Gündem
18 Nis 2014 16:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:05

Hrant Dink Davası'nda birleştirme talebine ret

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Albay Ali Öz’ün yargılandığı davayla ana davanın birleştirilmesi yönündeki talebi reddedildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasından sonra ilk kez görüldü. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün yargılandığı mahkemenin dosyaların birleştirilmesi yönündeki talebini reddetti.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen  duruşmaya katılan sanık olmadı. Duruşmaya Dink ailesinin avukatları ile sanıklar Yasin ve Osman Hayal’in avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Albay Ali Öz’ün yargılandığı davayla ana davanın birleştirilmesi yönünde İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden görüş istediklerini belirtti.

Başkan ayrıca sanıklardan Ahmet İskender’in halen yakalanamadığını ve bu nedenle Yargıtay’ın bozma ilamına karşı görüşlerinin sorulamadığını bildirdi.

Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, “Ahmet İskender yedi duruşmadır ele geçirilememiştir. Diğer sanık ve vekillerinin beyanları tespit edilmiştir. Bu bakımdan Ahmet İskender hakkındaki dosyanın ayrılmasını ve mahkemenin bozmaya uyma ya direnme yönünde kararını vermesini talep ediyorum” diye konuştu.

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, “Ali Öz hakkında Trabzon’da İl Jandarma Komutanı olarak görevini yapmamak suretiyle olaya sebebiyet verdiğinden dava açılmıştır. Bu bakımdan o dosya ile mahkemenize ait bu dava dosyası arasında mutlak suretle bağlantı bulunduğunu düşünüyoruz” dedi.
Duruşma Savcısı Yavuz Pehlivan ise “Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası incelenmediğinden ayrıca Yargıtay bozma ilamına uyulup uyulmama konusunda herhangi bir karar verilmediğinden bu hususta bilahare karar verilmesi,  Ahmet İskender hakkındaki yakalama evrakının akıbetinin beklenmesi, eksik hususların giderilmesi talep olunur” ifadelerini kullandı.

Mahkeme ise sanık Ahmet İskender hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce verdiği kararın Yargıtay tarafından aleyhe bozulduğunu hatırlatan mahkeme, sanıkların tümünün bozma ilamına karşı diyeceklerinin saptanmadan, bozma ilamı hususunda karar verilmesinin usulen uygun olmayacağını ifade etti.

Sanıklardan Ahmet İskender’in henüz yakalanamadığını ve bozma ilamına karşı mahkemenin direnme ya da uyma yönünde bir karar vermediğini de ifade eden mahkeme, bu aşamada Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne birleştirme konusunda talebinin reddedildiğini bildirdi.  Duruşma 17 Temmuz’a ertelendi.

Al Jazeera