Gündem
31 Tem 2014 13:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:31

Dev marka kapısına kilit vurdu!

2012 yılında büyük umutlarla açtığı İstanbul'daki 15 bin metrekarelik şubesi de tabelalarını indirerek kapısına kilit vurdu.

Avusturyalı dev yapı marketi bauMax, Türkiye 'den çıkış kararı doğrultusunda mağazalarının teker teker kapatıyor. baumax'ın 2012 yılında büyük umutlarla açtığı İstanbul 'daki 15 bin metrekarelik şubesi de tabelalarını indirirerek kapısına kilit vurdu. bauMax'ın halen açık olan 3 şubesinin de yakın zamanda kapanması bekleniyor. Hürriyet'te yer alan habere göre
Türkiye'ye 2010 yılında 25 milyon euroluk Samsun mağazası ile adım atan şirket daha sonra iki yıl içinde İzmit, Eskişehir, İzmir, Ankara , İstanbul ve Bodrum'da toplam 7 mağazaya ulaşmıştı. Türkiye'ye büyük umutlarla giren bauMax'ın 2018 yılına kadar 50 mağaza ve 1 milyar euro yatırım hedefi bulunuyordu. Ancak işler beklendiği gibi gitmedi.

bauMax'ın Türkiye ile beraber girdiği Güneydoğu Avrupa pazarında istediği başarıya ulaşamaması ve şirketin 2012 yılını 126 milyon euro zararla kapatmasının ardından dev firma aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerden çıkış kararı aldı.

İSTANBUL'DA KEPENKLER İNDİ
Mağazalar teker teker kapatılırken son kepenk kapatma haberi de İstanbul'daki mağazadan geldi. Avcılar'da bulunan ve 2012 yılında 27 milyon euro yatırımla hizmete giren mağaza kapılarını kapatırken, şirketin tabelası da söküldü. Firmanın kapısında şu anda sadece bir güvenlik görevlisi bulunuyor. bauMax'ın halihazırda açık olan Samsun, bodrum ve Eskişehir şubelerinin de yakın zamanda kapanması ve şirketin tamamen Türkiye'yi terk etmesi bekleniyor.

ÇOK UMUTLULARDI
Türkiye pazarına büyük umutlarla giren bauMax'ın Yönetim Kurulu Başkanı Martin Essl, henüz iki yıl önce İstanbul şubesinin açılışında Türkiye'den çok memnun olduklarını belirterek şunları söylemişti:"2010 yılında Türkiye’deki ilk marketimizi açmıştık. bauMax olarak Türkiye’den oldukça memnunuz. Türkiye’de yaşanan olumlu ekonomik ortam müşteriler tarafında da, iş ortakları tarafında da kendini gösteriyor. Yatırım gerçekleştirdiğimiz en büyük ülkelerden olması açısından Türkiye çok önem verdiğimiz bir ülke. İki yıl içinde 6 market açarak, Türkiye’de hızla büyüdük. İstanbul’da hem Anadolu hem de Avrupa yakasında hızlı bir şekilde genişlemeyi planlıyoruz"

10 BİNDEN FAZLA ÇALIŞANI VAR
35 yıl önce Avusturya’da kurulan daha sonra uluslararası pazarlara açılan Avusturyalı dev yapı marketi Baumax’ın dünya genelinde 150'den fazla mağazası ve 10 binden fazla çalışanı bulunuyor.

YAPI ŞİRKETLERİ ÇEKİLİYOR
Türkiye'deki yapı marketlerinin ilk kuruluşu 1990'lı yılların başına kadar uzanıyor. Yabancı firmaların oluşturduğu pazarda son yıllarda bu yabancıların teker teker Türkiye'den ayrıldığı göze çarpıyor. Alman Götzen Merter'deki yerini Tekzen'e devrederken, ilk yapı marketlerden Mr. Bricolage 2001 yılında, Praktiker de geçtiğimiz yıl Türkiye'den çıkmıştı.
Sektörde halihazırda Tekzen, Koçtaş ve Bauhaus olamk üzere 3 büyük firma bulunuyor.