Gündem
30 Tem 2015 13:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:46

Al Jazeera gazetecilerinin davası ertelendi!

Mısır'da tutuklanan üç Al Jazeera çalışanıyla ilgili kararını bugün de açıklamadı.

Mısır'da darbe sürecinde haber yaparken tutuklanan Al Jazeera gazetecileri Peter Greste, Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi'nin duruşması bir kez daha ertelendi. Karar duruşması 2 Ağustos'ta görülecek.

Gazetecilere özgürlük çağrıları altında tüm dünyada büyük tepki toplayan davada gazeteciler 'yalan haber yaymak' ve darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler'e yardım etmekle suçlanıyor.

Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi Mısır'da 412 gün hapiste kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Hapisteki diğer gazeteci Peter Greste ise ülkeden sınırdışı edilmişti.

Gazetecilere ağır cezalar

Muhammed Fehmi ve Peter Greste 7 yıl hapse mahkum edilirken Baher Muhammed 'silah bulundurduğu' iddiasıyla’ 10 yıla mahkum edildi. Ancak temyize başvuran Al Jazeera gazetecileri için mahkeme altı ay sonra yeniden yargılama kararı aldı. Mesleki sorumluklarını yerine getirdiklerini savunan üç gazeteci ve Al Jazeera suçlamaları reddediyor.

Davaya destek

Dava süreci boyunca dünyanın her yerinden gazeteci, sivil toplum örgütü ve siyasetçi üç Al Jazeera çalışanına destek verdi. Dava ile ilgili konuşan Amerikan başkanı  Barack Obama, “Al Jazeera gazetecilerin durumu ile ilgili hem özelde hem kamuoyunda tavrımız net. Serbest bırakılmalılar” dedi.  Bugün Mısır Mahkemesinden çıkacak karar ile ilgili Baher Mohammed ise “ Hiç bir beklentim yok. Sadece günü gününe yaşıyorum. Suçsuz bulunsam bile hala hapiste yardıma ihtiyacı olan gazeteciler ve basın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğim” dedi.