Gündem
22 Mayıs 2015 14:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:35

Basın Konseyi'nden Hürriyet'e destek!

TGC'nin ardından Basın Konseyi de Hürriyet'le ilgili bir açıklama yayınladı.

Basın Konseyi, Hürriyet gazetesinin Mısır’ın Devrik Cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen idam kararı yayınıyla ilgili suç duyurusunda bunulması ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ile bazı yöneticiler için, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Soruşturma açılmasını hukuk dışı bir olay tanımlayan Basın Konseyi şu açıklamayı yaptı:

Gerçek gazetecilik, öyle sanıldığı gibi darbe çığırtkanlığı yapmayı içermez. Gerçek gazetecilik, haberlerin 'ayakların denk alınması' ya da 'tehdit ve korkutma amaçlı'da yapılmaz

Söz konusu haberin, zorlayıcı ve yönlendirici olmadığı açıktır. Kaldı ki, suç duyurusunda adı geçen gazeteciler böyle bir yönlendirme ve gayrette olmadıklarını, son günlerde defalarca dile getirmişlerdir.

Avukat Rahmi Kurt başvurulu suç duyurusunda ise, “Halkı dil, din, ırk ayrımı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik etme”, “Halkı Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı eyleme teşvik etme”, “Suçu ve suçluyu övme”, “Adam öldürmeye azmettirme”, “Anayasal düzeni yıkmaya çalışma”, “Cumhurbaşkanı’na tehdit ve hakaret” suçlarının işlendiği öne sürülmektedir.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Sorumlu Müdür İzzet Doğan ve web sitesi yetkilileri hakkında bir avukatın, tutuklama talebi ile suç duyurusunda bulunması, basın ve ifade özgürlüğünü yok saymaktır.

Basın Konseyi olarak yaşanan bu gelişmeleri, basın özgürlüğüne darbe olarak niteliyor, bu suçlamaları tarafsız olan basın kuruluşlarına da bir tehdit olarak algıladığımızı kamuoyuna duyuruyoruz.