CineRadar
12 Haz 2015 10:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

Dinozor beslerken dikkat etmeniz gerekenler!

Epeydir yolumuzun düşmediği Isla Nublar adasına Jurassic World ile geri dönüyoruz. Adada kocaman ve her zamankinden havalı bir park inşa edilmiş, dünyanın her yerinden binlerce konuk dinozorları görmeye geliyor.

Ancak işler o kadar da yolunda değil. Çılgın ve sorumsuz bilim adamlarının doğada olmayan bir melez üretme fikri ile kapitalist patronların daha çok ziyaretçi açgözlülüğü birleşince kaçınılmaz son gerçekleşiyor… T-Rex’ten bile büyük ve vahşi bir dinozor kafesinden kaçıyor ve önüne geleni öldürmeye başlıyor. Bütün Jurassic serisinde verilen mesajın altı bir kez daha çiziliyor; dinozorlar insanların oyuncağı ya da evcil hayvanları değildir, onların olduğu bir dünyada biz sadece atıştırmalığız!

İlk filmin finalinin geçtiği mekana da uğrayıp saygı göstermeyi ihmal etmeyen Jurassic World, filmin kötü yaratığı olarak bu kez insan elinde üretilmiş bir Frankenştayn canavarı olan Insidious Rex’i kullanıyor. Yarı Raptor, yarı T-Rex olan bu dinozorun kamufle olabilmek gibi yetenekleri bile var ve insanlar diğer Jurassic filmlerindekinden bile şaşkın ve aptal olunca katliam için çok güzel bir fırsat ele geçiriyor.

Dürüstçe yazayım; filmi keyifle izledim ancak fikrime göre serinin en zayıf filmi de bu çünkü Jurassic Park’ların ununu elemiş, eleğini asmış orta yaşlı aksiyon kahramanlarının yerine günümüzün modasına uygun olarak oldukça genç iki karakter konumlandırmak zaten kaçma kovalamacadan ibaret olan macerayı zayıflatmış. Motorlu asi dinozor bakıcısı Owen ile kariyerist Claire arasında bir kimya yok, aslına bakarsanız bu ikili fikiri pek orijinal değil. Çok sevilen bir romantik aksiyon filmi olan Nil’in İncisi (Jewel of the Nile) filminde Michael Douglas ve Kathleen Turner’ı hatırlayın. Aynı didişmeli flört vaziyetini dinozor parkına uydurma çalışması romantizmin bir iki kelimede geçiştirilen bir durum olmasından mütevellit, işe yaramıyor! Filmi kurtaran iki dinozor meraklısı hınzır çocuk, onların başına gelenlerde kesinlikle çok daha fazla aksiyon ve gerilim var.

CGI dinozorlar artık her yerde! TV belgesellerinde bile onlarla haşır neşiriz ve varlıklarına iyice alıştık. O yüzden Jurassic World’de, 23 yıl öncekine benzer bir şok falan yaşayacak değilsiniz. Bu Mad Max Fury Road’ın yaptığı gibi muhteşem bir geri dönüş değil, yönetmen koltuğuna bir çaylağın oturtulduğu gişe amaçlı bir franchise çalışması… Bilet aldığınıza pişman edecek bir film de değil ama pek fazla bir şey ummadan gidin ve aksiyonun tadını çıkarın.

Haftanın diğer filmleri…

Ajan

Paul Feig’in yönettiği ve Melissa McCarthy, Jason Statham, Jude Law ile Rose Byrne’in oynadığı Ajan (Spy), 12 Haziran 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Susan Cooper, masa başı çalışan alçakgönüllü bir CIA analisti, aynı zamanda en tehlikeli görevlerin ardındaki duyulmamış kahramandır. Ancak partneri ve diğer gözde ajan deşifre olunca, öldürücü silah tüccarlarının dünyasına sızmak ve dünya çapında bir felaketi önlemek için gönüllü olur. Yönetmen, “Filmin, bir ajan filmi kadar ağır, aynı zamanda olabildiği kadar komik olmasını istedik.” diyor.

Şövalye Rusty

Thomas Bodenstein’in yönettiği animasyon film Şövalye Rusty (Knight Rusty), 12 Haziran 2015’de MC Film dağıtımıyla Horizon International tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kahramanımız Şövalye Rusty yenilmez güçlere karşı beklenmedik bir zafer kazanmış ancak kaybedenler tarafından sahtekârlıkla suçlandığı için başı derde girmiştir. Sonuçta kral tarafından unvanı ve kalesi elinden alınır. Rusty hem kendi durumunu ve onurunu kurtarmak için hem de onu tahttan indirmek isteyen düşmanlarına karşı savaşmak için arkadaşlarıyla birlikte harekete geçer. Senaryosu Mark Slater ve Gabriele M. Walther tarafından yazılan filmin müzikleri Andreas Grimm’e ait.

Çıtır Kaçak Tehlikeli

Kyle Newman’ın yönettiği ve Hailee Steinfeld, Thomas Mann, Sophie Turner ile Cameron Toby’nin oynadığı Çıtır Kaçak Tehlikeli (Barely Lethal), 12 Haziran 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Tanweer Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Normal bir hayatın özlemini çeken, 16 yaşında Prescott Kız Okulu’nda eğitim görerek bir suikastçı olan Megan herkesin öldüğünü zannetmesini sağlayarak bir lisede öğrenim görmeye başlar. Memnuniyetsiz ve huysuz eğitim sorumluları Maxwell Hardman ve tehlikeli silah tüccarı Victoria Knox’ın peşine düştüğü Megan ise içine girdiği liseli dünyasında her genç kızdan daha fazla zorlanmaktadır.

