Gündem
30 Ağu 2014 09:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:37

Erdoğan, Atatürk'ten sonraki en güçlü lider..

ABD basını, halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'nin Atatürk'ten sonraki en güçlü lideri" olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni, dış basında geniş yer aldı.

Çin resmi haber ajansı Şinhua, ''Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak yemin etti'' başlığını kullanarak Erdoğan'ın, yemin konuşmasını aktardı.

Çin Uluslararası Radyosu da ''Erdoğan Resmen Cumhurbaşkanı'' başlığına yer verirken Erdoğan'ın Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olmasına vurgu yaptı. Haberde TBMM Genel Kurulu'nda yemin ettiği ve mazbatasını aldığı kaydedildi.

ABD basını: “Atatürk’ten sonraki en güçlü lider”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak yemin ederek göreve başlaması ABD basınında geniş yer aldı.

CNN'deki haberde, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak mevcut anayasayı değiştirmeyi istediği belirtilirken, Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde de batının kritik müttefiki olarak nitelendirilen Erdoğan'ın, "yeni bir siyasi düzenin habercisi ve Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak yemin ettiği" kaydedildi.

Christian Science Monitor gazetesinin haberinde ise Türkiye'nin ilk doğrudan halk tarafından seçilenCumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki en güçlü lider olduğuna dikkati çekildi.

Arap basınında "Görkemli bir tören"

Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı sıfatıyla yemin ederek, göreve başlaması Arap basınında da ilgi gördü.

Arap gazetelerinin birçoğu, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından gerçekleşen yemin törenine ilk sayfalarında yer verirken Katar gazeteleri "görkemli bir tören" ifadesini kullandı.

Mısır'ın El-Ahram gazetesi ise devir teslim töreninde batı ülkelerinin temsilinin zayıf olduğuna dikkati çekerken, Suudi Arabistan gazetesi Eş-Şarku'l Evsat gazetesi ABD'nin alt düzey bir yetkiliyle temsil edildiğini vurgulayarak, İstanbul ile Mardin'de törenle eş zamanlı gösteriler düzenlendiğini bildirdi.

"İlişkilerde yeni bir seviye"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un da katıldığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni Türkmen basınında geniş yer buldu.

Günlük yayın yapan Türkmenistan ve Rusça yayınlanan Neytralnıy gazeteleri de yemin törenini manşet haber olarak verirken, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Rusya basını

Rus resmi haber ajansı Ria-Novosti, uzman görüşleriyle desteklediği haberinde, CumhurbaşkanıErdoğan için, "İyi itibara sahip bir lider, yeterince sert, ancak uzlaşmayı bilen, ideolojisi olan, yenilikçi" ifadelerini kullandı.

İtar-Tass da "Cumhurbaşkanlığı makamı, Erdoğan'a mevcut anayasa şartlarında büyük politikada kalmanın fırsatını verdi" diye yazdı.

Komsomolskaya Pravda gazetesi haberinde, "Erdoğan, yeni Türkiye kurma sözü verdi ve bunu başarabilir" değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Erdoğan'ın uzun süre hükümetin başında olması dolayısıyla yeni görevine adapte olmakta biraz zamana ihtiyacı olacağı görüşünü savundu.

Rossiyskaya gazeta, "Erdoğan'ın 21. yüzyılın bölgesel gücünün örnek lideri" olduğunu yazarak, "Erdoğan, 10 yılı aşkın zamanda ulusal çıkarları doğrultusunda bağımsız politikasını yürütürken, Batı ile stratejik ilişkilerini sürdürmeyi başardı" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan basını

Azerbaycan basınında ise Erdoğan'ın yemin töreni ve göreve başlaması ilk sayfadan duyuruldu.

Haberi "Cumhurbaşkanı Erdoğan parlamentoda ant içti" başlığıyla veren Yeni Müsavat Gazetesi, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın "iç tüzük fırlatma olayı"nı da okurlarıyla paylaştı.

"Erdoğan yemin etti" başlığını kullanan Ekspress gazetesinin haberinde, törende Azerbaycanın Başbakan Artur Rasizade tarafından temsil edildiği vurgulandı.

Gündelik Telegraf gazetesinde ise "Erdoğan resmen cumhurbaşkanı oldu" başlığı kullanıldı. Gazete ayrıca CHP Grup Başkanvekili  Altay'ın yemin töreninden önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e iç tüzük kitapçığını fırlattığı bildirildi.

"Türkiyenin 12. Cumhurbaşkanı ant içti" başlığını kullanan Şark Gazetesinde, Erdoğan'ın resmen görevine başladığı belirtildi.

Kazakistan basını

Kazakistan 24 web sitesi Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in de katıldığı yemin törenini "Erdoğan, Ankara'da özel bir ciddiyetle yapılan pek çok insanın katıldığı törenle Çankaya Köşkü"nde" okuyucularına aktardı.

Khabar Tv de Çankaya'daki devir teslim törenine dünyanın hemen hemen her köşesinden temsilcilerin katılmasına dikkati çekti ve misafirlerin çok iyi ağırlandığına işaret etti.

Televizyonun haberinde, 12. Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın halk oyuyla köşke çıkan ilk cumhurbaşkanı olmasının devir teslim törenini öncekilerinden farklı kıldığı belirtildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak yemin ederek göreve başlaması Avrupa basınında geniş yer aldı.

Bild gazetesi, "günün fotoğrafı" bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başlamasını Anadolu Ajansı'nın (AA) yayımladığı fotoğrafı birinci sayfada kullanarak okuyucularına duyurdu.

"Hükümet değişimi" başlığı altında verilen haberde ise "O şimdi hayallerindeki hedefe ulaştı. Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nün kapılarının önünde selefi Abdullah Gül’ün tebriklerini kabul etti" denildi.

Haberde, Erdoğan’ın yaptığı konuşmada, Türkiye’de yeni dönemin başlayacağını beyan ettiğini, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) yoluna kararlılıkla devam edeceği kaydedildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung da "Cumhurbaşkanı Erdoğan" başlıklı haberinde, yeni cumhurbaşkanının yemin etmesiyle Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını yazdı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkenin hakim siyasetçisi kalacağı vurgulanan haberde, 11 yıl başbakanlık görevinden sonra 12. ve ilk kez halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanlığı döneminin başladığı bildirildi.

Bunun bir dönüm noktası olduğuna işaret edilen haberde, Erdoğan'ın parlamenter demokrasiden büyük yetkileri olan başkanlık sistemine geçişi başaramadığı zaman tehlikelerle karşılaşacağı yorumu yapıldı.

Haberde, Erdoğan'ın yemin ettikten sonra selefleri gibi Anıtkabir’e gittiği ve daha sonra Çankaya Köşkü'ne çıktığı belirtildi.

İngiltere basınından yoğun ilgi

İngiliz yayın kurumu BBC'deki haberde, "Türkiye'de halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan parlamentoda resmi yeminini etti" ifadesi kullanıldı.

Erdoğan’ın 2003 yılından beri Başbakanlık görevini yürüttüğü hatırlatılan haberde, şunlar kaydedildi:

"Yemin töreninde Erdoğan, hukuk ve demokrasinin üstünlüğüne bağlı kalacağına ve 'büyük Türk milletinin' varlığı ve bağımsızlığını koruyacağına dair ant içti."

Erdoğan'ın, Türkiye'nin en güçlü lideri olarak yerini sağlamlaştırdığı vurgulanan haberde, "Muhabirimiz, değişken Ortadoğu'nun kenarında kalan kutuplaşmış Türkiye'yi birleştirmeyi denemesi için Erdoğan'ın baskı altında kalacağını söylüyor" değerlendirmesi yapıldı.

Guardian gazetesi de "Erdoğan, seçim gününü Türkiye'nin küllerinden doğuşunun günü olarak ilan etti" başlıklı haberinde, "Erdoğan, Cumhurbaşkanının yetkilerini arttırmayı planlıyor. Muhalefet ise bu hareketi ülkenin anayasasına saldırı olarak görüyor" ifadesini kullandı.

Daily Mail de "Erdoğan, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak yeminini etti" başlığıyla haberi okuyucularına duyurdu.

"Erdoğan Türkiye’nin en güçlü adamı”

Avusturya'da yayımlanan Kronen Zeitung gazetesi, “Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak yemin etti” başlıklı haberde, Cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılması için anayasal değişiklikler yapılacağı belirtildi. Haberde, Erdoğan'ın, daha fazla güce sahip olmak için parlamenter demokrasiden başkanlık sistemine geçmeyi hedeflediği savunuldu.

AK Parti hükümetinin Türkiye’nin son on yılına damga vurduğu belirtilen haberde, “Erdoğan, Türkiye’nin en güçlü adamı” denildi.

Die Presse gazetesindeki haberde, Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos'ta yapılan seçimde yüzde 52 oy alarak doğrudan halk tarafından seçildiği belirtildi. “Ülkenin modern tarihinin 12. başkanı” denilen Erdoğan’ın daha büyük güçlere sahip olmak için parlamenter sistemi başkanlık sistemine dönüştürmeye çalıştığı vurgulandı.

Beş yıllık görev süresinin dolmasından sonra bir beş yıl için daha seçilebileceği belirtilen haberde, Erdoğan’ın 2024 yılına kadar devlet başkanı olabileceği ifade edildi. Haberde, yemin törenine 20’den fazla üst düzey temsilcinin katıldığı aktarıldı.

Hollanda basını

Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12. Cumhurbaşkanı olarak dün TBMM Genel Kurulu'nda ant içerek görevine başlaması Hollanda basında da geniş yer aldı. Dış haberler sayfasında Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını kullanarak haberi veren ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi De Telegraaf, “Erdoğan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak yemin etti” başlığını kullandı.

Dün resmen Cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Erdoğan’ın 2003’ten bu yana Başbakanlık yaptığını hatırlatan gazete, muhalefetteki CHP’li milletvekillerinin yemin töreni öncesi TBMM Genel Kurul salonunu terk ettiğini duyurdu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a yönelik eleştirilerine de yer veren gazete, Erdoğan’ın şu anda daha çok törensel bir fonksiyonu bulunan Cumhurbaşkanlığında değişiklikler öngördüğünü savundu.

Nederlands Dagblad gazetesi de dün yemin ederek görevine başlayan Erdoğan’ın doğrudan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğunu bildirdi. Yaklaşık 10 yıldır Türk siyasetinde etkin bir konumda bulunan Erdoğan’ın güçlü bir cumhurbaşkanlığı hedeflediğini yazan gazete, yemin törenine çok sayıda ülke temsilcisinin katıldığını duyurdu.

Haberde, 2009’dan bu yana Dışişleri Bakanlığı yapan Ahmet Davutoğlu’nun yeni hükümeti kuracağına da yer verildi. Yemin törenine ana haber bülteninde yer veren NOS televizyonu da Erdoğan’ın selefinden daha farklı bir Cumhurbaşkanlığı yapmasının beklendiğini ifade etti.

Fransız ve Bulgar basını

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni Fransız basınında da geniş yankı buldu. Fransız basını, Erdoğan'ın muhalefet tarafından eleştirildiğine yer verirken, Erdoğan'ın koltuğunu en sadık yol arkadaşı Ahmet Davutoğlu'na bıraktığını yazdı.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT), Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve başlamasına ilişkin seremoniye, aralarında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in de yer aldığı 75 ülkenin devlet temsilcilerinin katıldığını bildirdi.

BNT'nin haberinde, Erdoğan’ın halk tarafından doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı olmasından dolayı seremoninin de eskiye göre çok daha farklı olduğunu açıkladı.

Yunan basını

Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlaması Yunan medyasında da geniş yer aldı.

Yunan Haber Ajansı AMNA, "Türk halkının doğrudan oylarıyla seçilen Erdoğan yemin ederek göreve başladı” ifadelerini kullandığı haberinde, Erdoğan’ın bundan sonraki programıyla ilgili bilgi verdi.

Merkez sol eğilimli Ethnos gazetesi, internet sitesinde yayımladığı “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yemin etti”' başlıklı haberinde, tören sırasında CHP'lilerin salonu terk ettiklerini duyurdu. Haberde, CHP’nin usul tartışması açmak istemesine Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in itiraz etmesi üzerine, CHP milletvekili Engin Altay'ın Anayasa ve İçtüzük kitapçığını kürsüye attığı ve CHP’li milletvekillerinin toplu halde salonu terk ettikleri belirtildi.

Ekonomi gazetesi Naftemporiki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başladığını duyurduğu haberinde, devir teslim törenine katılmak üzere Ankara’ya giden Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in de tebrik mektubunu Erdoğan’a götürdüğünü yazdı.