CineRadar
22 Oca 2016 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:18

Bu adamlar nereye bakıyor?

Bu haftanın en mühim filmi, Oscar adaylıklarıyla da gündeme gelen ve “gerçek olaylardan” yola çıkan bir hikayeye sahip olan Diriliş (The Revenant)…

Alejandro G. Inarritu’nun yönettiği ve Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson ile Will Poulter’ın oynadığı Diriliş, The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor. Film, Hugh Glass adındaki efsanevi bir tuzakçının, bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralandıktan sonra, kendi ekibi tarafından ölüme terk edilmesini anlatıyor.

Hakkında yazılan bazı olumsuz eleştirilere ve Leonardo DiCaprio’nun Oscar laneti ile ilişkilendirilmesine rağmen Diriliş taş gibi bir film! Şunun net bir şekilde altını çizelim; Diriliş, Oscar avcısı Leo’nun ya da muhteşem Lubezki’nin filmi değil, halis bir yönetmen sineması örneği olarak son karesine kadar “bir Iñárritu filmi” olmayı hak ediyor. Yönetmen bu mücadeleden tıpkı filmin başkarakteri Hugh Glass gibi sağ salim kurtulmayı da başarıyor.

Diriliş, film ekibinin ve oyuncuların büyük bir fedakârlığa katlanarak gerçek mekânlarda ve zorlu iklim koşullarında çektikleri, Leonardo DiCaprio’nun metod oyunculuğunun üst seviye örneklerinden birini sergileyerek adeta Glass’ın yaşadıklarını yeniden deneyimlediği ve sinema salonundaki rahat koltuğuna kurulmuş seyirciye, “iyi ki bu filmde oynamıyorum” dedirtecek kadar meşakkatli bir proje. Yönetmen, bir kez daha hem eleştirmen hem de seyirci için kıymetli bir yapım ortaya koymayı başarmış ki bence bu kez ortada Birdman’i katlarca aşan bir çaba var.



Iñárritu, Alfonso Cuaron’un Gravity de yapmayı başardığı şeyi tekrar deniyor ve seyirciyi aksiyona dâhil edebilmek için elinden geleni yapıyor. Açıkça anlaşılıyor ki, “sinema” artık izlediğimiz bir şey olmaktan çıkıp bir tür deneyime dönüşüyor. Cloverfield gibi kimi örnekler bunu bir lunapark eğlencesine çevirirken, Diriliş sinemanın sanat olma halini ihmal etmeyen bir film olmayı başarıyor. “Ayı saldırısı”, “Arikaraların baskını” ve “Fransız kampından at çalma” sekanslarında bu deneyimleme hali o kadar güçlü ki, biz de Glass’la birlikte kaçmaya, kovalamaya, üşümeye ve hayatta kalmaya çalışıyoruz.

Filmin görsel açıdan çok etkileyici olduğunu, bu yüzden de mutlaka sinemada izlemeniz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Çılgın İhtiyar

Dan Mazer’in yönettiği ve Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutch ile Julianne Hough’un oynadığı Çılgın İhtiyar (Dirty Grandpa), 22 Ocak 2016’da Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Avukat Jason Kelly, sevgili babaannesi öldüğünde, düğün hazırlığının son safhalarındadır. Büyük güne bir hafta kalsa da, herkes 40 yıllık evliliğinin ardından ilk kez yalnız kalan dedesi Dick için endişelenmektedir. Cenazeden sonra Dick, Jason’dan ertesi gün kendisini, kaybettiği eşinin yasını tutmak için Florida’daki eve götürmesini ister. Jason dedesinin isteğini kabul etmek zorunda kalır ve yola çıkarlar.

Gençlik

Paolo Sorrentino’nun yönettiği ve Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz ile Paul Dano’nun oynadığı Gençlik (Youth), 22 Ocak 2016’da M3Film dağıtımıyla Mars Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Fred ve Mick, İsviçre Alpleri’nde bir otelde uzunca bir tatile çıkar. Fred, emekliye ayrılmış ünlü bir besteci ve orkestra şefidir. Mick ise son filminin senaryosu için bir grup gençle yoğun bir yazım sürecindedir. Yaşlanma ve gençliğin çarpışmasını bu iki insanın dünyasından perdeye taşıyan film, bu büyük otel ve nevi şahsına münhasır birçok misafiriyle izleyenlerini her daim canlı tutarken bir Sorrentino klasiği olarak büyülü bir atmosfer yaratıyor.