Fal

Ünal Çeken’in yönettiği ve Ali Elgün, Gamze Köse, Eren Özkan ile Büşra Daştanbek’in oynadığı Fal, 12 Haziran 2015’de Pinema Film dağıtımıyla Sinemedya Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.



Filmde, Melek fal bakma maharetiyle mahallelinin bir nevi sosyal aktivitesi ve eğlencesi olarak karakterize edilmiştir. Fakat bunu paraya çevirme yolunu ve şansını gören mahalleli, olayları tapınma boyutuna taşıyacak kadar mitleştirir. İlerleyen süreçte siyaset ve mafya işin içine girer ama Melek’in tüm derdi Hüseyin ile evlenebilmektir. Bu çerçevede ilerleyen film, Türk Sinemasında bu paragöz siyaset ve mafya ilişkisine de farklı bir bakış açısı getirir.

Vice

Brian A. Miller’in yönettiği ve Bruce Willis, Thomas Jane, Ambyr Childers ile Bryan Greenberg’in oynadığı Vice, 12 Haziran 2015’de Chantier Films dağıtımıyla Chantier Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Bir mühendislik harikası olan yapay kadın, haz yaşatmak için kurulmuş olan Vice dünyasından kaçar ve kendini orada tutanlardan intikam almaya adar. Kelly bu komplekste yaşamını sürdürürken bir gece Vice’ın haşin bir müşterisinin saldırısına uğrar. Bu geceden sonra yöneticiler Kelly’nin hafızasını yenilemeye karar verirler ancak Kelly’nin eski yaşantısından gördüğü flashbackler Vice’tan kaçış planını kurmasını sağlar.

Haziran Yangını

Gürkan Hacır’ın yönettiği belgesel film Haziran Yangını, 12 Haziran 2015’de M3 Film dağıtımıyla Sahici Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Belgeselde Gezi olayları sırasında Ankara’da polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün hayatı gözler önüne seriliyor. Belgesel, 2013 Mayıs’ında Taksim Gezi Parkına bir kışla ve AVM yapılmak istenmesi üzerine İstanbul’da başlayan eylemleri anlatarak başlıyor, polis müdahalesine ve Ankara’ya odaklanıyor. 01 Haziran’da Kızılay meydanında 26 yaşındaki Ethem Sarısülük başından aldığı kurşunla ağır yaralanıyor ve hayatını kaybediyor. Ethem’in ardından ailesi büyük bir hukuk mücadelesine girişiyor.

Mutlu Kuzular

Kadir Sözen’in yönettiği ve Narges Rashidi, Jascha Baum, Marlene Metternich ile Vedat Erincin’in oynadığı Mutlu Kuzular (Von Glücklichen Schafen), 12 Haziran 2015’de M3 Film dağıtımıyla Filmfabrik GMBH tarafından vizyona çıkarılıyor.



Elmas, oğlu Can ve kızı Sevgi ile birlikte yaşamaktadır. Ne var ki, 16 yaşındaki Can’ın, annesinin fahişe olarak çalıştığını öğrenmesiyle birlikte, bu mutlu tablo bir anda paramparça olur. Can saldırganca bir tutum içine girer. Elmas da ümitsizlik içinde kızı Sevgi’ye tutunur. Ama Can, kardeşi Sevgi’yi de alarak dedelerinin evine kaçar. Yıllarca çocukları için yaşayan Elmas derin bir boşluğa düşer.

Ölüm Ormanı

Adam MacDonald’ın yönettiği ve Missy Peregrym, Jeff Roop, Eric Balfour ile Nicholas Cmpbell’in oynadığı Ölüm Ormanı (Backcountry), 12 Haziran 2015’de M3 Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Genç çift Jenn ve Alex, ormana kampa giderler. Kampın ilk gününde Brad isimli tuhaf bir adamla tanışan çift, takip edildiklerinden şüphelenip rotayı değiştirir ancak üç günün ardından tamamen kaybolmuşlardır. Üstelik vahşi bir ayının bölgesine davetsizce girmişlerdir ve artık kaybolmuş olmaktan daha büyük bir sorunları vardır. Vahşi doğa karşılarına türlü tehlikeler çıkarırken, ilişkileri de kırılma noktasına doğru hızla ilerlemektedir.

Hannâs: Karanlıkta Saklanan

Kamil Aydın’ın yönettiği ve Furkan Kızılay, Hazal Şenel, Bükre Atala ile Ahmet Yıldırım’ın oynadığı Hannâs: Karanlıkta Saklanan, 12 Haziran 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Varyant Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Mert, Özel Sentez Kliniği tabelasının karşısında durduğunda, mesleğe yeni başlayan her psikiyatrist gibi idealleri ve planları vardı. Bir Anadolu şehrinin biraz dışındaki bu hastanede çok şey öğrenecek, kendini geliştirecekti. Farklı psikiyatrik rahatsızlıklar, farklı insanlar ve kitaplarda yazmayan daha pek çok şey kendisini bekliyordu. Koridorlarda, terapi odalarında, hastanenin her köşesinde.

Küçük Karmaşa

Alan Rickman’ın yönettiği ve Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Alan Rickman ile Stanley Tucci’nin oynadığı Küçük Karmaşa (A Little Chaos), 12 Haziran 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yıllardan 1682. Peyzaj mimarı Sabine’ye bir gün beklenmedik bir davet gelir. Sabine, Kral 14. Louis’nin sarayında çalışmak için görüşme gerçekleştirir. Kral’ın tasarımcısı Andre, Sabine’in Versay Sarayı’ndaki ana bahçelerden birini dizayn etmesi için seçer. Geçmişindeki trajedilere rağmen, Sabine ile Andre arasındaki ilişki, ikisinin de yaratıcılığını ortaya çıkarır.

CiNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.