Gündem
31 Mar 2015 21:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

Çağlayan Adliyesi'ndeki rehine krizi kanlı bitti! 2 terörist öldürüldü, savcı ağır yaralı!

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan DHKP-c militanlarına yönelik operasyon gerçekleştirildi.

İki bomba ve yüzden fazla silah sesinin duyulmasıyla birlikte operasyon başladı. Eylemciler, ilk olarak 15:36'ya kadar süre tanımış daha sonra emniyet yetkililerin açıklama yapması üzerine süreyi uzatmışlardı.Son olarak terör örgütü militanları saat 20:00 sularında yarım saat daha süre vermişlerdi

Terör örgütü DHKP-C üyeleri, Gezi olayları sırasında biber gazı kapsülüyle başından vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan soruşturmasına Bakan Savcı Mehmet Selim Kirazı 6'ıncı kattaki odasında silahla rehin aldı. Yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen kişiler, Twitter hesabından Savcı Kiraz'ın başına silah dayalı halde foto yayınlandı.

OPERASYON BAŞLADI! SAVCI YARALI, 2 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan 2 terörist öldürüldü. Saat 20.30 itibariyle adliyeden 2 patlama sesi ve yüzlerce silah sesi duyuldu. 21.00 itibariyle operasyon sırasında hafif yaralanan savcı, ambulansla hastaneye götürüldü.



Sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi'nde DHKP-C'nin Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin aldı.
Saat 20.30'da adliyeden silah sesleri duyuldu ve polis operasyona başladı.

21.00'de savcının hafif yaralandığı ve 2 teröristin öldürüldüğü açıklandı. Savcı ambulansla hastaneye götürüldü.

Ahmet Şık'dan operasyonla ilgili iddia

Gazeteci Ahmet Şık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Eylemciler müzakerecilerden, emniyet müdürünün de dahil olduğu bir açıklama yapılmasını istemişler. Ancak bunun olamayacağı söylenmiş, Eylemciler, talebin karşılanmaması üzerine "bu son konuşma oldu" diyerek telefonu kapattıktan sonra odandan bir el silah sesi geldi.Savcının öldürüldüğünü düşünen polisler de silah sesinin gelmesi üzerine operasyon başlattı. (Müzakere heyetinden avukat Ebru Timtik)" dedi.

ÖRGÜT TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Savcıyı rehin alan örgüt terör eylemiyle ilgili sosyal medya hesabından fotoğraflar paylaşarak serbest bırakma şartlarını duyurdu. Örgüt, sıraladığı 5 talebi yerine getirilmediği taktirde savcıyı öldürmekle tehdit etti. Adliye giriş-çıkışlara kapatılırken, Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kat boşaltıldı. Alt ve üst katlarda yoğun güvenlik önlemi alındı.

İşte dakika dakika olayla ilgili yaşanan tüm gelişmeler...

Teröristler DİHA'ya konuştu! Yarım saat süre verdiler

*Saat 20:00 Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcıyı rehin alan eylemciler DİHA'ya konuştu. Eylemci, Berkin'in katili olduğunu düşündükleri 3 polisin sicil numaralarını kendilerine görüşen heyete verdiklerini ve görüşmelere devam etmeleri için bu isimlerin yarım saat içinde açıklanması gerektiğini söyledi.

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan DHKC'lilerin eylemi devam ediyor. Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcıyı rehin alan eylemciler DİHA'ya konuştu. Eylemci, Berkin'in katili olduğunu düşündükleri 3 polisin sicil numaralarını kendileri ile görüşen heyete verdiklerini ve görüşmelere devam etmeleri için bu isimlerin yarım saat içinde açıklanması gerektiğini söyledi. Eylemci, "Görüşmeler devam ediyor. Az önce bizimle görüşenlere 3 polisin sicil numarasını verdik. Bunlar yüzde 90 oranla kriminal şubenin tespit ettiği 21 polis içindeki kişiler ve muhtemelen Berkin'in katilleri de bu isimler. Bunların kimliklerinin açıklanmasını istedik. Bu sicil numaralarını görüştüğümüz heyete verdik" ifadelerini kullandı.

Eylemci "Devlet yetkililerinin sizinle görüşmesi oldu mu?" sorusuna ise Emniyet adına da bir kişinin kendileri ile görüştüğünü ifade etti. Eylemci, bunun dışında heyetten başka kimse ile görüşmediklerini söyledi. Eylemci, şunları kaydetti: "Bu görüşmelere devam etme talebimizdir. Bu kimlikler açıklanacak ve daha sonra bizim ilk başta belirttiğimiz 4 talebimiz vardı. Bunları görüşmeye devam edeceğiz. Yani bu polisler çıkıp canlı yayında suçlarını itiraf edecekler. Daha sonra halk mahkemesi kurup orada yargılanacaklar. Ver daha sonra Berkin'i sahiplenenler hakkında açılan soruşturmalar sona erdirilecek ve buradan savcıyı teslim ederken güvenliğimiz sağlanacak. 3 saat süre vermiştik. Bu süre doldu biz. En başta bu üç saatlik süre sonunda savcıyı cezalandıracağımızı söylemiştik. Ancak görüşmeye devam etmemiz için yapılması gereken şeyleri söyledik. Daha doğrusu Vali'nin yaptığı açıklamayı talep etmiştik. Yaptı ve görüşmelere devam etmiştik. Eğer bu yapılırsa görüşmelere devam edeceğiz. Yoksa görüşmelere sonlandıracağız. Bir süre verdik. Yarım saatlik bir süre verdik. Ve bir iki dakika önce başladı."