Şafakla Dönenler

Murat Eroğlu’nun yönettiği ve Mehmet Ünal, Kadir Selçuk, Gürkan Korkmaz ile Emre Kentmenoğlu’in oynadığı Şafakla Dönenler, 22 Ocak 2016’da Paradoks Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Şafakla Dönenler’de Erdal ve oğlu Merdan’ın bir gecelik hikâyesi anlatılıyor. Baba ve oğul gecenin acımasızlığı ve soğuğun sertliği karşısında işe koyulurlar. El arabaları ile büyük dükkânlardan yeşillik alarak karanlık duvar dibinde satmaya çalışırlar. Seyyar satıcılık yaptıkları için Belediye zabıtalarınnın baskısı ile karşılaşırlar. Gece boyunca zabıtalardan kaçarak mal satmaya çalışırlar. El arabaları çalınır. Şafak vakti geldiğinde el arabalarını bulabilecekler midir?

Karlar Kralı Norm

Trevor Wall’ın yönettiği ve Billy Nighy, Rob Schneider, Heather Graham ile Zachary Gordon’un seslendirdiği animasyon film Karlar Kralı Norm (Norm of the North), 22 Ocak 2016’da Mars Dağıtım dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kutup ayıları için çok şey söylenebilir ama Norm için tipik bir kutup ayısı denemez. Şu sıralar tek derdi, yaşam alanı olan kutupları, turistik bir mekân olmaktan kurtarmaktır. Kendi halinde yaşayan Norm’un yaşam alanına lüks bir otel yapmaya kalkan çılgın bir iş adamıyla olan maceralarını izleyeceğimiz bu filmde, Norm ve arkadaşları New York’a gelerek iş adamını durdurmak için binbir maceraya atılır.

Şevkat Yerimdar 2: Bizde Sakat Çok

Bülent İşbilen’in yönettiği ve Özgürcan Çevik, Başak Parlak, Mustafa Bilgin, Aslı İnandık, Cezmi Baskın, Numan Çakır, Şahin Aktaş ile Bahadır Tokmak’ın oynadığı Şevkat Yerimdar 2: Bizde Sakat Çok, 22 Ocak 2016’da MC Film dağıtımıyla Uğur Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Şevkat, düğün yapmak için dedesinden kalan evini satmak üzere Ankara’ya gider. Niyeti evi satıp hemen dönmektir fakat talihsiz aşık Sarper arabasının önüne atlayınca Şevkat’in planları altüst olur. Şevkat, kız tarafından dayak yiyen Sarper’in hesabını sormak için kahveyi basar ve macera başlar. Filmin müzikleri Barış Aryay ve Mehmet Andiçen tarafından yapıldı.

Dedemin Fişi

Meltem Bozoflu’nun yönettiği ve Onur Buldu, Alper Kul, Erdem Yener, Onur Atilla, Meltem Yılmazkaya, İrem Sak, Özge Borak, Doğa Rutkay, Ali Sunal’ın oynadığı Dedemin Fişi, 22 Ocak 2016’de UIP Filmcilik dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Malatyalı Çirci Ailesi’nin kahkaha dolu serüveni, beyin ölümü gerçekleşmiş aile reisi Salih Çirci’nin fişinin çekilmesine karar vermek üzere tüm aile üyelerinin buluşmasıyla başlar. Dört bir yana dağılmış, her biri küçük hesaplara, büyük hayallere, saflıkla kurnazlık arasında sıkışmış vicdanlara sahip Çirçi’lerin daha fiş çekilmeden ortaya çıkan miras kavgaları birbirinden komik olaylara sebep olur.

Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı

Kudret Sabancı’nın yönettiği ve Janset, İnci Türkay, Ali Nuri Türkoğlu ile Asena Keskinci’nin oynadığı Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı, 22 Ocak 2016’da Warner Bros. dağıtımıyla Arzu Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Türkiye’nin gerçek ve animasyon karakterlerin bir arada olduğu ilk dizisi Köstebekgiller, geçtiğimiz yıl Köstebekgiller: Perili Orman adıyla beyazperdeye aktarılmış, 400 bini aşan gişesiyle çocuk izleyicilerin gönlünde taht kurmayı başarmıştı.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmaktadır.