Medya
28 Tem 2015 11:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:46

Ahmet Taşgetiren'den bomba yazı: Amerika PKK'yı nasıl sattı?

Yazar Ahmet Taşgetiren, bugünkü yazısında Türkiye ile mutabakata varan ABD'nin PKK'yı ortada bıraktığını yazdı.

 Ahmet Taşgetiren'e göre PKK, kendi hesaplarıyla küresel odakların aynı amaçta buluştuğunu sanan, ama gerçekte kullanılan bir enstrüman.

Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren'in gündeminde PKK'nın terör eylemleri ve Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakat vardı.

Ankara ila Washington arasındaki Suriye anlaşmasının dengeleri değiştirdiği konuşuluyor. Hükümetin Fırat'tan Azez'e kadar IŞİD'den arındırılmış güvenli bölge fikrine ABD yeşil ışık yaktı. İşte gelinen son durumu bugünkü köşesinde ele alan Taşgetiren, ABD, Türkiye ve PKK'yı böyle yazdı:

"KULLANILIR VE BİR GÜN ÇÖPE ATILIRSINIZ"

"O işin sonu hüsrandır baylar. Kullanılır ve bir gün çöpe atılırsınız. Önce PKK’ya ve “küresel odaklar bizim önümüzü açıyor” diyen teorisyenlere söyleyeyim. “Amerika PKK’yı kara ordusu gibi kullanıyor”diye yazıldı değil mi? Aman aman, nasıl da sevinmiş olmalısınız. Çözüm sürecini onun için tahrip etmiştiniz.

BATI'NIN KARA GÜCÜ OLMA HAYALİ

Kimbilir belki de Suriye’de olduğu gibi Türkiye’de de “Amerika’nın ya da bilmem hangi Avrupa ülkesinin kara gücü olabilme”yi hedeflemiştiniz. Kaoslarla alan bulmaktaydınız ve Condelezza Rice’ın ifade ettiği “Yaratıcı kaos” teorisi herhalde en çok sizi heyecanlandırmıştı.

Türkiye bölgede Amerika ile uyumlu davranmıyordu. Filistin’de, Mısır’da, Irak’ta, hatta sonraları Kuzey Irak’ta ve son olarak Suriye’de farklı politikalar izleniyordu. Amerikan politikalarına monte oldunuz mu, fırsat doğardı. PYD ile başlayıp Türkiye’ye uzanma hesabı etrafında ne düşler görülmüştü kimbilir.

N’oldu?

Bir başka kombinezon oluştu, Türkiye ile ABD görüşmeleri bir başka noktaya geldi ve Amerika tabii olarak bölgenin en tayin edici ülkesi olan Türkiye ile birlikte oyun kurmayı tercih etti.

DAİŞ mevzilerinin yanında PKK kampları da vurulur böyle zamanlarda ve Washington “Biz Türkiye’nin kendini savunma hakkına saygı duyuyoruz” diye açıklama yapar baylar!

Siz de o zaman yeniden emperyalist politikalara isyan eden açıklamalar yaparsınız da kimsenin umurunda olmaz. Türkiye sığ sularda boğulur diye düşündünüz değil mi? Hafife aldınız Türkiye’yi. Ama bu Kandil aklıdır.

Bir ara “Türkiye Kürtlerle büyür” teorisi vardı. Bir anlamda doğru bir teoriydi o. Stratejik derinlikle, sıfır sorunlarla ilerleyen Ak Parti felsefesi de, Türkiye’nin tüm kardeş halklarla çağdaş bir büyüklük yakalayacağı inancındaydı. Aslında bir yandan iç barışın, diğer yandan bölgesel stratejik derinliğin inşası bunu amaçlıyordu.

Bu yürüyüşten rahatsız olan küresel odaklar oldu. Belki iktidar açısından da güç dengelerinin daha iyi hesaplanması gibi bir hassasiyet gerekliydi. O küresel odaklar içeriyle oynadı, dışarıyla oynadı ve Mısır, Suriye, Filistin, Irak vs’de olanlar oldu.

En kötüsü içerden bu oyuna katılanlar oldu. PKK, kendi hesaplarıyla küresel odakların aynı amaçta buluştuğunu sanan, ama gerçekte kullanılan bir enstrümandı. Dediğim gibi şimdi Türkiye, Amerika ile farklı bir buluşma noktası gerçekleştirdi ve PKK açık düştü."