BERKİN'İN BABASININ GÖRÜŞMESİ DE SONUÇ VERMEDİ

19:06: Berkin Elvan'ın babası adliyeye getirildi. Eylemciler ile telefonla görüşen Sami Elvan, eylemin sonlandırılmasını istedi ancak eylemciler kabul etmedi.

GÖRÜŞMELER TIKANDI

-18: 53: Eylemciler ile yapılan görüşmeler devam ediyor. Hala sonuç alınamadı. Savcının sağlık durumu iyi. Eylemcilerin 'Berkin'i vuran polis getirilsin' talebi görüşmelerde tıkanmaya yol açıyor. Çünkü savcılıkta 'kimin vurduğuna dair kesin bilgi yok.

EYLEMCİLER CANLI YAYINA KATILDI

-18: 48: DHKP-C'nin tüm sosyal medya hesapları askıya alınmaya başladı.

-18.03 Med Nuçe TV canlı yayınına telefonla bağlanan eylemciler, taleplerini tekrarladı. Eylemciler, herhangi bir müdahalede olması ya da taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Savcı Kiraz'ı öldürmeye kararlı olduklarını açıkladı.

-17: 55: Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, eylemcilerle görüşme yaptı.

PAZARLIKLAR SÜRÜYOR, ÖRGÜTÜN İSTEDİĞİ VEKİL ADLİYEDE

-17: 30: Güvenlik güçleri, Özel Harekat, 6'ncı katı ablukaya almış durumda. Giriş ve çıkışlar tutuldu. Özel Tim adliyede. Örgütün müzakereci olmasını istediği CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da adliyede olduğu belirtiliyor. Pazarlıklar sürüyor.

*Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz Çağlayan Adliyesi'ndeki odasında rehin alındı. İçeriden silah sesi duyuldu. Odanın bulunduğu koridor boşaltıldı. Takviye polis kuvveti çağrıldı. Polisler altıncı kattaki odanın çevresini abluka altına aldı.

*Alınan bilgiye göre, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde, savcı  Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kata çıkan yasa dışı örgüt üyesi kişi ya da  kişiler, içerideki savcı katibini silah tehdidiyle dışarı çıkartarak, Kiraz'ı  rehin aldı.

* Olay yerine gelen güvenlik güçlerinin kapıyı açmaya çalışması üzerine  içeriden iki el silah sesi geldi.

*Teröristlerin 5 talebi var. 15:36'ya kadar talepleri yerine getirilmezse savcıyı öldüreceklerini açıkladılar.

*İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok adliyeye geldi.

*DHA muhabiri: Kattan uzaklaştırıldık. Özel harekat timleri ve itfaiye ekipleri binaya geldi.

*Sivil polisler de koridordan çıkarıldı. Sadece operasyon yapacak özel harekat ve terör polisleri kaldı.

*Sağlık ekipleri hazır bekletiliyor

*Çağlayan Adliyesi'nde savcı Kiraz'ın rehin alındığı odada 3 kişi var, birisi avukat.

*Adliyenin tamamı boşaltılıyor. Verdikleri sürenin bitmesine yarım saat kaldı.

BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA

*İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Yiğit, Savcı Kiraz’ı rehin alan kişiler ile görüşmelerin yapılmaya başlandığını açıkladı.  Yiğit, “Onların bulunduğu katta özel harekat polisleri bulunuyor. Onlarla (rehin alan kişiler) görüşmeler var. Onların istediği bir kişi üzerinden görüşmeler yapılıyor” dedi.

*Sezgin Tanrıkulu ve Ümüt Kocasakal Adliye'ye giriş yaptı. (Teröristler onların arabulucu olmasını istiyordu)

*Duruşma salonlarının boşaltıldığı adliyenin A kapısı önünden basın mensupları uzaklaştırıldı.

*Adliyeden mahkumlar çıkartılıyor.

* Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan eylemcilerle görüşme yapıyor
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Gezi Parkı eylemeleri sırasında İstanbul Okmeyda'nında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili soruşturmaya bakıyor.

Yaklaşık iki ay önce bu soruşturmaya atanan Savcı Kiraz, son olarak Emniyet Müdürlüğü'nden daha önce eşkâlleri belirlenen 3 polisin açık kimliklerinin belirlenmesi amacıyla olay günü o bölgede görevli 21 polisin kimliklerini almıştı.

ÖRGÜT ÜYELERİNİN İSİMLERİ

İddialara göre çatışmada öldürülen örgüt üyelerinin ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol isimli kişiler oldukları belirtiliyor.