Gündem
03 Ağu 2015 09:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:46

Canan Karatay'dan o haberlere dava

Prof. Dr. Canan Karatay, meslekten ihraç edildiği yönündeki açıklama ve haberleri yargıya taşıyor.

Bu tür iddia ve haberlerin kasıtlı olarak çıkartıldığını belirten Prof. Dr. Karatay, "Bugüne kadar meslek yaşantım ile ilgili pek çok asılsız ihbar ve suç duyusu yapıldı. Ancak, hiçbir ceza almadım. Bu asılsız iddiayı yayanlar hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Ezber bozarım ama ezbere konuşmam" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Kardiyolog Prof. Dr. Canan Karatay'ın bir süre önce yaptığı, "gebelikte şeker yüklemesi testinin zararlı olduğu, D vitamininin diyabet hastalığından koruduğu, çocuklara Türk kahvesi içerilmesinin yararlı olduğu" gibi tıbbi tavsiyeleri medyada tartışma konusu olmuştu. Bu tartışmaların ardından bazı internet sitelerinde "Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği şeker yüklemesi ile ilgili beyanatları nedeniyle Karatay hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile İstanbul Tabipler Odası'na tıbbi deontolojli ve hekimlik meslek etiğini ihlal ettiği gerekçesiyle şikayetçi oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bu konularda açıklama yaparak Karatay'ın beyanatlarının aksini savundu. Suçlamalar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verilirken, İstanbul Tabipler Odası ise Karatay'ı 15 gün süreyle meslekten men etmiştir" denildi.

"EZBER BOZARIM AMA EZBERE KONUŞMAM"

İnternet sitelerindeki bu haberlere tepki gösteren Prof. Dr. Canan Karatay, eşi Ali Karatay ile tatil yaptığı Turgutreis Mahallesi, Akçabük Tatil Sitesi'nde avukatı Necati Keskin ile basın açıklaması yapıp, hakkındaki iddialara yanıt verdi. Yaklaşık yarım asırlık bilim insanı, kardiyolog ve öğretim üyesi olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, 15 gün meslekten ihraç edildiği yönündeki açıklama ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Prof. Dr. Karatay, "Bugüne kadar meslek yaşantım ile ilgili pek çok asılsız ihbar ve suç duyusu yapıldı. Ancak, hiçbir ceza almadım. Bu asılsız iddiayı yayanlar hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Ezber bozarım ama ezbere konuşmam" dedi.
Hakkındaki haberlerin 12 saat sonra yayından kaldırıldığını belirten Prof. Dr. Karatay, "Gerek Türk tıbbında, gerekse dünya çapında önemli gelişmeler kaydettim. Verdiğim hizmetler, yaptığım araştırmalar, dünyanın birçok okulunda ders olarak okutuluyor. Hal böyle iken hakkımda 3 ay önce yapılan ve İstanbul Tabib Odası tarafından herhangi bir karar olmamasına rağmen bu yönde çıkarılan haber ve açıklamalar tamamen şahsımı karalamaya yönelik ve kasıtlıdır. Ne yazık ki Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nin bu açıklamasını bazı basın yayın kuruluşları da bana sormadan yayınlamışlardır. Bir telefon kadar basına uzaktayım. Bana sorsalar bu hatayı basın olarak yapmazlardı. Bu asılsız iddiayı yayanlar hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Akşam uydurdukları bir haber sonrası yalancının mumu sabaha söndü.

Benimle ilgili asılsız haber yapacaklarına, gitsinler ameliyatlarda bıçak parası alanların peşine düşsünler" diye konuştu.

"MÜVEKİLİMİN TÜM ÇALIŞMALARI BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDIR"

Avukat Necati Keskin de İstanbul Tabib Odası yetkililerinin Karatay hakkında verilmiş bir karar bulunmadığını belirttiğine dikkati çekip, "Müvekkilimin meslek hayatına ve kişilik haklarına yapılan bu saldırı elbette yanıtsız ve cezasız kalmayacak. Müvekkilimin yaptığı tüm çalışmalar bilimsel araştırmalar içerisindedir ve sadece Türkiye'de değil dünya çapında tıp alanında önemli kuruluşlar tarafından desteklenmektedir" dedi.