" DEMEYİN, ARAPÇA KISALTMAYI KULLANIN KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI
Terör örgütünden bahsederken daha önceki açıklamalarında hep "IŞİD" kısaltmasını kullanan Erdoğan'ın Paris'te bunu değiştirmesi tesadüf değil. Çünkü Fransa hükümeti resmen, örgütün adından "DAESH" olarak bahsedilmesi için kampanya başlatmıştı. DAESH, terör örgütünün Arapçasının (ad-Dawlah al-Islamiyah fil-‘Iraq wa ash-Sham) ilk harflerinden oluşuyor.

KAMPANYAYI FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI BAŞLATMIŞTI
IŞİD terör örgütünden, kendi ilan ettikleri "İslam Devleti" ismiyle bahsetmeme kampanyasını, bizzat Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius başlatmıştı.
Fabius, 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, IŞİD için, "Bunlar bir devlet değil, bir terörist gruptur. Ben, İslam Devleti terimini kullanmamayı tavsiye ediyorum, çünkü bu terim İslam, İslamiyet ve Müslüman terimlerine çağrışım yapıyor. Bu grup sadece, Arapların söylediği gibi DAESH, ya da benim bundan sonra kullanacağım gibi, DAESH katilleri" demişti. Hürriyet'in haberine göre; Fabius'un bu sözlerinden sadece beş gün sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Holland terimi kullanmaya başlamıştı.